Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

BADANIE PRZESIEWOWE SŁUCHU NOWORODKA

Polecane posty

Gość gość

Czy dziecko którejś z Was nie przeszło tego badania w szpitalu ( w sensie wynik negatywny)? Byliście potem w poradni audiologicznej? Co się okazało? Wody płodowe zalegały czy ubytek słuchu?

Gość gość
U naszego synka w drugiej dobie życia wynik badania słuchu lewego uszka był nieprawidłowy... Skierowano nas do poradni audiologicznej,gdzie ucho lewe wyszło ok,ale prawe nie przeszło badania... Ile wtedy nerwów nas to kosztowało... Kiedy pojechaliśmy na drugą kontrole w 5 miesiącu badanie wyszło bardzo dobrze... Nie wiadomo czym to było spowodowane. Powiedzieli nam,ze po prostu czasem tak bywa.

Gość gość
moja mala jak miala tydzien to nie przeszlo jej zadne ucho,myslalam ze z nerwow zwariuje,2 tyg pozniej bylo ok:) to moga byc wody nie martw sie,czesto sie to zdarza,

Gość gość
a czmu tak bywa?? wystarczy ze dziecko jest niespokojne podczas badania to wynik czesto wychodzi nehgatywny.. u nas tak bylo,mala poplakiwala i tez jej badanie wyszlo negatywne

Gość gość
Niestety moje dziecko nie słyszy teraz jest po operacji i nosi apart

Gość gość
U mnie długa historia. W skrócie: Moje dziecko wynik negatywny na obydwa uszy. Robione ABR wyszło że jest niedosłuch. Po 100 wizycie u lekarzy wyszło że jest płyn i trzeba zrobić drenaż. Teraz słuch jest prawie dobry.

Gość gość
moje bliźniaczki miały wykonywane to badanie aż trzykrotnie-ciągle coś wychodziło nie tak i dopiero za 3 razem wyszło prawidłowo

Gość gość
u mnie było podobnie ale za drugim razem było ok. powiem ze już się nieźle wystraszyłam.

Gość gość
w żywcu można badania słuchu u dzieci przeprowadzić w tej poradni http://www.larmed.pl/. Lepiej z tym nie zwlekać jeśli macie jakieś wątpliwości.

Gość gość
Moja mała brali na badanie 3 razy po porodzie bo płakała lub się wiercila się niedalo. A dziecko musi być spokojne. Na szczęście wyszło ok.

Gość gość
Witam, Odgrzeje starego kotleta ponieważ temat dla nowych rodziców jest bardzo ważny. U mojego syna wynik badania przesiewowego w szpitalu po urodzeniu nie wychodził na jedno ucho. Potem badanie powtarzane było jeszcze dwa razy i to samo. Następnie skierowano nas do Centrum Zdrowia Dziecka na badanie ABR (wtedy syn miał już 4 miesiące). Bardzo długo czeka się na to badanie czy to w CZD czy w Kajetanach. Można też robić prywatnie cena ok. 500 zł w 2017 w mazowieckiem. Po badaniu ABR wyszło, że wszystko jest w porządku, a przesiewowe nie wychodziło ponieważ ucho było za mało rozwinięte. Także uczulam przyszłych rodziców aby się nie denerwować (co i tak jest trudne), ale zrobić całą serie badań - jest to duże wyzwanie bo dziecko musi spać - i poczekać na wyniki. Dobrą informacją jest też to, że obecnie 95% uszkodzeń słuchu da się wyleczyć operacyjnie. Mam nadzieje że informacje się przydadzą. Syn ma obecnie już 8 miesięcy i wygląda na to, że oboje uszu działają prawidłowo chociaż jesteśmy stale pod opieką. Także nie należy się zbytnio martwić po przesiewowym jeśli jest negatywne tylko robić cały komplet badań. Przesiewowe często nie wychodzi. Pozdrawiam

Gość gość
A czy mógłby ktoś nappisac, jak mimo wyniku badania przesiewowego wasze maluchy reagowaly na dźwięki? U nas wynik w szpitalu prawidłowy, choc przy pierwszym podejściu nie wychodził. Ale jestem strasznie zaniepokojona, bo mała praktycznie wcale nie reaguje na dźwięki i to na te głośne, nic jej nie wybudza, nawet starsza strasznie halasliwa i piszczaca siostra, która nagle wpada do pokoju. Gdy nie śpi tez nie reaguje na glosny halas, nawet oczu nie zmruży. Juz testowałam ja na różne sposoby i nic :( Jestem załamana :( Mała ma miesiąc...