Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Prazynka_87

jak postępować ze storczykiem

Polecane posty

Gość Prazynka_87

Niech mi podpowie doświadczony hodowca storczyków , czy w szklanej osłonce w której stoi storczyk może być woda ? tak aby parując dostarczała wilgoś korzeniom ? Chodzi o Motylnika Oncidium

Gość gość
nadmiar wody wylewasz. Ja przelewam wodę kilka razy, a na końcu wylewam całą.

hmmm :) Poczekaj...ja robię tak : zanurzam doniczkę na 15 minut w szerokim naczyniu wypełnionym wodą. Po czym wyjmuję i wkładam do do szklanej osłonki. Na dnie osłonki zostawiam trochę wody żeby parowała. Dobrze czy źle ? Mam go 3 tygodnie pięknie się rozkwitł , ale widac że to już następuje konice kwitnienia nie chciałabym mu zaszkodzić .

Gość gość
ja normalnie podlewam, woda przelatuje, to podlewam jeszcze raz i tak ok. 3 razy. Potem wylewam całą wodę. Mój już przekwitł, kawałek usechł, puścił nowe pędy i nowe liście. W momencie kiedy przekwitł kupiłam jeszcze odżywkę do storczyków.

Gość gość
W zadnym wypadku storczyk nie powinien stac dlugo w wodzie :D ja robie to tak wkladam doniczke ze storczykiem do wody na 15min i wstawiam do szklannej donicy,a jak jest woda i storczyk nie dosiega to ja zostawiam."namaczam" storczyk 1x w tyg!!!POzdrawiam!!!!! ;)

Gość gość
wbrew zaleceniom przesadziłam go po kupieniu i nic się nie stało. Na razie nie planuję go znów przesadzać, nie jest aż taki duży

Gość Jaśnie Pan Paweł
Najlepiej storczyki hodować w następujący sposób: srasz pod łóżko, plujesz na to, wsadzasz w to świeżego ogórka, posypujesz cukrem pudrem i mieszasz to z szynką. Tylko uważaj żeby Ci nie wyrosły na stopach i plecach!

No i o to mi chodziło. Bo mój nie dotyka wody tej która zostaje mu w w tej szklanej donicy.Między pozostałością wody na dnie szklanej donicy , a spodem doniczki plastikowej jest przestrzeń. Storczyk stoi na takim ,,wybrzuszeniu ''. Mam nadzieję , ze znowu zakwitnie :) Pozdrawiam

Gość gość
Ja swojego pielęgnuję tak: raz w tygodniu wlewam mu filiżankę wody i tak zostawiam: nie wylewam, nie przelewam ani nic. Storczyk kwitnie mi już drugi raz w ciągu roku, wypuścił drugi pęd, ma sterczące i błyszczące liście. I tyle w temacie. Nie ma co się rozczulać.

Gość gość
na moim oncidium pojawiły się plamy :(

Gość gość
przede wszystkim postaw NA OKNIE od strony WSCHODNIEJ! dostałam od kogoś storczyk, trzymał na oknie połnocnym i miał jeden skromny pędzik a ja postawiłam u siebie na wschodnim oknie i mam już 2-3 odnóża pieknie non stop mi kwitnie ;) nie muszę nczym nawozić

Gość gość
To powiem wam tak: mam w domu 12 storczyków, żaden mi jeszcze nie zdechł. Najstarszego mam od 13 lat, przeżył ze mną 3 przeprowadzki. Jest ogromny, a mój na storczyki to rzadko podlewać, żadnych odżywek i zaraz po zakupie przesadzenie do zwykłej doniczki bez otworów. Wychodzę z założenia że to kwiatek ma się do mnie dostosować a nie ja do niego:-P moja mama też skakała koło swoich storczyków, jakieś kąpiele wodne i inne bariery i połowa jej kwiatkow zdechła, po czym przyjęła moją taktykę i wszystko jej pięknie rośnie

Gość gość
przekwitł mój piękny motylnik. Spadł dzis ostatni kwiat ....co zrobić z łodygą która została goła po tych kwiatach ? Przycina się to ?

Gość gość
z tym przycinamiem to sa różne teorie. Nie musisz przycinać. Ja mam 2 szt. W końcu po jakiś 2 latach wypuszczają nowe pędy. Ciesze się bo już nie wierzyłam, że zakwitną. Mojej Mamie kwitną stale, ale ja też się doczekałam:)