Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy któraś z Was miała torbiel?

Polecane posty

Gość gość

Czy któraś z Was miała torbiel? Ja jestem 9 miesięcy po cesarce. Dzisiaj okazało się że w obrębie jajnika lewego mam torbiel śr.48 mm. Czy to coś groźnego? Co to w ogóle jest. Dzisiaj miałam tylko usg, wizytę mam za tydzień u gin i się martwię.

Gość gość
ja miałam. Może się zrobić groźne. Moja torbiel była bardzo duża jak lekarze zaczęli działać (bo głupia baba w szpitalu ją zignorowała i się rozrosła to następnego USG do 2cmx4cm :O). Więc mieli mnie już operować ale moja ginka powiedziała, że spróbujemy z tabstami z dużą dawką hormonów. No i w ciągu miesiąca brałam te tabletki i kręciłam hula-hop z wypustkami (nie wiedzialałam, że może to mieć wpływ na torbiel) i po miesiącu na ponownym usg torbieli nie miałam ale przez cały miesiąc miałam plamenia :) Ginka stwierdziła, że na takie szybkie pozbycie się torbieli miało wpływ to hula hop :P bo normalnie ten czas jest dłuższy.

Gość gość
moja torbiel "pękała powoli" jesli tak to nazwę ale nagłe pęknięcie może spowodować krwotok wewnętrzny (chyba, z tego co zrozumiałam) więc może to być niebezpieczne.

Gość gość
ach no i torbiel może zaburzać poprawne wydzielanie hormonów i powodować problemy z zajściem w ciąże.

Gość gość
Ja miałam 10 cm i niestety musieli mi usunąć jajnik, na taki mały torbiel wystarczą tabletki hormonalne, ogólnie to gospodarka hormonalna odpowiada za to

Gość gość
ja miałam na prawym jajniku taką o wymiarach 8cm x 6 cm, znika po hormonach, a potem znowu się pojawia,

Gość gość
to fakt. jak się torbiel raz pojawi to trzeba potem regularnie kontrolować czy się nie odnawia.

Gość gość
Teraz jestem w ciąży, ciekawa jestem co się z nią będzie działo po porodzie.

Gość gość
Lekarz powiedział , że pomoże usunąć mi tabletkami.

Gość gość
tak, 4 lata po cc, pradop endometrioza,byla na 5 cm, duza,dwukomorowa, wygladala podejrzanie, mialam robionebadania na obecnosc markerow nowotworowych nawet,ale ok, cysta poszla na lecznie hormonami i znikła,lekarz kierowal mnie juz na zabieg laparoskopem, ale poleczyl i zniknela, jednak odrasta powoli, jak biore hormony to nie, iec to chyba endo, po cc to czeste, mam problemy z zajsciem ciaze , tzn w 2 ciaze tez stresowalam sie,ale torbiele zwykle nie sa grozne, najlepiej usunac jak trzeba

Gość gość
a mi lekarz chcial przebic ja "recznie" tak bolaloze go sprzeklinalam...