Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość świeża mama....

mamy z lutego/marca 2013, ROZSZERZACIE juz diete

Polecane posty

Gość świeża mama....

hej mamuśki karmiące piersią, zaczęłyście już rozszerzać diete swoim dzieciaczkom? od czego zaczęłyście? jak to u Was wygląda? wiem ze jest sporo na necie o tym , ale głupieje czytając o tych glutenach, zupkach i marchewkach:)) tak najprościej po kolei od czego i jak zacząc??

Gość gość
Ja mam styczniowe na butelce ale do lutego zabraklo tygodnia :) mialam termin na 28 luty/1 marzec no ale urodzilam wczesniej, mysle ze i te kp i te kmm powinny zaczynac od marchewki ziemniaka dyni i jablka i taka moja mala rada-jablko na koncu ja wprowadzilam najpierw marchewke potem jablko no i niestety nie chcial jesc ani ziemniaka ani dyni :)

Gość gość
to i ja podłacze bo mnie za nie długo tez czeka ten etap:)) a z tym glutenem o co chodzi?

Gość gość
ja dopiero będę zaczynać wprowadzać, dokładnie to za 2 tygodniu i jak na razie mam kupiony kleik bezglutenowy kukurydziany (słyszałam, że ryżowy zakleja) i też będę zaczynać od marchewki, ziemniaków i dyni, ktoś podał mi linka do strony http://mojniemowlak.pl/schemat-zywienia-niemowlat-karmionych-sztucznie/schemat-zywienia-niemowlat-karmionych-butelka.html i na niej w części będę się opierać.

Gość świeża mama...
planujecie same przygotowywać posiłki czy raczej na słoiczkach ??

Gość gość
ja zamierzam podawać to i to z czego więcej przygotowywać będę sama, przynajmniej takie mam plany, zobaczymy jak to będzie w praktyce ale nie zamierzam karmić wyłącznie słoiczkami

Gość gość
zastanawiam się tez nad wyborem oliwy z oliwek i tak myślę żeby kupić ją w sklepie z ekologiczną żywnością, bądź w sklepie, który ma taki dział

Gość gość
a zamierzam przyzwyczajać również do słoiczków bo różne są w życiu sytuacje i czasami ten słoiczek może stać się wybawieniem, jak byłam ze swoim dzieckiem w szpitalu to obok na sali leżała dziewczynka, która była karmiona wyłącznie posiłkami domowymi i był problem bo słoiczków nie chciała a na jedzenie szpitale była jeszcze za mała a ze była z drugiego końca Polski to nie było możliwości przygotowywania posiłków w domu i dowożenia

Gość gość
co do oliwy z oliwek, mój nie chciał jeść zupki z oliwą, dopiero gdy dodałam masło jadł (to ja ze stycznia :P ) nie nastawiajcie się tylko na gotowanie samemu, bo skąd wiecie czy np jagody które kupicie są ok? ten schemat żywienia, nie wiem czy nie ja podałam :) bo też z niego korzystam :) też nie wiem o co chodzi z glutenem-wszystko póki co jest bez glutenu ;) co ja Wam mogę jeszcze poradzić? :P ja coś to pytajcie, ja np daje deserki no i ziemniaka z dynią ze słoiczka, zupki/przeciery gotuje :) mój butelkowy nie je tyle co jest zalecone w tym schemacie, szczególnie nie je tyle mleka/kaszy za to je np więcej zupy czy deserku, nie trzymam się tego sztywno ;)

Gość gość
możliwe że to Ty mi tą stronkę podsunęłaś :) a jakiego masła używałaś?

Gość gość
a jak to jest z tymi łyżeczkami, wszystkie które znalazłam są 6+ a ja będę rozszerzać dietę po 4 miesiącu

Gość gość
ja mam łyżeczki z canpolu brałam jak najcieńsze ;) używam też łyżeczek do lodów tych długich też są cienkie :) ja używam osełki-podsunęła mi ją pani z warzywniaka, która też używała a ma jakoś roczne dziecko :)

Gość gość
warto się zaprzyjaźnić z panią z warzywniaka niedaleko domu szczególnie jak też ma małe dziecko nieco starsze od Waszego-nie podsunie Wam nic starego :P

Gość XxxbbbxxX
Mój z połowy marca więc na stałe posiłki jeszcze troszkę czasu :) ale kilka dni temu dałam kilka łyżeczek marchewki z bobo vity z ciekawości jak zareaguje... Smakowało mu ;) narazie na tym poprzestałam. W poniedziałek idziemy do pediatry i mam zamiar poradzić się jej w tej kwestii

Gość gość
U mnie w warzywniaku same zdechlaki :(

Gość gość
do XxxbbbxxX: jak z połowy marca to nowe pokarmy w połowie lipca czy źle liczę?

Gość gość...
eh taki link by się przydał dla karmiących piersią bo ten jest dla mm. a dla kp jest taki lichy na tej stronie

Gość gość...
no walsnie kiedy zacząć bo z tym róznie, ja z końca lutego, na razie na samym cycku

Gość mama z marca
Hej moj synek jest z polowy marca. Od miesiaca karmie mm i powoli diete rozszerzam. Tzn zadnych cudow tylko na noc dostaje od tygodnia kleik ryzowy i kukurydziany,ale to troszke zageszczone mleko. Bardzo mu smakuje i dobrze zareagowal na zmiane. Planuje sama robic posilki bo mam dostep do nie pryskanych warzyw i owocow. Niestety nie ma sezonu na jablka jeszcze,wiec kupilam sloiczek. Skusilam sie tez na morele i sliwke.suszona, zdziwilam sie ze to p 4 miesiacu,ale podam je jak zaakceptuje ziemniaka,marchewke,dynie i jabluszko. Raz dalam mu doslownie taki 2milimetrowy kawaleczek zmiazdzonego ziemniaka,nie wiedzial co z tym zrobic,pomemlal jezykiem :)troche do innego smaku jest przyzwyczajony bo dostaje wit c w kropelkach. Ja kupilam lyzeczki Tommee tippee silikonowe. Wprowadzanie nowych pokarmow zaczne po 14.

Gość gość
nie patrzcie co jest napisane na słoiczkach!! bo jak porównałam to z moim schematem żywienia, podał go ktoś wyżej, to jest jakaś pomyłka ;)

Gość wszystko jest możliwe tylko
Od kiedy dajecie np łyżeczkę marchewki? Od 4 miesiąca, czy od 5go?

I jak to jest z rozszerzaniem przy dziecku, które ma problem z puszczaniem gazów? Kolki już nie ma, ale ciągle go męczą pierdy

Gość gość
ja na początku podawałam ostrożnie, pierwszą łyżeczkę to tak naprawdę tylko posmakował, zaczęłam kilka dni po tym jak skończył 4 mce :) obecnie na początek dostaje nawet pół słoiczka, ale to przeważnie jest tak, że np jagód jest w słoiczku tylko kilka % reszta to jabłka które dobrze zna. U nas były kolki, ale nic po nich nie pozostało :)

Ja boję się dawać więcej produktów do jedzenia, bo boję się, że nasilą się problemy z gazami :o mały budzi się z płaczem bo nie może puścić bąka

Gość spokojnie :)))
"Schematy mają być pomocą,wskazówką; nie ma konieczności rygorystycznego przestrzegania ich. Wg ekspertów kolejność wprowadzania poszczególnych pokarmów prawdopodobnie nie ma znaczenia i może ulegać modyfikacjom, warto wprowadzać produkty stopniowo,zaczynając od niewielkich ilości. Pozdrawiam. Agnieszka Leleń lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie"

Gość gość
spokojnie-no dla mnie pestkowe są za szybko wg słoiczków