Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 jestemzmiasta

co robi膰? trudnosci z uzyskaniem zasi艂ku macierzynskiego

Polecane posty

Go艣膰 jestemzmiasta

pytam tylko tych ktorzy si臋 w miar臋 orientuj膮,z g贸ry zapowiadam ze na prowokacje typu oszustka,naci膮gaczka-nie reaguj臋! wiec: bedac w cia偶y otworzy艂am wlasn膮 firm臋, gdy urodzi艂am -z艂ozy艂am wniosek o zasilek macierzynski, zus odpowiedzia艂 odmownie uzasadniaj膮c ze nie ejstem ubezpieczona i w zwiazku z tym nic mi sie nie nalezy. zgloszenie do ubezpieczenia z艂ozy艂am,deklaracje,skladki,ubezpieczenie chorobowe,zdrowotne itd...wszystko placone w terminie. czy ktos si臋 orientuje co moge zrobic? gdzie isc po pomoc? i jakim cudem nie jestem ubezpieczona? i gdzie sa te pieniadze ktore wplacilam na skladki,czy ewentualnie moge je w jakis spos贸b odzyskac?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 jestemzmiasta
podnosze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jestemzmiasta
Zjad艂am swoje dziecko bo by艂am glodna

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jestemzmiasta
podn znow

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Na pocz膮tek mo偶e wybierz si臋 do ZUSu, 偶eby uzyska膰 jasn膮 informacj臋 o co chodzi i na jakiej podstawie odm贸wili.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jestemzmiasta
pdn

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie piszesz jasno przez jaki okres odprowadza艂a艣 te sk艂adki, jak d艂ugo prowadzi艂a艣 firm臋 itd. Z Zusem jest tak, 偶e wystarczy o jedne dzie艅 si臋 sp贸藕ni膰 albo nie dope艂ni膰 innych procedur i ju偶 leci ci tzn ci膮g艂o艣膰 i ZUS ma pretekst do odmowy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
O zwrocie czegokolwiek zapomnij - ty chyba nie rozumiesz czym s膮 sk艂adki. S膮 pieni臋dzmi na twoj膮 emerytur臋, tudzie偶 ubezpieczeniem w okresie w kt贸rym p艂acisz sk艂adki. Jakby艣 wtedy posz艂a do szpitala, mia艂aby艣 ubezpieczenie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jestemzmiasta
no wkoncu normalna odpowiedz-dzieki! no tak wybiore si臋 do zusu jutro,teraz tylko chcialam si臋 og贸lnie zorientowac moze ktos mial podobn膮 sytuacj臋. odmowili w uzasadnieniu powo艂ujac si臋 na jakies pismo z poczatku czerwca,ktore niby do mnie przys偶艂o ale niestety-nic nie dostalam,wszystkie awizo odbieram w terminie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jestemzmiasta
go艣膰 Nie piszesz jasno przez jaki okres odprowadza艂a艣 te sk艂adki, jak d艂ugo prowadzi艂a艣 firm臋 itd. Z Zusem jest tak, 偶e wystarczy o jedne dzie艅 si臋 sp贸藕ni膰 albo nie dope艂ni膰 innych procedur i ju偶 leci ci tzn ci膮g艂o艣膰 i ZUS ma pretekst do odmowy. wiem-odproiwadza艂am skladki w terminie,jak d艂ugo? po艂torej miesi膮ca. wystarczy byc ubezpieczonym 1 pe艂ny miesiac aby otrzymac zas.mac gdy urodzi si臋 dziecko podczas trwania ubezpieczenia./

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Je偶eli nie odebra艂a艣 pisma, nic nie podpisywa艂a艣 - wi臋c ZUS powinien wiedzie膰, 偶e pismo nie dotar艂o. Prawdopodobnie w tym pi艣mie 艣cign臋li ci臋 o niedope艂nienie jakiego艣 warunku.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No ale sorry, laska jak ty za艂o偶y艂a艣 t臋 firm臋 miesi膮c przez porodem, ZUS po prostu zakwestionowa艂 prawdopodobnie realno艣膰 tej "dzia艂alno艣ci" i tyle.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ZUS a偶 taki g艂upi nie jest, owszem, s膮 tacy, co im si臋 mo偶e uda艂o, ale tobie najwyra藕niej nie. Pismo prawdopodobnie dotyczy艂o kontroli.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jestemzmiasta
go艣膰 O zwrocie czegokolwiek zapomnij - ty chyba nie rozumiesz czym s膮 sk艂adki. S膮 pieni臋dzmi na twoj膮 emerytur臋, tudzie偶 ubezpieczeniem w okresie w kt贸rym p艂acisz sk艂adki. Jakby艣 wtedy posz艂a do szpitala, mia艂aby艣 ubezpieczenie. posz艂am wtedy do szpitala,jako kobieta w cia偶y i do tego rodz膮ca-mialam prawo do bezplatnego pobytu w szpitalu. S膮 pieni臋dzmi na twoj膮 emerytur臋, tudzie偶 ubezpieczeniem w okresie w kt贸rym p艂acisz sk艂adki. no wlasnie ale zus twierdzi ze nie ejstem ubezpieczona choc wszystko zrobilam wg.przepis贸w i wymog贸w prawa. normalnie az tak si臋 zdziwilam jak dostalam to pismo ze sie zastanawiam czy tego gdzies nie podac w mediach (chodzi o czywiscie nie o CNN ;) tylko o lokalny portal na ktorym ludzie pisza np ze rowery jada nieprzepisowo albo psy robi膮 kupki a wlasciciele tego nie sprzataj膮;) moze ta sprawa by si臋 ktos zainteresowa艂 bo to jak dla mnie paranoja. tylko neiwiem gdzie si臋 udac po pomoc? do biura rachunkowego czy do prawnika?tez bym nie chciala za duzo placic,bo sama oczekuj臋 na swiadczenia,teraz maj膮c malenkie dziecko i tak nigdzie nie popracuj臋 a skoro oplaca艂am skladki i wszystko robilam zgodnie z prawem to chyba mi sie nalezy zas. poprzednio jak pracowa艂am i ur.dziecko -starsze to dosta艂am zas. bez problemu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jestemzmiasta
. cos mi sie zawiesza...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
mog艂as chociaz ze 4 mce zaplacic a nie 1 mc...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jestemzmiasta
wiec gdzie sie udac po pomoc? z tego co si臋 orientuj臋 by艂 taki pryzpadek ze babka za艂ozyla firm臋 miesiac i 2 dni przed porodem i od razu posz艂a na zwolnienie i tez zus problemy robi艂 ale posz艂a do sadu i sprawe wygrala. ja prowadzi艂am dokladnie miesiac i 3 tyg wiec prawie 2 mies. i wszystko by艂o realne.sa deklaracje pity zlozone do urzedu skarbowego,zaplacone podatki itd...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jestemzmiasta
go艣膰 mog艂as chociaz ze 4 mce zaplacic a nie 1 mc... zaplaci艂am za niespe艂na 2 mc no tal ale fakt-moglam wczesniej.ale prawo wymaga chociazby 1 msc pe艂nego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jestemzmiasta
go艣膰 mog艂as chociaz ze 4 mce zaplacic a nie 1 mc... zaplaci艂am za niespe艂na 2 mc no tal ale fakt-moglam wczesniej.ale prawo wymaga chociazby 1 msc pe艂nego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
teraz jest g艂o艣no o tych fikcyjnych firmach mc przed porodem.. nie wiem chyba nic nie da sie zrobic

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No dok艂adnie, laska, skorzysta艂a艣 z ubezpieczenia, by艂a艣 w szpitalu, wi臋c za co艣 zap艂aci艂a艣. Ca艂a reszta - sorry, jak kto艣 napisa艂, ZUS g艂upi nie jest. Z nag艂a艣nianiem sprawy sobie daruj - nag艂o艣nisz tylko w艂asny przekr臋t.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
prawo takie jest ale sie czepiaja...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Przekr臋t jest ju偶 znany. I nawet jak prawo stanowi tak jak stanowi, to jeszcze zawsze mozna zakwestionowa膰 t臋 twoj膮 "dzia艂alno艣膰".

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jestemzmiasta
tzn ? nie rozumiem. jaki przekr臋t? prawo zezwala na tak膮 dzia艂alnosc wiec ? wszystko jest zgodne z przepisami i artyku艂ami prawa. zreszt膮 dzis rozmawialam tel z prawnikiem,do ktorego wybiore si臋 po neidzieli,i na podstawie tego co ode mnie us艂ysza艂-powiedzia艂 wstepnie ze mam w pe艂ni racj臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Masz racj臋, bo prawo jest dziurawe. Ale ju偶 wszyscy s艂yszeli o takich paso偶ytach jak ty, ZUS si臋 te偶 po艂apa艂 i tyle.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Musia艂aby艣 przed s膮dem jeszcze mamu艣ku udowodni膰, 偶e ta twoja dzia艂alno艣膰 by艂a prawdziwa. Prawo tak stanowi w przypadku prawdziwej dzialano艣ci. Chytre mamu艣ki ubezpieczenia nie dostaj膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jestemzmiasta
moja dzialalnosc by艂a prawdziwa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jasne:P

Udost臋pnij ten post