Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aleksandra_

L4 / Macierzyński co i jak kiedy???? ;/

Polecane posty

Gość Aleksandra_

Dziewczyny jak wygląda sprawa z L4 i Macierzyńskim. Jestem na L4 od drugiego miesiąca ciąży ponieważ jestem fizjoterapeutą nie mogłam w tym zawodzie pracować. Teraz nalezy się roczny macierzyński ale słyszałam że należy to zgłosić szefowi 2 tyg przed planowanym terminem porodu ze względu na to że byłąm na L4... Czy to prawda czy macierzyński bedzie liczony od dnia porodu?

dostajesz zaświadczenie ze szpitala do zakładu pracy tam Ci udzielają urlop macierzyński.Zgłaszasz w zakładzie pracy( ,że decydujesz się wziąć cały urlop wtedy masz płacone 80% ,jeżeli podzielisz to raty 6 m-cy masz 100% płatne drugie 6.m-cy 60%.Wychodzi w sumie na to samo kwotowo.:) ale równe dochody masz przez cały rok

Gość Aleksandra_
tak ale ciągłość l4 jakaś musi byc nie? bo termin mam na 27 lipca a jutro mam wizyte u lekarza i nie wiem do kiedy mam to l4 wziasc? do 27 lipca?

Lekarz wystawi Ci zwolnienie do planowanego dnia porodu. Jeśli urodzisz wcześniej to od dnia porodu zaczynasz macierzyński. Jeśli ciążę przenosisz to po tym zwolnieniu wystawionym do dnia porodu zaczyna już Ci iść macierzyński.

l-4 możesz wziać do 27 lipca ...macierzyński będzie się liczył od dnia porodu. Nikt Ci nie zagwarantuje ,ze jutro urodzisz no chyba ,że masz na konkretny dzień wyznaczona cesarkę

Gość Aleksandra_
dziękuję, a czy mam dac znac szefowi wczesniej ze bede brac roczny macierzynski?

Raczej nie sądzę. Jak będziesz donosić akt urodzenia dla pracodawcy to wtedy informuj od razu, że decydujesz się też na drugie 6 miesięcy. W tym przypadku będziesz musiała podanko jakieś nabazgrać, ale nie wiem dokładnie.

Tak musisz go o tym poinformować ,zdecydować przed rozpoczęciem macierzyńskiego.

Tryczka nie daje sie aktu urodzenia dziecka do macierzynskiego, urlop udziela sie na podstawie zaświadczenia ze szpitala

Nooo nie wiem, ja musiałam donieść akt urodzenia. Skserowali i oddali.

Aż zajrzałam na stronę ZUSu :) "Dokumentami wymaganymi do wypłaty zasiłku macierzyńskiego są: zaświadczenie o przewidywanej dacie porodu - za okres przed porodem oraz skrócony odpis aktu urodzenia dziecka - za okres od dnia porodu." Czyli w konia mnie nie zrobili ;p