Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Misia94krakow

NAUKA KARMIENIA BUTELKĄ NA NOWO

Polecane posty

Gość Misia94krakow

Witam Was kobietki mam rocznego synka ale niestety jest w wieku jakby 2 miesiace poniewaz ma wade wrodzona mozgu. Obecnie jest od 3 miesiecy karmiony przez PEG pozajelitowo poprzednio byl miesiac na sondzie w nosku i niestety oduczyl sie pic z buteleczki. moze znacie sposoby jak mozna maluszka z powrotem przyzwyczajac do ssania z butelki...

Gość a ma odruch ssania?
Ja uczylam synka na nowo pic z butelki,ale on zdrowy i ssal piers. Kiedys nie mial problemow z tym potem mu sie odwidzialo. No i ssal smoka wiec wiedzialam ze da sie cos z tym zrobic. Jezeli potrafi ssac,to u nas sprawdzilo sie podanie butelki przez sen. Jakos powolo sie przyzwyczail,trwalo to ze 2 tyg. Jezeli odruchu nie ma,to pewnie trzeba innych sposobow,moze sprobuj najpierw ze zwyklym smokiem. A moze sprawdzilby sie u was taki kubeczek do karmienia niemowlat?medeli bodajze?powodzenia i zdrowia dla synka.

Gość gość
niestety nie ma odruchu ssania wogoóle . po porodzie miał słaby ale teraz jak jest karmiony przez peg a przed tym bym miesiac przez sonde wogole nie umie nawet połykac nic nawet wody z łyzeczki od razu sie krztusi... jedynie co moge to lekko mu usteczka wacikiem nawilzac... dlatego do was piszę bo kolejki sa do neurologopedy dopiero na grudzien ...;/

Gość gość
Poszukaj w googlach o pobudzaniu odruchu ssania,ja nie moge podac adresu bo wyskakuje ze to spam. Jest cos w dkumencie z chomika,dotyczy dzieci z porazeniem mozgowym ale moze ci sie przyda.

Gość gość
Spróbuj jak z noworodkami: strzykawka, palec na język dotykając też podniebienia i podawaj w ten sposób mleko. Szczegółów nie pamiętam, zresztą trudno to opisać. Na pewno znajdziesz w necie. Ja bym też spróbowała, jednak bardzo uważąjąc żeby chłopiec się nie zachłysnął, podać mu butelkę ze smoczkiem z nacięciem krzyżakowym lub do kaszek. Tak przekonałam kiedyś swojego niemowlaka do picia mleka, a już nie pił... nic przez dwa dni a lekarka wysyłała na badania do szpitala.

Gość Misia94krakow
do Gosc (23,35) . z strzykawkami mamy do czynienia na codzien bo jest karmiony przez PEG pozajelitowo .. też już tego prówowałam i nic kupiłam nawet buteleczke która nasz PAni doktor w przychodni pediatrA kazała zaplaciłam za nic 98 zł i nic . dobrze że wiem co robic jak by sie krztusil bo juz nie raz tak robil a od 6.07 ma roczek i w tym czasie byl 6 miesiecy w szpitalu i miał operacje..;/ niewiem jak nauczyc go chyba to bedzie jakis cud chociaz zalezy mi na tym bardzo bo nie chce zeby cle zycie byl przez ta rurke karmiony... i dziekuję że czytacie ten temat i pomagacie