Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lorrine

Seks przed ślubem a trwałość małżeństwa

Polecane posty

Gość lorrine

Niedawno kolega z pracy stwierdził, że "gdzieś słyszał" o statystykach, jakoby pary które uprawiały seks przed ślubem mają większą szansę na rozwód niż te, które "czekały". Jest w tym prawda? Wydaje mi się, że taka zależność może brać się stąd, że na wstrzemięźliwość decydują się zazwyczaj ludzie wierzący, którzy rozwodów nie dopuszczają również a priori... ale może się mylę. Jak myślicie?

Jeśli nawet nie jest to potwierdzone statystykami to myślę że cos w tym jest i niekoniecznie musi mieć to związek z duchowym wydźwiękiem . Pary decydujące się na wstrzemięźliwość przed ślubem uczą się panować nad sobą , swoimi pragnieniai i popędami . To wykształcając w nich siłe i przekonanie ,ze wiele mogą też w innych dizediznach życia , szczególnie kiedy pojawiają sie problemy .

Gość lorrine
Być może masz rację, ale z drugiej strony brzmi to tak, jakby osoby które spały ze sobą przed ślubem automatycznie kwalifikowały się jako psy uganiające się za sobą z wywieszonym jęzorem :)

I pewnie sporą część można w taki sposób postrzegać choć z pewnością przesadą jest generalizowanie . Wydaje mi się jednak ,ze we współczesnym świecie taka wstrzemięźliwość naprawdę świadczy o twardym charakterze :)