Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

L4 w ciąży do pracowacy czy od razu do Zusu?

Polecane posty

Gość gość

Gdzie zanosicie swoje zwolnienia, czy pracodawca musi podpisać się na zwolnieniu?

Gość gość
Do pracodawcy

Gość gość
W pracy zostałam w poinformowana że osobiście mam sobie podpisane L4 dostarczyć do Zusu.

Gość eeee22223rdddddgtgr
dziwne ja mialam duzo L4 ciazy i kazde dostarczalam do pracodawcy

Gość gość
Być może pracodawca mi utrudnia a ja się nie zorientowałam:(

Gość gość
ja każde zwolnienie dostarczałam pracodawcy nigdy nie musiałam do zus iść

Gość gość
Czyli rozumiem że listem poleconym też mogę wysłać i mam na to 7 dni, a pracodawca w jakim terminie musi dostarczyć do Zusu? I w jaki sposób listownie też?

Gość gość
szczerze mówiąc nie interesowało mnie jak pracodawca dostarczy L4 do zus

Gość gość
Niestety - pracodawca nie jest zobowiązany konkretnymi terminami. Ma to wykonać "niezwłocznie", takie enigmatyczne stwierdzenie często skutkuje dużymi opóźnieniami w wypłacie zasiłku przez ZUS (ten ma z kolei 30 dni po dostarczeniu niezbędnych dokumentów). Także - w zależności od podejścia pracodawcy - radzę opisane i opieczętowane zwolnienie zawozić na własną rękę do ZUS.

Gość gość
A co jeśli pracodawca nie posiada pieczątki ? I napisał do Zus takie wyjaśnienie

Gość gość
Zwolnienia do pracodawcy. Jesli pracodawca zatrudnia wiecej nic 50 pracownikow to za l4 placi on. Ja caly czas dostaje wyplate od pracodawcy a jesteem czwarty niesiac na zwolnieniu

Gość gość
zwolnienia do pracodawcy, po 33 dniach-za które dostajesz wynagrodzenie chorobowe od pracodawcy ten musi dalej przekazać zwolnienie do ZUs celem wypłaty zasiłku, na takim zwolnieniu pracodawca sie podpisuje, przystawia pieczątkę, wpisuje datę otrzymania i pisze, ze zatrudnienie trwa nadal, poza tym przy przekazywaniu po raz pierwszy zwolnienia musi złozyć dodatkowe drukiZ-3 ( chyba ze pracodawca a dzień 30.11 poprzedniego roku zgłasza wiecej niz 20 ubezpieczonych to wtedy sam jest uprawniony do wypłaty zasiłku chorobowego i to on dalej bedzie ci wypłacal ), pracodawca dokumenty musi przekazać niezwłocznie, a ty zwolnienie powinnaś przekazać najpóźniej w ciągu 7 dni od daty otrzymania bo inaczej od 8 dnia do chwili przekazania będziesz miała obnizony zasiłek o 25 %-wiem bo sama rozliczam płace w zakładzie i przekazuje dokumenty do zus

Gość gość
Ja od stycznia czekam na wypłacenie swojego zasiłku chorobowego, zus co chwilę się czegoś doczepia tu że nie ma pieczątki (choć pracodawca nie posiada bo byłam zatrudniona jako niania) tu kontrola z Zusu, tu że prosi o pismo wyjaśniające bo nie wyraźny jest podpis pracodawcy na odwrocie :/ Na początek kwietnia termin porodu a pięniążki już zaległe od stycznia i nic tylko czekać czekać i czekać :/

Gość gość
Witam Was od 28.12.2014 do 27.01.2015 miałam pierwsze L4 (jestem w ciąży) do tej pory nie otrzymałam pieniążków, w między czasie otrzymałam pismo że zus prosi o pieczątke zakładu na odwrocie i wyraźne opisanie kiedy pracodawca otrzymał moje L4. Pracodawca 21.01.2015 wysłał pismo wyjaśniające - dziś dzwonię do Zus a pani mówi że sprawa jest w korespondencji sad.png czy to oznacza że znów przyślą mi jakiś list znów od odtrzymania tego listu będę musiała czekać kolejne 30 dni na wyplate pierwszego L4 ? Kolejne L4 od 28.01.2014 do 23.02.2014 jest już wysłane powiedzieli mi tylko że wpłyneło do Zus 30.01.2014 co robić ?? Co to oznacza że sprawa jest w korespondencji angry.png ?