Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dowód osobisty dla dziecka

Polecane posty

Gość gość

Chcę wyrobić dziecku dowód osobisty, poszłam dzisiaj do urzędu wzięłam wnioski i mam małą zagwozdkę- mamy wypełnić wniosek o wydanie dowodu z uzasadnieniem- no i właśnie co wpisać im w tym uzasadnieniu? A i jeszcze odnośnie aktu urodzenia- czy mogę dostarczyć ten, który dostałam jak się dziecko urodziło (2,5roku temu) czy muszę wziąć świeży z urzędu? Dzięki z góry za odpowiedzi :)

Gość gość
Uzasadnienie np. Wyjazd zagraniczny i tyle. Akt moze byc stary. Wczoraj skladalam wniosek

Gość gość
Po co wyrabiacie dowody dzieciom? nie lepiej odrazu paszport? z dowodem mozna jezdzic tylko po krajach czlonkowskich

Gość gość
Paszport jest na rok a dowod na 5 lat. W zeszlym roku wyrabialam paszport i d**a bo teraz znow musze wyrobic.

Gość gość
Od zeszlego roku bodajrze od sierpnia wydawane sa juz paspzorty 5-letnie :) Sama wyrabialam niedawno dla mojego rocznego synka

Gość gość
no w moim przypadku nie lepiej paszport ponieważ najbliższy "paszportowy" mamy 60km w jedną stronę- a poza tym póki co nie wybieramy się nigdzie poza UE

Gość gość
Kurna wyrabialam dokladnie 30 lipca.... i do 15 jest wazny a wyjazd mam pod koniec sierpnia. Trudno sie mowi. Za jakis czas wyrobie mu paszport.

Gość gość
Dłuższy termin ważności paszportów dla dzieci poniżej 5 roku życia Od dnia 11 sierpnia 2012 r., dzieciom poniżej 5 roku życia, wydawane są paszporty biometryczne z dłuższym - 5 letnim okresem ważności. Opłata paszportowa wynosi, jak dotychczas, 30 zł. Przypominamy, że swoboda poruszania się pomiędzy państwami obszaru Schengen nie zwalnia z obowiązku posiadania przez obywateli państw członkowskich dokumentu podróży (dowód osobisty, paszport). Dotyczy to zwłaszcza osób małoletnich, które w sytuacjach wyjazdu do kraju strefy Schengen, muszą posiadać własny dokument tożsamości, potwierdzający korzystanie ze wspólnotowego prawa do swobodnego przemieszczania się. W przypadku wyjazdu poza strefę Schengen każde dziecko musi posiadać własny paszport.

Gość gość
poza tym za paszport się płaci, więc po co skoro wystarczy Im dowód? tak wpisz wyjazd zagraniczny, najlepiej i po kłopocie:)