Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość luizzza34

psujące się ząbki u 19 miesięcznego dziecka pomocy

Polecane posty

Gość luizzza34

juz nie wiem co robić:( myje jej ząbki codziennie,może za krótko czy co? górna dwójka zrobiła się jakaś dziwna nie jest czarna, tylko wygląda to tak, jakby zeszła z nich wierzchnia biała warstwa i została odsłonięta spodnia, żółta:( co się dzieje? proszę o rady

Gość gość
zaprowadź ją do dentystki. tylko poszukaj jakiejś fajnej żeby dziecka nie wystraszyła. ja synka zaprowadziłam na "lakierowanie" jak byś nie myła dokładnie nie umyjesz a dodatkowa ochrona się przyda.

Gość luizzza34
czy twojemu synkowi też coś się podobnego działo z ząbkami? jak często trzeba lakierować?

Gość gość
nie. nic mu się nie działo, wole zapobiegać. lakierować trzeba co 3 m-ce jak sie nie myje a jak myjesz codziennie to mozna raz na pół roku. tylko nie pamiętam ile to kosztuje.

Gość violcka_fasolka
to odwapnianie ,moja corka tez to miala,to szkliwo schodzi,musisz jej podawac wapno no i idz zalakierowac do stomatologa chociaz ci powiem,ze to nie za wiele daje bo mojej córce to postepowało.Dbam o jej zęby diete tez ma dobrom,u mojej to najpewniej przez leki ktore bralam w ciazy:-/

Gość luizzza34
:(

Gość violcka_fasolka
dobrą*

Gość luizzza34
czy twojej córce już wypadły te mleczne zepsute ząbki? jak długo podawać te wapno?

Gość gość
mojemu tez sie tak działo. szkliwo schodziło z zębów jak tynk ze sciany. Jak miał 14 mc przednie zęby połamał podczas lekkiego upadku, 2 odpadły przy jedzeniu. chodzę po dentystach, nic nie mogą poradzic, każą czekac, az zęby wypadną i wyrosną stałe. Ponieważ synek wczesnie stracił tylko 4 przednie zęby, przypuszczam, ze to próchnica butelkowa (chociaz z butli nie pił nigdy, za to non stop wisiał na piersi, nieraz całą noc). Najgorsze, ze zaczyna mu sie psuc 5, która nie wypadnie tak szybko. Chodzę po dentystach, ale nic nie mogą zrobic, bo pysi nie otworzy. Moze z czasem sie przełamie, tylko czy nie bedzie juz po zębie? Ma dwa lata.

Gość violcka_fasolka
Mi pediatra przepisala wapno w płynie wiec moze zapytaj przy najblizszej wizycie to pewnie ci powie jakie dawki i jak dlugo stosowac,ja mojej taka butelke cała dałam. Nie wypadły jej jeszcze te ząbki,ma 5 lat ,jedynki i dwojki ma zaleczonebo innego wyjscia nie bylo,tez jej sie to robilo na ząbkach z tyłu,od razu jak tylko cos zauwazysz to idz do dentysty niech to zrabia bo pozniej sie prochnica z tego rozwinie. ja chodzilam do zwykłego stomatoloiga,corka miala robione na siłe bo inaczej sie nie dalo(u dzieciecego tez bylam ale tam nie umieli jej przekonac ani zagadac zeby sobie dala zaleczyc). Nie ma zadnej traumy z tego powodu ,teraz juz spokojnie sama daje leczyc nie boi sie ani nie placze:)

Gość luizzza34
kurcze,ale się nastraszyłam tym wszystkim:( a lakerowanie coś pomoże? na ten odwapniony już ząbek? czy tylko uratuje reszte?

Gość violcka_fasolka
mojej nie pomoglo,ale pewnie przedluzy czas zanim sie to dalej bedzie psuło.

Gość luizzza34
byliśmy dzisiaj na lakierowaniu,ale strasznie płakała,nie kazano nic jeść przez 2 godziny:(