Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

2 LATEK I BIAŁE PLAMY NA ZĘBACH!fluoryzacja czy trzeba

Polecane posty

Gość gość

do mam dzieci w podobnym wieku 2.5-3 lat, córa ma skonczone 2 lata kilka dni temu zauwazylam ze na siekaczach i kilku zebach z przodu ma kredowe przebarwienia plamki a na siekaczach nawet zolte. Jak byla mala przemywalam zabki, dziasla gazikiem i woda przegotowana pozniej mylam jej 2 razy dziennie szczoteczka i pasta elmex. Slodyczy je malo, smoka uzywala sporadycznie. Skad te plamy czy ktoras z was spotkala sie z czyms takim u swoim dzieci? naczytalam sie o tym, ze takie przebarwienia moga byc od za duzej ilosci fluoru(np. poprez polykanie pasty itp). Czy ktoras z was byla na tzw fluoryzacji u stomatologa. Wizyte u stomatologa mam umowiona w srode ale moze tu dowiem sie czegos....

Gość gość
podnosze amoze akurat ktos podpowie

Gość gość
no co ty, trzeba odrazu wyrywac te zęby, to Ty nie wiesz???

Gość gość
bardzo śmieszne, liczę na "normalne" wypowiedzi chociaz na tym forum może to być trudne;)

Gość gość
ktos wyzej dobrze pisze, trzeba wyrwac, bo przejdzie na inne, a te i tak by wypadly

Gość gość
Białe plamki to początek próchnicy . Przypomnij sobie czy nie było takich sytuacji że oblizywałaś łyżeczkę zanim podałaś ją dziecku, czy nie oblizywałaś smoczka (ludzie często tak robią) bo jeżeli tak, to pomimo właściwej pasty i pielęgnacji dziecko mogło zarazić się bakteriami próchnicy . Próchnica może powstać z nieusuwanej dokładnie bakteryjnej płytki nazębnej a drugi rodza próchnicy to ten przyenoszony przez bakterie próchnicy z dorosłego na dziecko. Nadmierna ilość fluoru z pasty elmex nie jest możliwa (dziecko musiałoby łykać ją non stop w dużych ilościach) jeżeli używasz pasty elmex dla dzieci od pierwszego zęba do 6 roku życia natomiast jeżeli dzieci przyjmują dodatkowo Fluor (doustnie) to całkiem możliwe że z tego powodu mają przebarwienia (jeżeli powodem nie jest próchnica) jednak białawe plamki to typowa próchnica.

Gość gość
do wypowiedzi powyzej-mylisz sie i to bardzo! dziecko ma pewnie fluorozę! typowe białe plamki na pojedynczych zębach! za dużo fluoru, albo woda zbyt duza iloscia fluoru

Gość gość
i te ząbki trzeba usunąć niestety

Gość gość
woda to chyba ze zbyt duza iloscia kamienia:D dobra wy mamuski za dyche, wyrwe te zeby i bedzie po problemie:) dzięki:)

Gość gość
nie ma za co, tylko ze znieczuleniem wyrywaj nie na zywca, to 50zł kosztuje od zeba:)

Gość gość
jeszcze raz dzieki:) w srode wyrwę:)myslalam,ze to osteoporoza, oj ja glupiutka:D

Gość gość
Próchnica u małych dzieci na zebach mlecznych zaczyna się od małych kredowych plamek (inaczej niż u dorosłych). Fluoroza objawia się podobnie ale najczęściej żółtymi przebarwieniami zresztą rodzic wie czy poddaje dziecko fluoryzacji czy nie a autorka nadal szuka przyczyny więc domniemam że dzieciaki nie dostają dodatkowego fluoru. Pastą , nawet połykaniem jej w takiej ilości jaką dostają podczas mycia zębów (do 3 razy dziennie) wogóle nie ma wpływu w Taki sposób na zęby , prędzej podrażni żołądek wrażliwemu dziecku niż przedawkuje Fluor. Ja obstawiam że to próchnica (początek). Trzeba udać się do dentysty. Trzeba się też zastanowic czy dzieci mają odpowiednią codzienną ilość wapnia w diecie bo sam Fluor nie utrzyma zębów w świetnej formie. Predyspozycje do próchnicy mogą być genetyczne (poddatne zęby), mogą wynikać z źle doczyszczanych zębów lub tak jak osoba tu pisała z bakterii próchnicy.

Stomatolodzy za dychę na tym forum. Idz do lekarza dentysty bo z Twojego opisu raczej nic nie wynika. Woda w Polsce fluoryzowana nie jest, natomiast jego nadmierna naturalna ilość znajduje się w Malborku, Nysie i tam zagrożenie fluorozą jest realne. Lekarz oceni co to za przebarwienia i zastosuje odpowiednie leczenie lub obserwację

Gość gość
Hgg napisałaś mniej mądrze niż reszta bo że autorka dotrze do dentysty to wiadomo, Termin już ma, chciała się dowiedzieć skąd te białe plamki i tyle a wiadomo że dentysta powie więcej .

a skąd ktokolwiek na forum nie widząc tego może ocenić co to za "plamki"? jestem za ustawą która zakazuje wprowadzania wiedzy medycznej do internetu, bo same głupoty można tu wyczytać

Gość gość
byłym z córką u stomatologa dziecięcego i moja córka ma zdrowe zęby, ani śladu próchnicy, te białe plamki to w przypadku mojego dziecka zwykle przebarwienia tak zmineralizowane zęby. Owszem ktos slusznie powiedzial,ze kredowe plamki moga oznaczac prochnice i tak jest jak tlumaczyla lekarka zaczyna sie od bialych plam a potem robia sie ciemne plameczki, male kropki dlatego trzeba kontrolowac i profilaktycznie przychodzic na wizyty kontrolne. My kolejna mamy za 6 miesiecy, wtedy tez bedzie miala ząbki pokrywane specjalnym żelem, płynem chroniącym przed próchnicą. Pozdrawiam

Gość KOlga
Witajcie, białe plamki na zębach mają nie tylko dzieci. Te plamki to nie jest próchnica, to są przebarwienia związane z brakiem pewnych witamin w organizmie. Z tego powodu nie wyrywa się zębów, jeśli nie dostarczy się odpowiednich witamin do organizmu plamki będą również na stałych zębach. Mój siostrzeniec miał takie plamki, dentysta powiedział, że na to nic się nie poradzi bo to taki już rodzaj zębów i że to normalne, po miesiącu brania naturalnych witaminek dla dzieci znikły plamki. Jak ktoś chce to mogę napisać jakie to witaminki kow.olga@wp.pl

Gość gość
usunełas 4 zeby 2,5 latkowi?? Chyba jestes szalona kobieto, skazałas swoje dziecko na wady ortodontyczne :o a białe plamy to próchnica zerowa, mozna je usunąc przez remineralizacje lub u starszych dzieci i dorosłych pokrywajac plamy Iconem

Gość NOSEKAMOSEK
jak czytam niektóre z odpowiedzi to zastanawiam się skąd taka głupota u ludzi. białe plamki na ząbkach to nadmiar fluoru. organizm sobie nie radzi i stąd biorą się pierwsze oznaki. nie wolno tego lekceważyć gdyż nadmiar tego pierwiastka prowadzi do poważnych konsekwencji.

Gość gość
moja tak miała, mniej więcej w tym wieku, pedodonta uznal, że to miękkie szkliwo i taki proces mineralizacji, ob. ma 4 lata i już sa zęby jednobarwne. Co do ilości fluoru, to u nas na pewno nie to: wodę (do zup też) pije kupną/butelkowaną, a pastę z fluorem używamy co 2.d zień naprzemiennie z bezfluorową dla dzieci.