Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wyjechać?

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam takie pytanie. Czy są tu osoby, które wyjechały za granicę, ale poza Europę? Tzn. na pewno są, ale chciałabym zapytać, czy np. można dostać się na studia za granicą (z tego co widzę, większość zagranicznych uczelni robi rekrutację przez internet), ale poza Europą? I czy poza Europą są uczelnie państwowe bezpłatne? Szukałam w necie, ale znalazłam informacje tylko odnośnie uczelni w Europie. A może jako nie-obywatel danego kontynentu właśnie muszę płacić i w dodatku więcej niż miejscowi (jak to jest w przypadku nie-europejczyków studiujących w Europie)? Najbardziej interesują mnie Ameryka Południowa i Azja (a zwłaszcza Singapur). Australia i Nowa Zelandia odpadają - drogie studia i ciężko dostać wizę.. Czy może lepiej dostać się na studia w jakimś kraju europejskim, ale później załapać się na jakąś wymianę? Mam 20 lat, właśnie skończyłam szkołę średnią, będę pracować w Danii przez najbliższy rok, a potem chciałam dostać się tam na studia. Teraz przyszło mi do głowy, że może wcale nie muszę zostawać w Europie. Mówię biegle po angielsku, trochę po francusku i hiszpańsku. Niedługo robię certyfikat z angielskiego, bo bez tego ani rusz. Przede wszystkim chodzi mi o wyjazd z Europy. Nie, nie zabiłam, nie zg****iłam, ani nikogo nie okradłam :) Proszę, niech ktoś mi doradzi, bądź będzie miły udzielić mi informacji na ten temat. Każda wskazówka mile widziana. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

Gość gość
Zalezy co studiujesz. Jesli pojdziesz na studia w Danii albo w Europie np na chemie, to potem mozesz probowac do grad school sie dostac na chemie w Stanach albo Kanadzie (dla phd students w stanach z chemii sa bradzo duze grants i jeszcze daja ci kase na pokrycie kosztow utrzymania). Nie wiem jak jest w Azji badz Australii. W stanach raczej nie masz co liczyc ze ktos ci zaplaci za studia na poziomie undergraduate - bachelors. chyba ze przyjedziesz tu uczyc sie jako international student do community college gdzie czesne nie jest tak wysokie a w miedzyczasie znajdziesz sobie meza zeby zostac rezydentem i wtedy twoje czesne na university spada (mialam kolezanke ktora tak zrobila).

Gość gość
Ale mi chodziło o Amerykę Południową - Kolumbia, Wenezuela... Jestem trochę zorientowana w temacie studiów w USA, toteż mnie one zbytnio nie interesują :) Ktoś mi powie, czy np. w Kolumbii, Argentynie, Wenezueli są uczelnie publiczne? I od czego zacząć?