Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fabiola===

Ubezpieczenie w ZUS po powrocie z zagranicy.

Polecane posty

Gość fabiola===

Witam~!! powiedzcie jak to jest. Pięć lat byłam nieubezpieczona w ZUS . Wyrejstrowałam sie z Urzędu Pracy(wcześniej pracowałam legalnie) i wyjechałam za granicę myśląc że na stałe. Teraz jestem z powrotem i....koleżanka naopowiadała mi takich rzeczy że aż boję sie pytać w ZUS !!!-mam płacić jakieś kary za nieubezpieczenie ?? Jak to jest ??. Dodam że ostatnim czasem pracowałam na czarno. Teraz bym się chciała ubezpieczyć (zdrowotnie w NFOZ)indywidualnie zanim nie znajdę jakiejś pracy w kraju. Pytam was mamy bo to jedyne kompetentne forum na kafe. P.S. oczywiście z żadnych świadczeń u nas w kraju nielegalnie nie korzystałam. Jak to załatwić by nie było problemów?

Gość gość
Nie bawilabym sie na Twoim miejscu w ZUS-y, tylko placilabym prywatne ubezpieczenie. O wiele lepsza opieka, a finansowo to zaden majatek w porownaniu ze skladkami na ZUS, gdzie albo czekasz tygodniami na wizyte u specjalisty, albo i tak leczysz sie prywatnie.

Gość fabiola===
A jak wtedy ze szpitalem?

kara jest naliczana chyba tylko wtedy, kiedy prowadzisz jakąś działalność gospodarczą itp i nie opłacasz składek. Ale jeśli przez ten czas nie pracowałaś to chyba nie powinnaś dostać kary. Składki zus lepiej opłacać, bo w razie pobytu np w szpitalu dostaniesz bajoński rachunek, nawet za prostą operację wyrostka.

Gość fabiola===
No o to mi chodziło..piszcie proszę !

nikt normalny, kto sam sie ubezpiecza nie robi tego w Zusie:D, my mamy rodzinny pakiet w Miedicoverze za 1200zł(2 doroslych i dziecko), a w zusie placilibysmy 2 tys, bo we 2 mamy wlasną dzialnosc, w to zawiera sie wszystko, lekarz dostepny na rzadani bez kolejki z dojazde do domu, nawet recepte do domu przywiezie, ewentulane opreacje, wszystko dzieje sie tego samego dnia lub na drugi dzien w razie potrzeby a nie czekanie w kolejce na NFZ kilka m-cy:)

idź do ZUS i wypełnij tzw dobrowolną deklarację do opłacania skłądek czy jakoś tak się to nazywa. Możesz opłacać tylko podstawowe ubezpiecznie zdrowotne, lub też składki emerytalne. Ale kary nie dostaniesz.

po 2 nie ma zadnej kary bo moj maz ponad rok nie placil zusu majac wlasna dzialalnosc zanim wykupilismy pakiet w Medicu, co wiecej malo kto z naszych znajomych, ktorzy maja swoja dzialnosc oplaca zus i nikt ich nie sciga wiec nie piszcze dziewczynie głupot:)

ale jak cię trzepnie samochód na ulicy (absolutnie nie życzę) , będziesz nie przytomna i ktoś wezwie karetkę, która zabierze cię do szpitala, no to szpital ci wystawi rachunek

pogotowie w takim przypadku ma obowiazek poinformowania ekipy z Medicovera lub innego punktu, w ktorym osoba oplaca skladki:)

wiesz żeby się wymądrzać najpierw trzeba się uważać za mądrą, a z tym mam pewien problem, odkąd pani z matematyki w 6 klasie powiedziała do mnie: przyjdź tłuku z matką. Więc się nei wymądrzam tylko dyskutuję.

pogotowie ma obowiazek przywrocic funcje zyciowe!!!! i poinformowac kogo trzeba, a to wiem na 100%, bo wsrod znajmych byl podobny przypadek:)

Gość apartowa
Pierwszy raz słyszę, aby mieć firmę i nie płacić ZUS-u. To jest przymus. Musisz płacić ZUS. Moja mama ma firmę i jest już na emeryturze, ale musi płacic co miesiąc zdrowotne. Cholera wie po co ale jest takie prawo!!! Więc już tu nie ściemniaj, że nie płacić Zusu.

no ja właśnie też wszędzie czytałam że płacenie ZUS jest obowiązkowe, jeśli się ma działalność. no ale się nie wymądrzam ;)

mowię Wam,ze zus nie jest obowiazkowy(ale przeciez w Zusie nikt Wam tego nie powie:D), bo jak pisalam juz maz nie placil i znam duzo ludzi, ktorzy nie placa zusu ale wy wiecie przecież lepiej i sie tego trzymajcie

ja tez nie place Zusu a mam firmę juz 3 lata wiec nie piszcie głupot jak nie wiecie:P, naleze z rodzina do Enel-medu:) wiec mozna tylko malo kto o tym wie:D

Gość ona123321hdhw
to wie ktoś ile wynosi opłacanie podstawowego ubezpieczenia zdrowotnego dla osoby bezrobotnej niezarejestrowanej w urzędzie pracy? Tak żebym mogła skorzystać z opieki szpitalnej? Przytrafiła mi się nagła choroba i mam problem z ubezpieczeniem.

Gość gość
Skopiuj cały link i usuń spację.