Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

simplebuteffective

spożywanie alkoholu przez nieletnią

Polecane posty

a więc.. moja historia jest tak iż razem z kolegami i piliśmy alkohol..policja nas złapała jak nie mieliśmy już niczego przy sb, złapali mnie i mojego kolege który ma ukończone 18 lat, ja za miesiąc kończe 16...spisali nas, ja miałam ponad promil alkoholu.. jemu powiedzieli że będzie miał rozprawe o rozpijanie nieletnich i go puścili.. mnie odwieźli do domu, spisali protokół i powiedzieli że też będe miała sprawe w sądzie...nigdy wcześniej nie miałam podobnych sytuacji ani zadnych takich problemów, w szkole mam dobre zachowanie i dobrze się uczę ale w tym roku idę do liceum i boje się że przez to mnie nie przyjmą.. nie wiem co z tego wszystkiego wyniknie i co prawdopodobnie mogę za to dostać, proszę o pomoc i udzielenie rady!

Gość gość
głupia sprawa, współczuje... sama się nie znam, ale mozesz sie spytac na forum prawnym: www.forumprawne.org tylko musisz się wczesniej zarejestrowac, albo przeszukaj po prostu to forum bo takch podobnych kłopotów ludzie maja na pęczki... chyba najwięcej grozi twojemu koledze.. czasem mozna tez isc do wdokata i zasięgnąc porady tylko, co juz nie kosztuje duzo- ja kiedys zapłaicłam za poradę 100 zł

Gość gość
z tego co jeszcze wiem, to na ocene z zachowania wpływa wiele rzeczy, wiec nie mozna jej obnizyc za jeden incydent, ale skonsultuj sie z prawnikiem z rodzicami, zeby z tego wybrnac... policja scigac przestepców sie boi, to musi się wykazac czepianiem dzieci albo staruszek

Gość gość
tzn obnizyc z np. dobrego na naganne, bo troche obnizyc na pewno mozna

Gość gość
moze tobie nie, ale np twoim rodzicom. Takie sprawy sie kieruje do sądu rodzinnego, mozna miec niezle przesrane jak sie ma pecha. moga wam np. przysłac- pewnie to zrobią- kuratora, co oceni warunki mieszkaniowe, bedzie stwierdzał jakie stosunki u was panuja w domu, jak by wydał zła opinie to ridzice moga miec sprawę o ograniczenie albo odebranie praw rodzicielskich- w skrajnosciach oczywiscie

Gość gość
to nie zazdroszczę, twoja matka musi isc do prawnika, i musicie sie przygotowac raczej na niezapowiedziana wizytę kuratora, oceni stan mieszkania, warunki, bedzie b zle jak zobaczy w nim alkohol, czytam teraz takiego bloga o pracy kuratora, moge ci dac linka, jak to wygląda: http://margineszycia.blogspot.com

mój ojciec też ma kuratora... jeżli chodzi o warunki mieszkalne to z tym jest git...ale to jest pewne że będą aż takie straszne konsekwencję dla mojej mamy?

Gość gość
niekoniecznie... jak ojca nie ma w domu, a matka sie wywiazuje dobrze ze swoich obowiazków i nie beda sie mogli niczego jej przyczepic, to nie... jakby przyszedł ten kurator to najlepiej podłozyc gdzies kamerę - ogólnie sfilmowac wizyte, oni często wypisuja bzdury podobno, że ktos pije alkohol, jak nei pje, albo ze mieszkanie brudne, bo maja z tego kasę- tzn z wizyt więc im na rękę stwierdzac złe rzeczy....

Gość gość
zwykle tez taki kurator pyta sąsiadów o rodzine czy są problemy, no i oczywiscie w szkole się wypytuje

oks dzięki za radę.. ale z tego co wiem to mój tata ma "wtyki" jeśli chodzi o prawo.. zna b. dobrze jakiegoś prawnika i ogólnie takich osób więc może nie będzie źle ;)

jeżeli takie kom mają być to lepiej zachowajcie zdanie dla sb i nie piszcie nic.. nie znasz mine, nie znasz moich problemów, nie wiesz jaka jestem to się nie odzywaj dobrze?

Gość gość
liczysz się jako nieletnia po prostu, czyli odpowiadaja rodzice za ciebie, chyba jest to tzw "demoralizacja" nieletniego, czasem mozna miec sprawe o demoralizacje za przejscie nawet na czerwonym swietle... ale nieletni tez moze dostac kuratora... choc jak tu jest tylko kwestia wypicia jednego piwa, a opinia w szkole, zachowanie, i wszystko inne ok, to sądze, że jeden incydent to za mało

bo wgl to słyszałam że jak ktoś własnie ma sprawe że jest zdemoralizowany to potem ma to napisane na świadectwie no ale za tydz jest koniec roku i będzie to na świadectwie?

Gość gość
nie sądzę... zreszta od ocen z np. zachowania mozna się odwolywac do kuratorium, zle b na zachowanie wpywaja nieusprawiedliwione nieobecnosci, więc trzeba miec wszystkie usprawiedliwione... a taka spraw w sadzie rodzinnym tez trwa, chyba od momentu złozenia to się srednio czeka z 2 miesiace zanim coś się zacznie, dokłądnie nie wiem, mozecie miec kłopoty, więc musicie się postarac z tego jak najlepiej wybrnąc- wszystko od was zalezy, no i skorzystałabym z prawnika