Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dobry_duszek1

Co jeszcze oprócz leków w leczeniu nadcisnienia ?

Polecane posty

Gość gość
na ogół nadciśnienie łaczy się z tuszą, więc zmiana diety i schudnięcie

Nie mam nadwagi . jeśli chodzi o ruch to siłowe ćwiczenia chyba odpadaja ? Ale pływanie , rower ? Chyba pasuje ? Wartosci miałem 208/140 teraz na lekach ok 130/90

Gość gość
wiem że nadciśnienie leczy się odpowiednią dietą ale nie wiem zbyt wiele. Swoją drogą jesteś mężczyzną? i boisz się męczących ćwiczeń? pewnie masz dużą nadwagę/otyłość stąd kłopoty z ciśnieniem

Pisałem już że nie mam nadwagi . Nie boję się męczących ćwiczeń tylko siłowych bo takie podnoszą znacznie ciśnienie

Gość gość
ale skąd takie ogromne ciśnienie? choroba serca? Bo miałeś olbrzymie... I pytasz na kafeterii co robić? A co na to kardiolog? Przecież my nie jesteśmy lekarzami. Przy tak podwyższonym ciśnieniu to dla ciebie chyba wyłacznie spacery zostały

Badania przeszedłem wszystkie , oprócz nadciśnienia nic mi nie jest . Wszystko zdrowe. kardiolog powiedział mi że 75% nadciśnienie nie ma wyjaśnienia. Nie wiem skąd nigdy na nic poważnie nie chorowałem. A pytam tu dlatego że moze jest ktoś kto też się boryka z takimi problemami. Cóż teraz lekarze załatwiaja pacjentów jak na poczcie . 10 minut wizyty , recepta , nastepny proszę.

Gość gość
to ja bym radziła zmienić lekarza bo rozumiem, że lekarz mógłby tak powiedzieć gdybyś miał trochę podwyższone, ale przy 208/140 to nie powinieneś ze szpitala wychodzić bo to albo choroba wieńcowa albo jeszcze coś gorszego.

Gość kobieta z nadciśnieniem
jeśli żyjesz w stresie,pracujesz za dużo,jesteś zbyt ambitny i "porzesz"do przodu,różne sytuacje stresowe dzidziczność jesli lubisz sól w potrawach

Gość gość
a robili ci ćwiczenia wysiłkowe, echo serca, EKG i tak dalej?

Gość gość
Przy takim cisnieniu zrezygnuj calkowicie z mięsa, frytek

Gość gość
Ewidentny brak ruchu

Gość gość
nigdy nie spozywaj smazonych potraw , wylacznie wybieraj te gotowane

też mam wysokie i biorę leki /dwa rodzaje/z wyższej półki mam bezdech,także dziedziczę nadciśnienie /w mojej rodzinie kilka osób miało wylew i nie odzyskiwało sprawności fizycznej/ pilnuj się i nie zaniedbuj tej choroby

Badania przeszedłem dosłownie wszystkie . na serce , nerki , cukrzyce , wysiłkowe , holter , echo serca nic mi nie jest. Nie żyję w stresie , pracuje miedzy 8 a 10 godzin dziennie soboty , niedziele wolne. Cisnienie teraz na lekach mam w miarę normalne 130/90 . Może i zmienie lekarza. Co ciekawe nadcisnienie wykryte przypadkiem u lekarza medycyny pracy. jak mi zmierzył to sie pytał czy głowa mnie nie bolo , w klatce też ? I własnie nic, nic mnie nie bolało czułem sie normalnie. Lekarz kiedys mówił mi że byc może już długo chorowałem na nadcisnienie i choroba powoli rozwijała sie bezobjawowo i stąd miałem takie wartosci . W sumie teraz jest ok pytam tylko czym mozna jeszcze wspomóc to leczenie

Gość gosc12254
Co za brednie. Takie cisnienie jest faktycznie wysokie ale to nie tragedia. Po pierwsze po co w ogole zgodziles sie na leki? to pojscie na latwizne, organizm sie przyzwyczai i sam sobie nie bedzie radzil z regulacja. Odstaw sol i cole jesli jest w twojej diecie, to na poczatek. Oczywiscie nie pij alkoholu ZADNEGO i nie pal fajek! Ruszac sie mozesz najlepsze bedzie bieganie, rower, szybkie spacery, plywanie, rolki. I daj sobie spokoj z tymi lekami, nie umrzesz jak odstawisz :)

Gość jjhkh
ja mam zawsze baaaardzo niskie cisnienie, tetno spoczynkowe maks 50/min czyli jak sportowiec. Wszyscy lekarze sie dziwili, bo bywa ze wieczorem przed snem mam 38/40 czyli ledwo zyje, a okazalo sie ze taka moja uroda :D

Ja się ruszam i to codziennie w pracy . Pracuje na budowie jako malarz-szpachlarz . Co do odstawienia leków no chyba nie skorzystam. Biorę w sumie tylko dwie tabletki codziennie rano i nie przeszkadzają mi w normalnym życiu.Koszt też mały 25 zł miesięcznie kosztuje mnie całe leczenie.

Gość gość
polecam czosnek...bynajmniej 2-razy w tygodniu...obniza cisnienie i jest lekiem naturalnym o cudownych wlasciwosciach...postaraj sie kupowac prawdziwy o fioletowym zabarwieniu skorki...nie daj sie nabryc na te sztuczne chinkie wynalazki...pamietaj!

Jem dużo czosnku , świeżego , wiem zaraz ktoś napisze że mi z japy jedzie ale nie prawda wystarczy przegrść listkiem laurowym i myć zęby. Pije też codziennie szklane soku pomidorowego potas też ma własciwości obniżające. niestety papierosy to jest mój proble i byc może przyczyna nadcisnienia. pale od 25 lat . kilkakrotnie próbowałem rzucać ale nie wyszło. We wtrorek mam urodziny i znowu spróbuje rzucic od wtroku taki prezencik spróbuje sobie zrobic. Moze w koncu sie uda.

Gość gość
Bynajmniej to nie jest przynajmniej glabie od czosnku. Przynajmniej 2 razy, a nie bynajmniej 2 razy.

pij sok z czarnej porzeczki,obniża ciśnienie zacznę i ja jeść czosnek

Gość gość
moja babcia 10 lat leczyła się na nadciśnienie a potem okazało się że za mało pije wody i za dużo soli...gdy tylko to zmieniła i zaczęła wypijać 1,5 litra wody dziennie nagle nadciśnienie zniknęło sprawdź czy masz zdrowe nerki bo niewydolność nerek powoduje wzrost ciśnienia nadciśnienie z kolei uszkadza nerki, ot taki błędne koło unikaj soli

Sprawdzone , pisałem wyżej że przeszedłem wszystkie możliwe badania. Wody wypijam sporo , taka praca że co chwilę chce sie pić.