Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama chudego synka

menu 2 latka

Polecane posty

Gość mama chudego synka

Mój dwulatek to typowy niejadek. Je przykładowo: -śniadanie - serek homogenizowany 200gr. - drugie śniadanie - banan lub inny owoc, bułeczka lub jakieś chrupki - obiad - zupa jakiejś ziemniaczanej zje ok.10 łyżek , jeśli jest pomidorowa to zje miseczkę, ale wg mnie pomidorowa jest małowartościowa, bo nie ma za bardzo warzyw tylko makaron i koncentrat - drugiego dania też poskubie tak dosłownie z 5 razy weźmie co by nie było - później jakaś kanapeczka, - znowu serek na kolację Pije wodę, ale najchętniej smakową, trochę soku, herbatkę. Mleka nie tknie żadnego, a do 1,5 roku był cycoholikiem i chciał pić tylko moje mleczko. Ciężko mu coś zmienić, bo on nie przejawia w ogóle chęci do jedzenia, apetytu. Jak o picie się upomina często, tak o jedzenie wcale. No chyba, że wyluka coś słodkiego, ale tego staram mu się nie dawać. A jak jest u Was drogie Mamy z jedzeniem przez wasze dwulatki?

Gość gość
normalnie je, o co ci chodzi? :O

Gość gość
a kiełbasek żadnych, jajka gotowanego , nalesników jeśc nie chce? Ja uważam, że lepiej aby zjadł całą miseczke pomidorowej z makaronem ( skoro lubi pomidorową to rosoł pewnie tez będzie lubił ) niz tylko kilka łyżek zupy ziemniaczanej. Skoro lubi makaron to może podawaj go z rożnymi sosami np. pomidorowym, szpinakowym, albo do pomidorowej zamiast makaronu daj ryz. No próbuj, próbuj, spawdzaj co mu smakuje a co nie. ja mam 2 dzieci - blizniaki i obie lubia co innego, jedna samo mleko, druga kakao, jedna kanapki z dżemem druga z wędlinami, jedna uwielbia ziemniaki, druga mięso, nalesniki , pomidorowa, rosoł lubia obie. Jedna lubi bardzo warzywa np. ogórka, marchewkę, różne sałatki, a druga tylko buraki. Owoce tez każda lubi inne. Więc podawaj coś dziecku aż cos mu zasmakuje w końcu.

Gość moja córka
Podam ci co wczoraj jadła moja córka (2 l i 4 miesiące) śn kromka chleba z białym serkiem z szczypiorkiem + zielony ogórek śn II arbuz Obiad ziemniaki ,jajko sadzone ,mizeria Podwieczorek galaretka z truskawkami Kolacja Kromka chleba z masłem i pasta jajeczna +pomidor Do picia woda mineralna i herbata zwykła bez cukru

Gość gość
Autorko po co dajesz te serki ? one maja dużo cukru i niepotrzebnie zapychają dziecko.

Gość mama chudego synka
Serki daję, bo mały nie chce pić żadnego mleka, więc chcę, żeby miał jakiś nabiał, czyli wapń ważny tak w jego wieku.

Gość gość
Moja je tak : I śniadanie- płatki z mlekiem/jajecznica/omlet/kanapka/serek - zależy na co ma akurat ochotę II śniadanie- do tej pory był to jakiś owoc, od paru dni wypija kubek mleka, ok 220ml Obiad- z tym jest najgorzej,bo z zup zje tylko krupnik lub pomidorową, jak jest jakaś inna to spróbuje parę łyżek i mówi żeby resztę dać pieskowi :) Na drugie danie trochę ryżu albo kaszy, kawałek ryby i warzywa (najbardziej lubi fasolkę zieloną, brokuła i marchewkę) Mięsa nie lubi,czasem uda mi się coś "przemycić" w posiłku to wtedy zje :) Podwieczorek- różnie, jakiś owoc, biszkopt czy herbatnik. Czasem zje jogurt Kolacja- ostatnio chce pić tylko mleko(ok 250ml),próba podania czegoś innego kończy się wrzaskiem :)

Gość gość
Od kiedy pomidorowa to tylko,makaron i koncentrat,autorko??????? A marchewka,pietruszka,por i seler????? Może by trzeba było nauczyć mamusię niejadka gotować!

Gość mama chudego synka
Wywar robię z tych warzyw owszem , ale jak później jemy zupę to tylko ewentualnie z marchewką i natką pietruszki.

Gość gościówa :P
Pomidorowa mało wartościowa??? Zrób ją z normalnych świeżych pomidorów albo ewentualnie z puszki, do tego zioła pietruszka, bazylia i pełnoziarnisty makaron. Pomidorowa to najlepsza zupa!

Gość gość z 18.02
Ja mojej dodaję do pomidorowej trochę mięsa,tylko musi być na taką papkę zblendowane i wymieszane z zupą. Zawsze to jakiś sposób żeby to nie był tylko koncentrat i makaron;-)