Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hopopi

pytanie do madame cebulki :) albo technologa żywności :p

Polecane posty

Gość hopopi

Cebulko, skąd wiadomo ile dany produkt ma kalorii? Ja wiem,że producenci podają te dane na opakowaniu produktu :p Tylko skąd wiadomo,że akurat czekolada ma ( na 100g) ok 600, a ziemniak 40kcal? Oblicza się to jakoś na podstawie zawartości białka,węglowodanów i tłuszczu? A może dochodzi się do tego innym sposobem?

Gość to cebulka studiuje
technologie zywienia i zywnosci?

nie, ale coś z kosmetyką związanego. A na takich kierunkach to chemii zawsze nawalone, więc być może coś się dowiem...;)

Gość to cebulka studiuje
aaa chyba ze tak. Bo sie wlasnie zdziwilam, ze ona moze studiowac taki trudny kierunek, po postach jakie tu zamieszcza mam watpliwosci ze jest inteligentna, dlatego watpie czy utrzymalaby sie na takich studiach.

Gość Madame Cebulka
nie wiem :O ja na chemii nie miałam o takich rzeczach :O

do gościa z godz. 16.46 mnie nie interesuje obliczanie wartości odżywczej posiłku :) to umiem. Tylko skąd wiadomo,że czekolada ma w 100g ok 600 kcal? Wiem,wiem, bo tak napisali producenci,ale jak oni to obliczyli?

Gość Madame Cebulka
nie jestem podszywem, mówię serio, ja studiuję chemię kosmetyczną i tam o jedzeniu nic nie mieliśmy :) więc nie pomogę

a co po tym kierunku KONKRETNIE będziesz mogła robić? Dałabyś teraz radę sama wytworzyć sobie krem?

Gość lajlana
Na początku XX wieku Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (ang. United States Department of Agriculture) opracował procedurę mierzenia wartości energetycznej, która pozostaje w użyciu do dziś. Badana żywność jest całkowicie spalana w kalorymetrze, a ciepło uwolnione w wyniku spalania jest mierzone. Ta wartość jest używana do określenia całkowitej wartości energetycznej żywności. Potem dokonuje się odpowiedniej korekty opartej na rzeczywistym sposobie przyswajania energii przez człowieka. Na przykład, czysty cukier uwalnia około 3,95 kcal całkowitej energii na gram, ale współczynnik przyswajalności dla cukru wynosi u człowieka ok. 98%, więc wartość energetyczna cukru wynosi 3,87 kcal na gram.

Gość gość
O to mi chodziło :) Dzięki za odpowiedź, pozdro!

to wyżej pisałam ja - hopopi ;) a może wiesz lajlana jak wyznaczono rzeczywisty współczynnik przyswajania energii ? :p Sorki,że tak dopytuję, ale bardzo mnie takie tematy interesują :)

Gość Madame Cebulka
założ nowy temat :O

no już widzę, jak tłumy odpisują na temat pt.: "W jaki sposób wyznaczono rzeczywisty współczynnik przyswajania energii" ? :D Chyba nie wypali :p

Gość gość
up