Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mniamnia

ubezpieczenie w Niemczech

Polecane posty

Gość mniamnia

witam, jestem studentką dzienną w Polsce, jednak nie posiadam ubezpieczenia zdrowotnego podstawowego. Mój tata jest zameldowany w Niemczech. Czy meldując się tam gdzie tata mam prawo do ubezpieczenia na terenie UE?

Gość gość
tata zapłaci jeśli pracuje i ma pełne ubezpieczenie :)

Gość mniamnia
nie chciałabym go obarczać kosztami. Nie wiem jak to u niego wygląda wiem tylko ze tam jest zameldowany a w Polsce ma firmę. Kiedyś mi proponował, że mnie także zamelduje i będę mieć ubezpieczenie, ale zupełnie nie wiem na jakiej zasadzie to miałoby być. No cóż, i tak będę musiała z Nim o tym pomówić. W sumie chętnie bym chciała mieć zameldowanie w Niemczech :D

Gość rasassanii
zameldowanie i ubezpieczenie to dwie inne sprawy

Gość gość
ubezpieczenie możesz mieć od taty i to wydaje się najrozsądniejsze jak opłacanie składek samej za drogo meldunek na pewno będzie do tego potrzebny a tatę bedzie to o wiele mniej kosztowało jak Ciebie samą :)

Zalezy, jak tato jest w Niemczech ubezpieczony. Jesli prywatnie, odpada opcja "podciagniecia" pod ubezpieczenie rodzinne, przy tym ubezpieczeniu, kazdy czlonek rodziny musi placic osobna, niemala skladke. Przy panstwowym, moze sie to udac, ale kasa z pewnoscia sie zdziwi, skad u niego naraz córka sie wziela ;) Ubezpieczenie rodzinne dziala do 25 roku zycia studenta, potem student sam musi sie ubezpieczyc, koszty okolo 80 euro miesiecznie, w AOK.