Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czym dla was jest ślub?

Polecane posty

Gość gość

1. czymś o czym marzę od dziecka i chce wyjść za mąż/ożenić się jak najszybciej 2. bardzo ważnym elementem związku i nie wyobrażam sobie być z kimś dłużej niż trzy lata i go nie planować 3. nie najważniejszy ale kiedyś chciałabym/chciałbym go jednak wziąć 4. zwykłą formalnością, papierkiem który czasem ułatwia życie a czasem utrudnia 5. niczym ważnym ale gdyby mój partner/ka nalegał/a to bym się zgodził/a 6. zwykłą farsą do której dąży większość zakompleksionych ludzi aby mieć pewność że druga osoba ich nigdy nie opuści

Gość gość
.

Gość gość
Ślub to rytuał przejścia, choć jest jedynie symbolem, to pozwala głębiej doświadczyć procesu przejścia do następnego etapu życia, jest oficjalym potwierdzeniem wobec ukochanego, rodziny i przyjaciół naszych dobrych zamiarów. Choć wiele osób w dzisiejszych czasach mówi, że to jedynie papierek, w istocie ma to głębszy sens. Niech te osoby odpowiedzą sobie na pytanie czy nie celebrują innych rytuałów? Urodziny, święta, rocznice, zdany egzamin, nowa praca, parapetówka...........to wszystko to rytuały obecne w cywilizacji od wieków.

Gość WrednaPipka91
3. 4. i 6. dla mnie to jest taka cesja, łączenie majątków, genów i wszystkiego :O jest takim zespoleniem dwóch odrbęnych organizmów w jeden, utratą autonomii na rzecz ? nie wiem czego, jakiegoś złudnego poczucia bezpieczeństwa,że o to ten/ta nie opuści Cię już i da nazwisko dziecku i Tobie - żebyś sobie mogła na fejsbuczku zmienić żeby koleżanki pozazdrościły itp . itd.

Gość gość
4 i 6

Gość gość
legalizacja związku często dla dobra dzieci

Gość ostatni gosc
formalnościa ułatwiającą życie.

Gość gość
dla mnie 3,4 i 6. Pewnie kiedyś sama wezmę bo partner bedzie nalegał a szkoda stracić kogoś kogo się kocha bo uważa się ślubza farsę

Gość gość
dla mnie czymś między 1 i 2 :)

Gość lucy lucy
właściwie niczym z tego. zawsze uważałam że nie będę chciała ślubu, ale zmieniłam zdanie i myślę że będę chciała, bo jestem z osobą na której na prawdę mi zależy.

Gość gość
lucy to czym jest dla ciebie?

Gość lucy lucy
czymś co zyskuje jakikolwiek sens dopiero gdy jesteś z kimś właściwym. z żadnym innym bym nie chciała bez względu na czas, nie marzyłam o tym nigdy, nie traktuje jako formalności i zdecydowanie nie jestem zakompleksioną osobą.

Gość gość
Dla mnie komplikacją, końcem wolności i niezależności. Sznurem na szyję. Wizją walki o dziecko, wrednej teściowej, z którą nie umiem sobie poradzić, męża, który wybiera matkę, nie mnie, który mnie ogranicza. Jedyne, co by mnie interesowało, to swobodny dostęp do informacji o stanie zdrowia drugiej osoby, bo żadnych kredytów brać nie zamierzam, zmieniać nazwiska też nie i nie mam zamiaru obrączką usidlać faceta. Nie zrozumcie mnie źle, nie wiecie tego, co ja wiem.

gość dla mnie czymś między 1 i 2 usmiech.gif To tak jak ja ...choc nigdy bym sie nie hajtnela dla zasady lub tak trzeba.

Gość gość
2 + jest związkiem kobiety i mężczyzny