Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mar4gocha

jaki ryz do golabkow - surowy czy ugotowany?? a moze kasza??

Polecane posty

Gość mar4gocha

jak wyzej. jak dam surowy to i tak w czasie gotowania sie ugotuje. dobrze mysle? kasza chyba bardziej do kotletow mielonych, jak myslicie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotta59
Ryż lekko podgotuj ok.10 min .kasza dobrze smakuje z gulaszem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mar4gocha
dzieki, ale ja mowie co do srodka do miesa surowego wlozyc:) podobno mielone kotlety z kasza w srodku sa pycha.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Można dać nawet pomieszany ryż z kaszą-oczywiście ugotowany lekko. Ostatnio zrobiłam gołąbki z makaronem ryżowym-szybko i dobre połączenie polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Co za matoł pisze jako gość doradzając surowy ryż do gołąbków.Nie dość że chamka to i tłuk do tego.Ryż oczywiście podgotowany do tego naprawdę smaczna jest drobno pokrojona pieczeń rzymska własnego wyrobu - gołąbki super!!!!Przed parzeniem gołąbki podsmażam z obu stron na złoty kolor.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do autorki:
jezeli gotujesz golabki w bulionie/wodzie, to jest szansa, ze ryz sie ugotuje. jezeli zas pieczes jes suche w brytfannie, to koniecznie dodaj podgotowany. za kasza sa wysmienite, kasza ma duzo konkretniejszy i wytrawniejszy smak od ryzu, szczegolnie tego bezwartosiowego przetworzonego z torebek blyskawicznych, ktory niektorzy tak uwielbiaja ;) np. moga byc z kasza gryczana, grzybami i majerankiem, albo z kasza jeczmienna i mielona wolowina, albo jakim tam chcesz innym nadzieniem. pyszne sa tez z podsmazona cebulka z grzybami i lososiem z puszki, z czarnym nieluskanym ryzem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jadlam taki ryz pol na pol z kasza i do tego mieso z rosolu,z pieczeni ,wedlina i boczek zmielone i wymieszane z podsmazona cebulka zawiniete w kapuche wloska i podsmazone na patelni a do tego sos pomidorowy-najszybciej z soku w kartonie-bylo pyszne i inne.Wiadomo,co kucharka to inny przepis!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ja nie mogę jeść wieprzowiny i wołowiny. Ostatnio zrobiłam gołąbki ze zmielonymi filetami z kurczaka i też pyszne wyszły. Ryż, zawsze, gotuję ok 10 minut. A sos, obowiązkowo pomidorowy. Pycha! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do autorki:
no bo wlasnie to jest zaleta golabkow - mozna nadziac czym kto chce i lubi :) moim zdaniem wazne, zeby dobrze przyprzwic (trafiaja sie golabki po prostu mdle), no i zeby ten ryc byl jakis smaczny, nie taki calkiem bialy przetworzony bez smaku. sos pomidorowy dobrze przyprawiony tez nadaje golabkom charakteru. bardzo dobry wychodzi i mniej jalowy w smaku od traycyjnego z przecieru, gdy podsmazymy na oliwie cebulke z czosnkiem, do tego puszka pomidorow, mozna dodac jakies ulubione ziola, np. majeranek, i troche kwasnej smietany :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Powiem Wam,ze niby doscdobrze gotuje,ale po prostu"balam"sie golabkow.Tego gotowania kapuchy i zawijania.Opracowalam sobie wlasna metode,ze zdejmuje liscie z kapusty,wkladam na minutke do osolonego wrzatku,pozniej do zimnej wody,osuszam i zawijam. Dotychczas robilam z kapusty wloskiej i wyszly "jak z obrazka" i pyszne z odpowiednio przyprawionym sosm pomidorowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do autorki:
z wloskiej sa moim zdaniem lepsze :) bo ta kapusta ma intensywniejszy i ciekawszy smak od bialej, a poza tym lepiej sie zawija. tez mam swoj "petent" jesli chodzi o ta najbaridziejje upierdliwa czynnosc, czyli odczepianie lisci na poczatku: cala kapuste stawiam na sztorc w garnku z b. mala iloscia wody. zamykam i woda paruje liscie, ktore po chwili odchodza i latwiej jest wyjac cala kapuste z pary niz z wody. odczepiam kilka lisci i potem znow do pary. a w ogole z wloskiej lzej schodza liscie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość drgawkaaa
lepsze z włoskiej, chyba że jest młoda nasza. a jak z kaszą lubicie ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mar4gocha
dzieki za przepisiki:) musze wyprobowac ten z tunczykiem, tak na 4 osoby ile tego tunczyka mi pojdzie? a ta kapuste stawiasz do parowania glowka do gory czy glabem do gory?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do autorki:
to byl losos, nie tunczyk. nadzienie bylo troche suche i niekleiste, ale smak super, moze dodatek bialka z jaja by je uscislil. kapuste stawiam glabem, niczym stopa, na dol garnka. ilosc miesa na osobe na jeden obiad to powinno byc mniej wiecej 15-20 dag. co do golabkow z kaszy, to mi np. bardzo smakuja z kaszy jeczmiennej i wolowiny, kapusta wloska, pieczone w piekarniku i na koncu na kazdy golabek dac do rostopienia plaster ostrego zoltego sera. gryczana kasza, podobnie jak ryz nieluskany, ma mala lepistosc i z tych dwoch nadzienie jest takie bardziej sypkie i suche.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mar4gocha
dzieki, przepraszam, ze tak Cie przepytuje - te golabki pieczesz tak bez przykrycia i bez zadnego sosu, niczym ich nie polewasz w czasie pieczenia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do autorki:
ja golabki robilam moze ze 4 razy w zyciu i to bardzo dawno, wiec nawet na 100% nie pamietam, co bylo z przykryciem .... a w ramach sosu to polewalam je takim lekkim sosem z podduszonych pieczarek i smietanki, to im nadawalo wilgotnosc. mozna troche podlac wywarem takim jak na zupe. lepiej przykryc naczynie w ktorym sie pieka, bo wtedy gotuje je para, ktora sie wytwarza z nich samych oraz z dodanej cieczy (nie trzeba duzo). na koniec oczywiscie odkryc, zeby sie przypiekly troche. jak widzimy, ze sa suchawe, mozna dac wiorki masla na wierzch. albo, tak jak wczesniej pisalam, zolty ser, zeby sie rozpuscil i oblepil golabka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do autorki:
albo zrobic sos z pomidorow i dac go do pieczenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do autorki:
a pryszlosciowo, to planuje robic takie inne i mniej skomplikowane a la golabki: cale porcje miesa, nie mielone (np. losos, kurzy lub indyczy biust) zawijac w liscie kapusty, a na miesie swieze przyprawy - czosnek, imbir, kolendra, szczypior .... w zaleznosci co komu zaswita - w przyprawach dowolnosc, ale mi sie na razie marza takie orzezwiajace azjatyckie smaki. polac troche oliwa, sosem sojowym lub rybnym, albo zamiast oliwy olej kokosowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to prawie jak sajgonki w kapuscie....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do autorki:
niejako, tyle ze w sajgonkach wszystko jest pociachane, a tu bedzie calosciowo :) to beda takie raczej paczuszki lub koperty. robie takie zawiniete w folie aluminowa, ale wlasnie przyszlo mi do glowy, ze zamiast tego mozna w kapuscie. nawet w kapuscie pekinskiej, ktora jest bardziej miekka do zawijania. ale zeszlam z tematu ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość AAsiczka
ja robię gołąbki z ryżem nieugotowanym. mieszam go z mięsem przyprawiam dodaję cebulki przesmażonej na maśle zawijam w liście później je obsmażam i nie robię jak każdy w jakimś bulionie czy rosołku tylko w wodzie po kapuście. woda ta też przechodzi smakiem gotujących się gołąbków. resztę kapusty która została po "obdarciu z liści" szatkuję przesmażam na maśle. gołąbki wyciągam z wody robię sos pomidorowy na bazie tej kapuściano-gołąbkowej wody dodaję przesmażoną poszatkowaną kapustę i układam gołąbki. słyszałam że dobre są z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi ewentualnie pieczarkami w kapuście czerownej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do autorki:
aha, czyli jak sie gotuje (zamiast piecze) to jednak ryz surowy mozna dac. dobrze wiedziec. swietnie wykorzystujesz witaminowa wode z kapusty :) zal czytac, jak niektorzy wode po gotowaniu warzyw, czyli wszystkie witaminy i smak, zlewaja do sciekow. a to przeciez powinno sie wlasnie zuzywac na sosy is zupy. a w kapuscie czerwonej - tez super pomysl. ja robilam z kasza gryczana, grzybami i swiezym majerankim - fantastyczny smak :) kapusta chyba byla zwykla biala, ale oczywiscie moze byc kazda. byly zapiekane w brytfance na lisciach kapusty, a polane lekkim sosem smietankowo-grzybowym, na bazie wody z moczenia grzybow.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tez wole z gotowanego ryzu,bo szybciej sie je robi.Nie zapiekam w piekarniku,tylko ladnie obsmazam na patelni a osobno przygotowuje sos.Pysznie przybrazowiona kapucha i sosik.....mmmm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
hej dobry pomysl z obsmazaniem. a jak robisz ten sos, od obsmazenia podejrzewam, ze jest bardziej interesujacy w smaku??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tatusiek pomocnik kucharza
Moje Gołabki kapust gotuje aż zmięknie ryz to samo potem daje surowe miesko mielone oczywiście przyprawione do smaku jak kto lubi podsmażam cebulkę, jajko surowe żeby sie faja masa zrobiła mieszam jeszcze jak ryz jest gorący i zawijam w liście wkładam do blaszek brytfanek bo zawsze robię na 2 dni podlewam bulionem i pieke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ile ludzi tyle przepisów na gola bki jeśli smakują i sa dobre to o to chyba chodzi. ja ryz gotuje wcześniej al. dente i dosyć długo je robie i tez roznie mi wychodzą raz lepiej raz gorzej. czasami gotuje na kostce rosołowej czasami daje na spod korpus kurczaka do farszu daje np.sos sojowy i sa dobre najważniejsze żeby z sercem robic smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość masza maszka
ile ludzi tyle przepisów na gola bki jeśli smakują i sa dobre to o to chyba chodzi. ja ryz gotuje wcześniej al. dente i dosyć długo je robie i tez roznie mi wychodzą raz lepiej raz gorzej. czasami gotuje na kostce rosołowej czasami daje na spod korpus kurczaka do farszu daje np.sos sojowy i sa dobre najważniejsze żeby z sercem robic smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×