Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy wszystkie miałyście robione badania prenatalne?

Polecane posty

Gość gość

j.w.

Gość niebieskakarolcia
nie, a niby dlaczego? A ile masz lat?

Gość gość
nie badania prenatalne tylko chodzi o USG ze sprawdzeniem przyzierności. Potocznie na to sie mówi tu na forum USG genetyczne, ale to zwykłe sprawdzenie przyzierności i innych parametrów oraz kości nosowej. Same badania prenatalne są niepotrzebne jak się nie jest w grupie ryzyka i jak USG wyjdzie dobrze

Gość gość
Tak, faktycznie badania prenatalne są obowiązkowe w tzw. grupie ryzyka, u kobiet po 35 roku życia albo kiedy wcześniej były jakieś problemy z ciążą czy wady genetyczne w rodzinie. Ale każda kobieta w ciąży powinna je przeprowadzać no bo jak można nie wiedzieć że dziecko być może ma wadę, którą można wyleczyć??? Teraz oprócz USG, czy amniopunkcji robi się test NIFTY bezpieczny i wiarygodny. Lepiej wiedzieć żeby się przygotować na wszytsko.

Gość gość
Ja miałam w 14tc i 23tc. Lat mam 25 a w rodzinie nie było żadnych chorób czy wad.

Gość leniwa krowa
Nie, po co? Takie badania robi się jeśli matka skończyła 35 lat. Wyluzujcie dziewczyny, wszystko będzie dobrze :)

Gość gość
Ja nie mialam badan prenatalnych.za to oczywiscie usg genetyczne,ale to nie kobiety decyduja tylko lekarz przeciez....zna sie wkoncu duzoooo lepiej niz niedoswiadczona kobieta tym bardziej przy pierwszej ciazy

Gość gość
Ja nie robiłam bo w sumie to po co ?

Gość Izzzka
Tak, faktycznie badania prenatalne są obowiązkowe w tzw. grupie ryzyka, u kobiet po 35 roku życia albo kiedy wcześniej były jakieś problemy z ciążą czy wady genetyczne w rodzinie. Ale każda kobieta w ciąży powinna je przeprowadzać no bo jak można nie wiedzieć że dziecko być może ma wadę, którą można wyleczyć??? Teraz oprócz USG, czy amniopunkcji robi się test NIFTY bezpieczny i wiarygodny. Lepiej wiedzieć żeby się przygotować na wszytsko.

Gość gość
Kurva nie przyzierności tylko mierzy się przezierność. I badania nie są obowiązkowe w zadnym wieku.

Gość leniwa krowa
Do kurvy Badania nie są obowiązkowe, ale są refundowane po 35 r ż

na NFZ się nie załapałam bo nie miałam skończonych 35 lat a prywatnie pewnie bym zrobiła ale miałam lekarza który mi robił co miesiąc usg 4D i bardzo dobrze zna się na tym i gdyby coś było nie tak odesłał by mnie na takie badania

miałam testy krwi, bo tu są robione obligatoryjnie (chyba, bo w pierwszej ciąży miałam 33 lata) - kupa stresu jesli wyjdzie coś nie tak, oczywiście można wątpliwości wyeliminować dodatkowymi badaniami, ale jeśli jesteś młoda, nie masz obciążenia gentycznego w rodzinie to bym sobie darowała

Gość robilam, bo moja kolezanka
zdrowa dziewczyna, zadnych wad genetycznych u niej i u meza w rodzinie, a urodzila dziecko z zespolem Downa:( dlatego zrobilam by w razie czego usunac.

Gość gość
Ja akurat się zdecydowałam. Miałam problemy z zajściem w ciążę, więc wolałam dmuchać na zimne. Badania prenatalne wykonywałam w Klinice Galena i mogę polecić to miejsce. Jest bardzo komfortowe i dostosowane do kobiet w ciąży.

Gość gość
Tak, test NIFTY u meza mamyginekolog

Gość gość
Ja nie robię, chociaż kilka dni temu skończyłam 36 lat. Zaszłam naturalnie, żadnych duphastonów, czy luteiny w 4 miesiącu starań. Lekarz powiedział, że on na swoim usg i tak zobaczy wszelkie wady płodu, a na razie nie ma wskazań do skierowania mnie na takie badania. sam test pappa ocenia ryzyko, ale nie daje żadnej gwarancji ani w jedną ani w drugą. I tak bym nie usunęła ciąży, a po co mi dodatkowy stres z badaniem, które nie da mi 100% odpowiedzi na wszystkie pytania.