Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość XXXXL meg.

NOCNIK - jak skutecznie nauczyć dziecko korzystania z niego???

Polecane posty

Gość XXXXL meg.

Potrzebuję pomocy. Od jakiegoś roku temat nocnika krąży w naszym domu. Na początku synek traktował go jako zabawkę, nosił, wkładał tam zabawki... zawsze jednak miał powtarzane, że tu się robi siusiu i kupę. Jakiś czas temu podjęłam próbę nauki nocnikowania, bez skutku. Próbowała teściowa ale mały usiekał z wrzaskiem. Minęło kilka miesięcy i znów podjęłam próbę nauki. Synek ma aktualnie 2 lata i 3 miesiące. Zakładam mu majteczki, nocnik stoi w pogotowiu. Powtarzam, że jak będzie chciał siku to niech zawoła i zrobi na nocnik. Pytam co chwilę... Ale on sika w majtki i nic mu to nie przeszkadza. Czy ja coś źle robię? Może jeszcze nie przyszedł na niego czas? On dużo rozumie i nie sądzę, że nie rozumie co do niego mówię w kwestii nocnika. Nie zmienia to faktu, że jest na tyle duży że już czas by robił na nocnik. W jakim wieku Wasze dzieci zaczęły wołać na nocnik??? Co robić?

Gość gość
pamietam jak Sawa pisala ,ze swojej corce dawala klapsy za to ze sie zsikala ,lub gdy znalazla kaluze sikow na podlodze, popytaj tej znawczyni jakie efekty

Gość gość
moja koleżanka własnie walczy z córką w tym temacie, ten sam wiek. Chętnie poczytam moze jej coś podpowiem... choc mi sie wydaje ze to zalezy od dzieka, moj syn załapał bardzo szybko siku z kupą długo mial problem, ale w koncu też sie nauczył, praktycznie z dnia na dzien.. choc walka o "kupę" trwała z 2 miesiące:/

Gość XXXXL meg.
Dzięki ale klapsów dawać nie zamierzam :) Wiem, że dzieci są różne i zastanawiam się czy jeszcze nie poczekać bo skoro mu zasikane majty nie przeszkadzają to po co ma wołać?! Znajomej córka w wieku 3 lat jeszcze pieluchę nosiła. Mam nadzieję, że u nas pójdzie szybciej :o

Gość gość
tez mam ten sam problem

Gość moja miala 3.5 kiedy pojela
Sawa to jeszcze pol biedy,chociaz tez metody rodem prababć, ale jej mąż to dopiero jest "agent" jakie ma podjescie do malego dziecka z pasem w ręku Moja corka dlugo musiala lapac kontrolowanie moczu, dopiero jak miala 3.5 roku wtedy juz wpelni pojeła

Gość gość
moja też okolo 3 lat dopiero bez problemu sie naczyła, a wczesniej meczyłam, denerwowałam sie teraz wiem ze jeszcze nie był na nią czas

U has bylo sadzanie na nocniku co jakis czas najlepiej z jakas ksiazka. Samo swedzenie na nocniku w tym wieku to nuda ;) jak udalo sie cost zrobic do srodka to byly fanfary oklaski ale nigdy jakas nagroda. Jak poszlo w majtki to powtarzalam, ze nastepnym razem sie uda itp. Nigdy nie krzyczalam, bilam itp.

Gość gość
Moja corka nie ma jeszcze dwoch lat i od 2 miesiecy jest bez pieluchy. Z nocnikiem "znala" się od dawna i od zawsze wiedziala, że to nie zabawka tylko od poczatku robila do niego kupe. 2 miesiace temu zdjela£ pieluche i powiedziałam, że ma wolac, po tygodniu nie było ani jednej wpadki

Gość gość
Corke zaczelam sadzac na nocnik jak skonczyla rok.Sadzalam ja zawsze po wieczornym posilku,obkladalam zabawkami i ksiazkami (zeby nie zwiewala ) i tak zawsze udawalo nam sie zlapac kupe i siku do nocnika.Kilka miesiecy pozniej corka zaczela wolac kiedy chciala kupke.Majac 18 miesiecy zdecydowalam ze czas najwyzszy nauczyc ja korzystania z nocnika na zawolanie.Zajelo nam to jakies 3 tygodnie w czasie ktorych byly moze 3 wpadki.Zanim skonczyla 2 lata pozegnalysmy sie na stale z nocna pielucha. Obserwujcie dzieci.Niektore szybciej lapia o co chodzi z nocnikiem,innym dzieciom zajmuje to wiecej czasu.Najwazniejsze ze jesli juz zdecydujecie sie na nauke nocnika badzcie wytrwale i nie poddawajcie sie chwilowym kryzysem (zwiewanie z nocnika czy placz).

Gość XXXXL meg.
Z tego co widzę to łatwiej odpieluchować dziewczynkę niż chłopca. Gdzieś nawet o tym czytałam... Ale jak tu nie być zrezygnowanym skoro widzi się dziecko któremu nie przeszkadzają mokre, zasikane majtki?

Gość mama dwojki
Moj spopsob-Z nocnikiem nalezy zaczac oswajac najwczesniej jak sie da!Moje dzieci jak tylko nauczyly sie siadac sadzalam je na nocnik i byla to dla nich" atrakcja i nowosc",nocnik byl z pozytywka takze atrakcja byla jeszcze wieksza jak zrobily siusiu no i zawsze bilismy razem brawo.Problemem moze byc jak dzieci sa starsze bo potrafia juz chodzic wtedy maja mase roznych atrakcji i nocnik jest nuda-Moim zdaniem zaczelas troche zapozno ...A jesli chodzi o chlopca to mysle ze jest to duzo prostsze niz u dziewczynki zwlaszcza jak jest cieplo i chlopczyk moze chodzic nogo ,mozna zawszcze obserwowac" antenke"u mojego syna zawsze byla to dobra wskazwowka-powodzenia

Gość XXXXL meg.
Może i zaczęłam zbyt późno ale już nic na to nie mogę poradzić. Ktoś ma może jeszcze jakiś sposób na takiego uparciucha?

Gość eveela
Mam ten sam problem, synek ma 2 lata i 4 m-ce, rozumie o co chodzi z nocnikiem, w sensie że jak ma takie widzimisię to zrobi siku do nocnika,potrafi to kontrolować,ale zwyczajnie nie chce. Kiedy mu zakładam majtki nie przeszkadzają mu mokre, a nawet kłamie że ma suche,że się teraz bawi i koniec, już nie mam do niego siły. Kupiłam książeczkę Tupcio chrupcio pożegnanie pieluszki itp, ale jemu szkoda czasu na nocnik nie chce wołać ani siadać za często.

Gość eveela
Dodam ,że z nocnikiem oswajałam go odkąd zaczął siedzieć,ale widomo że to nei byłą typowa nauka, potem koło 1,5 roczku , potem w żłobku go sadzali i myslę,że się tym zraził bo tam wszystkie dzieci w rządku sadzali o jednej porze na nocniku, kupiłam mu specjalnie nowy nocnik z fp zeby nie przypominał tego ze żłobka ,ale efekty marne,jak go posadze i akurat mu się chce to zrobi,a sam nei zawoła.

Gość gość
kup nakładkę na wc- my też męczyliśmy się bez skutku z nocnikiem, a jak kupiłam nakładkę to praktycznie od razu załapał o co chodzi i sam wołał siku bo podobał mu się odgłos jak siuśki wpadały do muszli :D

Gość kitkaka
Ja oduczyłam pieluch syna miesiąc przed drugimi urodzinami, wcześniej nie był zainteresowany nocnikiem więc stwierdziłam że poczekam jak będzie miał skończyć dwa latka. Przez 3 dni sikał w majtki patrzył co się dzieje ale mokre majtki mu nie przeszkadzały, całymi dniami byliśmy na podwórku więc nie było problemu z kałużami ;) Tłumaczyłam w kółko że siku na nocnik raz się udało raz nie ale nie przetrzymywałam go na nocniku dłużej jak 5min. sadzałam co godzinę, pieluchy były tylko na noc. Następne trzy dni zdarzały się jeszcze wpadki ale już rzadziej zaczęłam go nagradzać słodkościami za siku i kupę bardzo mu się to spodobało i chętnie siadał na nocnik, 6 dnia na wieczór pierwszy raz zawołał że chce na nocnik i już od tej pory nie latałam za nim czy mu się chce siku tylko sam wołał, przed wyjściem na spacer czy zakupy sadzałam a tak sam mówił jak chciał. Po dwóch tygodniach zdjęłam pieluchę na noc i zero wpadek :) Być może twoje dziecko jest gotowe tylko potrzebuje zrozumieć co i jak z tym sikaniem, mój syn nie załapał od razu tylko po kilku dniach a ja myślałam że nic z tego nie będzie jak ciągle sikał w majtki i nic sobie z tego nie robił, potrzeba cierpliwości i chwal dziecko jak tylko zrobi na nocnik, nagradzaj.

Gość roszponka zielona
podnoszę temat bo mam podobny problem. Nie wiem jak się zabrać za temat z nocnikiem :(

a próbowałaś zaangażować tatę do tego? moi znajomi mieli taką sytuację że ich synek prawie 3 letni niby coś tam sygnalizował ale i tak lał w majty a na nocnik nie chciał siadać kupili mu podstawkę tata pokazał jak się robi siusiu na stojąco i po kilku dniach mieli problem z grzywki podobno chłopaki później dojrzewają do samodzielnego sikania więc się nie załamuj ;)

Gość supergość!!!
roszponka zielona- sciagnij pieluche załóż majty i patrz co się będzie działo:) W jakim wieku jest dziecko ?

synek ma 18 mc, zaczynam sciagac pieluche, na nocnik idzie jak ja lub maz na toalecie, czasem sam niesie i pokaxuje zeby sciagnac pieluche, niestety nie wola siusiu i jak nie upilnuje to robi w gatki, ale wie kiedy robi juz od dluzszego czasu bo lapal sie za pieluszke jak siusial, mysle ze dziecko potrzebuje czasu, corka siostry miala 2,5 roku jak zaczela sama siusiac

Gość gość
Ja ci powiem tak, szalałam z nocnikiem od czasu jak syn skończył półtora roku. Robiłam kilka prób i nic. Stwierdziłam poczekam do lata. W czerwcu syn skończył 2 i pół roku,tak się złożyło że byłam cały czas w domu i mogłam go przypilnować. Syn zakumał do czego służy nocnik. teraz już nie robi ani w nocy ani w dzień. Osobiście uważam,ze każde dziecko będzie robić wtedy kiedy będzie na to gotowe. Zdejmij pieluchę ,włóż majteczki i sadzaj go na nocnik co jakiś czas.