Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marinkaaaa

Co lepsze, czopek czy lewatywa?

Polecane posty

Gość Marinkaaaa

Witajcie, Od kilku dni nie mogę się załatwić a soczki i owoce nie pomagają. Problemów z dietą nie mam, więc nie w tym rzecz. Jak do jutra problem się nie rozwiąże, to muszę coś zrobić. Co lepsze, lewatywa czy czopek? Nigdy lewatywy nie miałam, a czopek może jak byłam mała, nie pamiętam XD Czy wkładanie czopka boli? A robienie lewatywy? Miał ktoś, co polecacie?

Gość gość99999
Wsadź sobie czopka. Czujesz tylko taki dyskomfort przy wkładaniu. Lewatywa jest okropna. Raz miałam. Idziesz do lekarza, kładziesz się na kozetce, zdejmujesz majtki. Smaruje ci tyłek kremem i potem wkłada taką końcówkę od buteleczki i wciska take coś żelopodobne. Strasznie nieprzyjemne i piecze. Mi za pierwszym razem nie pomogło i musiałam mieć robioną lewatywę z wody. Myślałam, że mi brzuch rozerwie zanim cała woda tam spłynie :( Potem musiałam kilka minut wytrzymać z tą wodą w tyłku. Pomogło, ale nigdy więcej,

Gość Adrianka115
a ja uważam że lewatywa ma lepszy efekt

Gość Marinkaaaa
Ale czy ja muszę iść do lekarza aby mi zrobił tą lewatywę? Serio to boli?

Gość Freeeze2313123
Lewatywa nie boli, nie masz się czego bać :) Nie musisz iść do lekarza. Potrzebujesz tylko taką gumową gruszkę i nią sobie zrobisz sama. Tylko posmaruj końcówkę kremem, to lepiej wejdzie i nie będzie bolało wkładanie. Wg mnie skuteczniejsza niż czopek.

Gość gość
Zgadzam się z wypowiedzią wyżej. To bardzo proste: kładziesz ręcznik na łóżku napełniasz gruszkę wodą z mydłem i smarujesz koniec kremem stawiasz koło łóżka garnek z resztą roztworu, bo jedna gruszka to za mało zdejmujesz majtki i kładziesz się na ręczniku na boku, nogę podciągasz pod brodę aplikujesz sobie lewatywę leżysz ze ściśniętymi pośladkami i do kibelka :) Ale zawsze przed możesz zaaplikować sobie czopka, jak nie pomoże to dopiero lewatywę

Gość kratcerabalcera
Ile ty masz lat, że masz taki problem? Czopki i lewatywy robi się tylko małym dzieciom a teraz masz cały wybór syropów, tabletek. Albo zjedz sobie kilka jabłek i popij woda z kranu, od razu cie pogoni :P Ja jak byłam mała to miałam baaaardzo dużo lewatyw i czopków i teraz w życiu bym się na to nie zgodziła! Czopek strasznie szczypie jak się go wkłada i potem jak już jest włożony to chce ci się od razu lecieć do łazienki a nie możesz, bo musisz leżeć z tym czopkiem aż się rozpuści. I to jest okropne jak ktoś ci wkłada go. A lewatywa jest strasznie nieprzyjemna, wlewają ci taką gumową gr***a wodę to odbytu a ty musisz to utrzymać jak najdłużej. Wkładanie rurki od gruszki boli a ta woda to jest z mydłem i szczypie w kiszce. Brrr, na samą myśl mnie ciarki przechodzą.

Gość gość65464654
Zaaplikuj sobie najpierw czopka, sekunda i po krzyku :) To wcale nie boli, bo czopek jest śliski a jak go dodatkowo zwilżysz wodą to ledwo co poczujesz wkładanie. Jak czopek nie pomoże, to wtedy lewatywka. Możesz pójść do apteki po specjalny gotowy już płyn albo zrobić domowym sposobem jak opisują wyżej. To nie jest trudne. Sama sobie od czasu do czasu robię na oczyszczenie i spisuje się rewelacyjnie. Zawsze tez możesz sobie zrobić czopka z mydła, ale nie polecam. Mydło w porównaniu z resztą to masakra :P

Gość ????
Jeszcze nic nie zrobiłaś? Nie chcę cię straszyć, ale lepiej abyś nie zwlekała. Ja tak miałam kilka lat temu, miałam 14 lat. Po czopki do apteki nie poszłam, bo "to tak głupio iść i kupować czopki". Gruszka to samo, wstydziłam się kupić. A przecież można poprosić zwykłą gruszkę dla dziecka, kto będzie wiedział, że to do lewatywy? No i w końcu po 6 dniach wylądowałam na pogotowiu z bólem brzucha ;/ To był okropne, trafiłam na jakąś starą pielęgniarkę, chyba niezbyt zadowoloną z życia. musiałam się położyć na tej leżance i zdjąć majtki. Świecenie tyłkiem przed obcą osobą, super ;/ Dostałam jakiś płyn w butelce i miałam go utrzymać, ale nie dałam rady. Babka się wściekła, że zmarnowałam lekarstwo i poszła po drugą pielęgniarkę, na szczęście milszą. Tym razem dostała mi się woda z takiego worka, z 5 minut mi chyba spływała i to nie było wcale przyjemne. Po tym poszłam do wc i się załatwiłam, ale brzuch dalej mnie bolał i musiała zostać na obserwacji. Rano dostałam kolejną lewatywę i wypisali mnie do domu. Nigdy więcej takich przeżyć. Po tym zamówiłam sobie w aptece internetowej czopki glicerynowe i gruszkę, w razie czego, bo nie chcę drugi raz wylądować w szpitalu przez głupotę. Lepiej się przemóc i samemu sobie pomóc niż potem cierpieć :)

Gość Lotniczka
Słuchaj mnie pomaga Dicopeg, nawet jest wersja dla dzieci Dicopeg Junior, żadne czopki , czy siemię lniane.Szybko działa i dobrze się rozpuszcza w wodzie

Gość gosciówa
Czopki, bo szybko się rozpuszczają

Gość gość
Polecam lewatywę przy konsultacji z dobrym lekarzem. Samemu nie róbmy jej, bo jest ryzyko, bo można mieć przeciwwskazania. U mnie wyszły takie rzeczy, że szkoda mówić. Np ziarnko zielonego groszku sprzed, który jadłem miesiąc wcześniej. I inne nie strawione zalegające w jelicie świństwa. Wy też tam macie ten syf w sobie

Gość gość
Czopek jest lepszy. Nienawidzę lewatywy

Gość mq97
Lewatywa lepsza, miałam robione wiele razy i zawsze pomaga, na pewno skuteczniejsza od czopka. martyna.szwajca@tlen.pl

Gość mq97
Lewatywa lepsza, miałam robione wiele razy i zawsze pomaga, na pewno skuteczniejsza od czopka. martyna.szwajca@tlen.pl

Gość gość
Jak znosiłaś lewatywy mq97? Bo czopki są przyjemniejsze.