Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hopopi

pytanie do madame cebulki :) albo technologa żywności :p

Polecane posty

Gość hopopi

Cebulko, skąd wiadomo ile dany produkt ma kalorii? Ja wiem,że producenci podają te dane na opakowaniu produktu :p Tylko skąd wiadomo,że akurat czekolada ma ( na 100g) ok 600, a ziemniak 40kcal? Oblicza się to jakoś na podstawie zawartości białka,węglowodanów i tłuszczu? A może dochodzi się do tego innym sposobem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to cebulka studiuje
technologie zywienia i zywnosci?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie, ale coś z kosmetyką związanego. A na takich kierunkach to chemii zawsze nawalone, więc być może coś się dowiem...;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to cebulka studiuje
aaa chyba ze tak. Bo sie wlasnie zdziwilam, ze ona moze studiowac taki trudny kierunek, po postach jakie tu zamieszcza mam watpliwosci ze jest inteligentna, dlatego watpie czy utrzymalaby sie na takich studiach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Madame Cebulka
nie wiem :O ja na chemii nie miałam o takich rzeczach :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do gościa z godz. 16.46 mnie nie interesuje obliczanie wartości odżywczej posiłku :) to umiem. Tylko skąd wiadomo,że czekolada ma w 100g ok 600 kcal? Wiem,wiem, bo tak napisali producenci,ale jak oni to obliczyli?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Madame Cebulka
nie jestem podszywem, mówię serio, ja studiuję chemię kosmetyczną i tam o jedzeniu nic nie mieliśmy :) więc nie pomogę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a co po tym kierunku KONKRETNIE będziesz mogła robić? Dałabyś teraz radę sama wytworzyć sobie krem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lajlana
Na początku XX wieku Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (ang. United States Department of Agriculture) opracował procedurę mierzenia wartości energetycznej, która pozostaje w użyciu do dziś. Badana żywność jest całkowicie spalana w kalorymetrze, a ciepło uwolnione w wyniku spalania jest mierzone. Ta wartość jest używana do określenia całkowitej wartości energetycznej żywności. Potem dokonuje się odpowiedniej korekty opartej na rzeczywistym sposobie przyswajania energii przez człowieka. Na przykład, czysty cukier uwalnia około 3,95 kcal całkowitej energii na gram, ale współczynnik przyswajalności dla cukru wynosi u człowieka ok. 98%, więc wartość energetyczna cukru wynosi 3,87 kcal na gram.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
O to mi chodziło :) Dzięki za odpowiedź, pozdro!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to wyżej pisałam ja - hopopi ;) a może wiesz lajlana jak wyznaczono rzeczywisty współczynnik przyswajania energii ? :p Sorki,że tak dopytuję, ale bardzo mnie takie tematy interesują :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Madame Cebulka
założ nowy temat :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no już widzę, jak tłumy odpisują na temat pt.: "W jaki sposób wyznaczono rzeczywisty współczynnik przyswajania energii" ? :D Chyba nie wypali :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×