Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pipiii

Kiedy najlepiej drugie dziecko? Jaka przerwa?

Polecane posty

Gość pipiii

Hej mamuśki. Jaka według was z doświadczenia najlepsze jest różnica wieku między dziećmi? Córka ma 15 miesięcy

Gość gość
jak komu pasuje tak niech sobie robi dzieci.

Gość gość
U nas jest 7 lat ,przez ten czas ja sobie pożyłam na luzie bo z jednym dzieckiem jest prościej np ot tak wsiąść w samochód samolot i jechać na wycieczkę nieplanowaną, niż pakować dwoje małych drących mordy,popracowałam i nadal pracuje ,dzięki bogu nie dałam sie namówić mężowi na drugie dziecko kiedy pierwsze miało 3 lata , ,byłam przez ten czas dla jednego dziecka nie musiałam dzielic miłości na dwoje małych dzieci z których wiadomo jedno było by zawsze gdzieś z boku a by nie kumało bo by było za małe Starszy wystarczająco podrósł ,nie trzeba było z dwójka maluchów mordować się na spacerach ,.Dla innych oczywiście to bardzo duża różnica wieku ,dla mnie idealna to tak 4-7 lat

Gość gość
Pisze o mordowaniu na spacerach ,bo wczoraj czytał wypowiedz jednej z mam która ma malucha paromiesięcznego i 2 latka i ten 2 latek ucieka a ona nie nadąża z wózkiem a wózka nie zostawi ,a 2 latek nie rozumie że sam iść nie może ,albo męczy to dziecko spacerami na plac bo 2 latek chce robić z mamą babki a ona nie postawi wózka bo małe płaczę jak stoji ,a jej na około placu nie chce się spacerować Paranoja

Gość gość
dokladnie!!! nie wytrzymalabym z dwoma wrzeszczacymi gebami naraz!!! u nas jest 5 lat idealnie!

Gość gość
Stoi oczywiście ,i pewnie jeszcze więcej błędów narobiłam bo spieszę się do domku .

Gość gość
u mnie było 2 lata różnicy. wytrzymałam z dwiema gębami (zniżam sie do waszego poziomu :D) w tym czasie normalnie pracowałam, a teraz mam dwójkę dzieci w wieku 10 i 12 lat, które są swoimi najlepszymi przyjaciółmi :P

Gość gość
tak je wychowalas, ze ty w pracy a zajmował sie ktos inny nimi? phi :O masz wiele do narzekania naprawde!

Gość maaaaaaama
No właśnie ja bym nie chciała za dużej różnicy ale z drugiej strony strasznie się bojęże nie poradzę sobie z 2 małych dzieci

Gość gość
Nie piernicz i nie udawaj takiej na poziomie ,bo mogę się założyć że nie odezwałaś się do dziecka aby zamknęło gębę ,tym bardziej że masz dwie .

Gość gość
u mnie jest 2,5 roku:) daje sobie rade. Najmlodsze ma 3 miesiace:)

Gość maaaaaaama
"wpadka" czy chciałaś drugą dzidzie?

Gość gość
Nigdy do dziecka sie tak nie odezwałam. Nie znam tez nikogo, kto sie tak do swojego odzywa.... Pracowalam normalnie od 6 miesiaca zycia kazdego z nich, jak wiekszosc znanych mi kobiet... Pierwsze dziecko spedzalo czas do 2,5 roku zycia z niania, az poszlo do przedszkola, a drugie juz z babcią, która przeszła na emeryturę. Każdy robi jak lubi. Ja tylko napiszę, że fajnie było mi zamknąć okres niemowlaków szybko i już do niego nie wracać. Teraz życie z dwójką nastolatków wydaje mi się dużo przyjemniejsze.

Gość gość
zdziwiłabys się :) :) ja mogłabym mieć nawet 5cioro dzici rok po roku zostawić je np babci i iść do pracy jaki w tym jest problem? weekendy z dziecmi tylko i godzina dwie po pracy?:O

Gość gosciowa od 2 nastolatkow
u mnie pierwsze - wpadka, drugie - planowane :D miało być 1,5 roku rożnicy, ale nie wyszlo i mam te 2 lata miedzy dziecmi.

ze niby mialam nie pracować? a to ci nowosc :D nawet majac tylko jedno - pracowalabym... wole pracowac i odzywac sie do dziecka z szacunkiem niz spedzac z nim kazda chwile i krzyczec ze ma zamknac gebe :/

Gość gość
ile kto chce jak ktos chce sie poswiecic i za jednym razem to fajnie wiez bedzie lepsza a jak ktos potrzebuje wiecej czasu to tez dobrze. zastanuw sie to kwestia indywidualna ja mam 4 latka i nie chca narazie chce po korzystac z zycia nastepego nie chce a jesli to za nei szybciej niz 10 lat

Gość gość
u mnie rok i iesiac, czyli wychowywalam 2 za jednym zamachem, na poczatku ciezko, ale potem wielka wygoda.

no i matka jest dla każdego dziecka młoda ;)

Gość gość
gościówa Ty jesteś pusta ,babcia na emeryturze to dziecko ci wychowywała ,a nie każdy ma ta babcią a zresztą fajna mi córka z ciebie ,bo babcia na emeryturze to ma odpoczywać a nie z dzieckiem siedzieć ,małym męczącym współczuje samodzielności .

Pierwsze dziecko 8 - 9 godzin dziennie przez dwa lata było pod opieką niani, a drugie babci - której płaciłam tyle co niani. Rzeczywiście mi je wychowała babcia.... taaa...Gdyby nie babcia, to wziełabym znów nianię. Co za wymówką, że "nie każdy ma babcie".

Moim zdaniem najlepiej kiedy różnica wieku jest nie większa niż 2-3 lata i gdybym planowała więcej kolejne dziecko miałabym je teraz, kiedy pierwsze ma 2,5 roku :) A jeśli nie teraz to później kiedy pierwsze dziecko jest już calkiem duże tzn powyżej 14-16 lat, można się wtedy "odmłodzić" drugim dzieckiem ;)

Gość gość
No pewnie najlepiej narobić dzieci i dać po opiekę niani ,pogrążasz się .

Gość pipiii
Ja pierniczę!!!!!!!!!!! Czy na każdym forum muszą być kłótnie?? gdzie nie zerknę tam wszędzie doszukują się dziury w całym!!!! Po co się wpierdalać kto komu dziecko wychowuje?? indywidualna sprawa, ja się tylko chciałam dowiedzieć jakie u was sąprzerwy między dziećmi i czy dajecie radę

no ale wychowanie to nie 2 lata zycia dziecka od 0,5 do 2,5 roku, ale od 0 do 18 roku życia. Tak wiec niania i babcia mialy nieduzy wklad. ;) Matematyka nie klamie ;P

no ale wychowanie to nie 2 lata zycia dziecka od 0,5 do 2,5 roku, ale od 0 do 18 roku życia. Tak wiec niania i babcia mialy nieduzy wklad. ;) Matematyka nie klamie ;P

Gość pipiii
No i z tym się zgodzę, nie każdego stać na siedzenie w domu.Ja postanowiłam ,że do pracy pójdę gdy trochęodchowam drugiego brzdąca :)

Gość pipiii
No i z tym się zgodzę, nie każdego stać na siedzenie w domu.Ja postanowiłam ,że do pracy pójdę gdy trochęodchowam drugiego brzdąca :)

Gość pipiii

Gość gość
Ale jesteś głupia ,pierwsze lata najważniejsze . Po za tym tak sobie myślę że rodząc dzieci musiałaś miec już swoje lata dlatego machnęłaś sobie jedno po drugim,tekst że dla każdego dziecka matka jest młoda zdradza cię .