Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tryczka

Co w torbę do szpitala? Szybko się zapomina ;)

Polecane posty

Gość tryczka

Dziewczyny co pakować? Ręcznik, kapcie (ale jakie w środku lata - japonki? klapki zwykłe?), koszula nocna x2, majty z siaty, kosmetyki (żel pod prysznic, szampon, pasta do zębów), szczoteczka do zębów, szczotka do włosów i co jeszcze? Rodziłam prawie 3 lata temu i jakaś ciemnica mnie ogarnęła co ja tam brałam... Jestem w 34tc, pakować się już? Miałam taki magiczny zeszyt, zapisane co maluchowi, co mamuśce, ale oczywiście gdzieś go posiałam. Rany, jaka ze mnie w tej ciąży ciemna masa...

Gość gość
Pakuj się, nie znasz dnia ani godziny ;) Klapki jakie lubisz, cienki szlafrok, te podpachy higieniczne, możesz też wziąć kilka wkładek laktacyjnych, stanik do karmienia, no i sztuce i kubek ;) a dla malucha, to wiadomo ubranka, ręcznik, kocyk, rożek, czapeczka, niedrpaki, kosmetyki, pieluchy, smoczek uspokajający, to chyba takie główne.

Ooo widzisz, wkładki i stanik... Dla malucha, dzięki Bogu, nie muszę nic brać, zapewniają wszystko na miejscu. Szlafrok muszę sobie sprawić jakiś lekki... O ile się do tego czasu nie zagotuję przez ten upał.

podpaski,dowód osobisty,karta ciąży z oznaczoną grupą krwi,wyniki ostatnich badań ,dla dzidzi oliwke,chusteczki nawilzane,pampersy,recznik,body,spioszki lub pajacyki,mydło dla dzieci lub żel do kąpieli,kocyk lub rozek,czapusie cieniutka

Gość gość
DO SZPITALA Dokumenty * dowód osobisty * aktualna książeczka ubezpieczeniowa i RUM * karta przebiegu ciąży * skierowanie do szpitala (nie jest wymagane, ale dobrze mieć). Wyniki badań * grupa krwi i czynnik Rh * przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh * zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej * odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży) * wynik USG zrobionego po 36. tygodniu ciąży * ostatnia morfologia i badanie moczu. NA CZAS PORODU * ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok, ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie, majtki) * wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty - wówczas sprzedawane są w szpitalu, kapcie) * jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek * jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia, jeśli wykonywane są zabiegi przygotowawcze * jednorazowe chusteczki * przybory toaletowe * mały ręcznik * szczotka do włosów, opaska, spinki lub gumka * pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów) * gąbka kosmetyczna do zwilżania twarzy i ust * woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy * termos z kostkami lodu (do okładów), wypełniony do 1/3 objętości * termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w poszewkę * piłka "jeżyk" lub dwie piłki tenisowe włożone do skarpetki (do masażu okolicy lędźwiowej) * lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania) * walkman i kaseta z ulubioną, relaksującą muzyką * coś do jedzenia i picia (szczególnie dla męża) * kilka jednorazowych kubków * notatnik i długopis * karta telefoniczna lub żetony * dla zwolenników: aparat fotograficzny PO PORODZIE Rzeczy dla mamy: * koszula lub piżama wygodna do karmienia * rozpinany sweter * skarpetki * 6 par majtek (w sprzedaży jednorazowe) * przybory toaletowe * 2 ręczniki * 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek * ręczniki papierowe * dziecięce kółko do pływania (do siadania w okresie gojenia się krocza) * specjalna poduszeczka do karmienia (pod główkę dziecka) * 2 staniki do karmienia * wkładki laktacyjne * ręczny odciągacz do pokarmu * karta telefoniczna, żetony (trzeba spytać na oddziale o typ automatu) lub telefon komórkowy * drobne pieniądze

Gość gość
gość poniżej moja lista - dostosowana do tego, co wymagają w szpitalu oraz do tego, żebym ja czuła się komfortowo: o Pampersy (2-5 kg) 1 opakowanie Pieluchy tetrowe 2 szt Chusteczki nawilżające dla dziecka 1 opakowanie Ubranka dla dziecka Smoczek uspokajający (na wszelki wypadek, ale mam nadzieję, że nie będzie potrzebny) Laktator z butelką (doświadczenie z poprzedniego pobytu w szpitalu, pomógł mi pobudzać laktację, to co odciągałam, to wylewałam, a karmiłam piersią tylko) Rożek do noszenia (chyba że będzie upalnie) Rogal do karmienia (dla mojej wygody) Maść Maltan na spękane sutki (na wszelki wypadek) Nakładki na sutki (na wszelki wypadek) Krem Linomag do pupy Podkłady na łóżko 6 szt Podkłady poporodowe Bella Mama 2 opakowania Majtki siateczkowe jednorazowe 6 szt Kapcie i klapki pod prysznic Koszule do karmienia 5 szt (po poprzednim porodzie bardzo krwawiłam, miałam pękniętą szyjkę i lało się ze mnie jak z kranu, chcę mieć komfort świeżości i czystości, zwłaszcza teraz przy tych upałach) Szlafrok cienki Skarpety 2 pary (pewnie się nie przydadzą, ale jak się stresuję, to marzną mi stopy) Biustonosz do karmienia Nakładki jednorazowe na sedes Poduszka do spania dla mnie (dla mojej wygody) Kosmetyki dla mnie Ręczniki materiałowe 2 szt (mały i duży) Ręczniki papierowe 1 rolka Papier toaletowy 1 rolka Chusteczki nawilżające dla mnie Śliwki suszone (o ile będę mogła je jeść - miewam zaparcia) Herbata owocowa, na laktację i melisa (ta ostatnia na wszelki wypadek) - po kilka torebek Woda mineralna niegazowana duża i mała Masła jednorazowe Śmietanki do kawy Kawa zbożowa Inka Telefon, ładowarka, pieniądze Dowód osobisty Legitymacja ubezpieczeniowa Grupa krwi Karta ciąży Wymaz GBS Świeże wyniki badania moczu i krwi Konsultacja anestezjologiczna do znieczulenia ZZO Plan porodu Zaświadczenie RMUA

Gość gość
ja pierdziele jaka dluga lista. rodzilam 9 mies temu i mialam tylko japonki, recznik duzy, majtki z siatki, wkladki, zel pod prysznic, szczotka, pasta, gumka do wlosow, 2 koszule, pare skarpet, zgrzewke wody 0,5l, gazete, papier toal. krem do twarzy, sztucce, kubek. dla dziecka chusteczki i pampersy no i ubranka na wyjscie. niepotrzebne wkladki, stanik, szlafrok... mialam i ani razy nie zalozylaam.

Gość gość
To wam nie daja tych rzeczy w szpitalu? Ja rodzilam to wszystko bylo: przybory toaletowe, podpaski, podklady, kremy I mascie, specjalne gowns, a nawet skarpetki antyposlizgowe, musialam tylko przyniesc dla dziecka ubranko na wyjscie I to wszystko. Tylko, ze ja nie rodzilam w Polsce.

Gość gość
podkłady jeszcze

Gość gość
gość 22:56:20: japonki, recznik duzy, majtki z siatki, wkladki, zel pod prysznic, szczotka, pasta, gumka do wlosow, 2 koszule, pare skarpet, zgrzewke wody 0,5l, gazete, papier toal. krem do twarzy, sztucce, kubek. dla dziecka chusteczki pampersy no i ubranka na wyjscie.