Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

KTO sie zna na sprawach notarialnych ?

Polecane posty

Gość gość

jestem w zaawansowanej ciazy, za miesiac rodze poza granicami Polski moi rodzice maja dom, ktory chca przepisac na mnie. Mam jeszcze jednego brata Moje pytanie brzmi, czy moga to zrobic bez mojej fizycznej obecnosci, po prostu przepisac majatek na mnie ? I DRUGA rzecz chce w tym samym czasie kupic male mieszkanie w Polsce , najlepiej dla mnie aby wlascicielem zostala mama. I tak samo, czy moge wszytsko zrobic zdalnie? Tzn chodzi mi glownie o transfer pieniedzy, euro na zlotówki, na konto mamy. Czy bank sprawdza takie transakcje ? czy ktokolwiek moze sie doczepic tego, skad moja mama nagle wziela taka kwote itd.

Gość gość
bedzie mama musiala wykazac skad ma pieniadze skarbowce - najwiekszym zlodziejom niestety . mozesz mamie zrobic darowizne wtedy sie nie doczepia. choc od zakupionego mieszkania podatek musi zaplacic :(

Gość gość
darwozine rozumiem, ze przekazuje sie za darmo ? czy to tez jest kwestia latania po jakis urzedach i oplacania ? a podatek od zakupu nieruchomosci wynosi ile ? zalezy od wartosci mieszkania ? dziekuje za odp

Gość gość
Darowiznę przekazujesz za darmo. Musisz napisać takie oświadczenie,że przekazujesz pieniądze mamie ( wzór znajdziesz w necie). Potem Twoja mama musi zgłosić to do skarbówki i tam też wypełnić odpowiedni druk. I to wszystko. Podatek naliczany jest od wartości mieszkania i przez notariusz odprowadzany do US. Płacisz to w kancelarii w momencie podpisania aktu.