Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie mam na dziś pomysłu

STUDIA. Serce czy rozum?

Polecane posty

Zapisałam się na cztery kierunki: Pedagogikę ze specjalizacją (wychowanie przedszkolne i wczesnoszkolne) Fizjoterapię Psychologię Inżynierię Bezpieczeństwa Nie ukrywam, jestem raczej typem humanisty, ale dobrze sobie radzę z biologią. Psychologia jest czymś, co mnie interesuje. Ale to nie za bardzo mi się widzi, gdyż są to studia jednolite i po 3 latach, w razie czego, nie będę mieć nawet licencjatu (czyli brak zabezpieczenia). Fizjoterapia - mogą być małe szanse z dostaniem się. No i teraz... Pedagogika ze specjalizacją. Praca z dziećmi to jest coś, co zawsze chciałam robić. Dla mnie praca idealna, ale.. słabo płatna, a ja nie ukrywam, że chciałabym mieć w miarę wygodne życie. Niestety, nie mam warunków ku temu, żeby bogato wyjść za mąż (czyt. odpowiedniego wyglądu). Inżynieria bezpieczeństwa. No nie powiem, tytuł inżyniera brzmi lepiej niż magistra. No i jest to bardziej przyszłościowy kierunek, lepiej płatna praca, ale.. fizyka. Moja zmora od zawsze. Z chemią sobie poradzę, ale fizyka od zawsze była moją zmorą. Przez 3 lata studiów mogę zacisnąć zęby i jakoś przez nią przebrnąć, ale co potem? Więc moje pytanie brzmi: Co byście wybrali na moim miejscu, serce czy rozum? Spełnić swoje zawodowe marzenie, ale żyć na niewysokim poziomie czy chodzić do pracy z niechęcią, ale mieć świadomość, że nie zabraknie mi na rachunki?

Gość Trampolina123
Na Twoim miejscu wybrałabym tą Pedagogikę skoro zawsze chciałaś pracować z dziećmi. Najważniejsze jest robić to co się lubi, wtedy mniejsze znaczenie ma to ile zarobisz a ważniejsze jest, że z chęcią będziesz wstawać każdego dnia do pracy :) Osobiście studiuję na Fizjoterapii i niestety z pracą jest wręcz fatalnie a bardzo bym chciała tak pracować :( Jestem w tym dobra i lubię bardzo pracę z pacjentami.. ale co zrobić...

ja zrobiłam juz dwa kierunki z powołaniai szczerze odradzam... Lepiej zrobic coś po czym rzeczywiście bez problemu dostaniesz prace.

Czyli mamy dwie sprzeczne ze sobą opinię, a ja nadal jestem w rozsypce. Naprawdę ciężko po fizjoterapii? Myślałam, że akurat z tym nie ma problemu. No wiesz, masaże, prywatne salony, praca ze sportowcami, jako rehabilitanci...

Gość Trampolina123
Niby tak, chyba że coś własnego otworzysz, jak masz kasę albo wyjedziesz za granicę to faktycznie może być nawet kolorowo... ale np. we Wrocławiu, bo tu jestem :P są 3 uczelnie z fizjoterapią i wszyscy mają dużo praktyk, to oznacza że pracują za darmo a placówki na tym korzystają i nie opłaca im się zatrudniać nowych pracowników, skoro studenci robią za darmo... ;/ taka prawda

No ja też zamierzam studiować we Wrocławiu. A już sobie marzyłam, że po takiej fizjoterapii będę masować nogi piłkarzom albo coś w tym stylu :P

Gość Trampolina123
Ale Oliwia może i ma rację, co z tego, że jestem Fizjoterapeutką i to kocham, skoro nie mogę znaleźć pracy? Jednak wydaje mi się, że ciągle otwierają się nowe przedszkola i żłobki i na Pedagogice nie będziesz miała problemów z pracą. Ciągle spotykam takie ogłoszenia :)

Ogłoszenia, powiadasz? Pensja za taką "pracę" często nie przekracza 1200 zł, a przecież sama się z pewnością orientujesz, ile kosztuje wynajęcie mieszkania we Wrocławiu, chociażby takiego najmniejszego...