Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mój 3 letni syn zaraził się owsikami w przedszkolu.

Polecane posty

Gość gość

Witamy wszystkie mamy. Mam synka 3 letniego i w przedszkolu zaraził się owsikami. zauważyłam u niego jak ciągle sie drapie w okolicach odbytu i nie ma łaknienia, więc poszlam z nim do lekarza ten zlecił badanie kału i okazało się ze ma owsiki, zalecił lek i mój synek właśnie przechodzi leczenie. ale nie to mnie zadziwiło, zadziwiło mnie iż czytałam o tych owsikach ostatnio by wiedziec co i jak i w jednym z artukułow a właściwie było ich pare i wszedzie piszą to samo ( link do jednego z nich http://modanaurode.pl/html/owsiki_u_dziecka.html ) że takie leczenie trzeba powtórzyc jeszcze raz po dwóch tygodniach, a mój lekarz nic takiego mi nie powiedział, kazał tylko przyjśc na wizyte kontrolną za dwa tygodnie, i no chyba że wtdy zaleci powtórne leczenie???? Czy któras spotkała sie z podobna sytuacją, jak tak to bardzo proszę o odpowiedz, bo nie ukrywam trochę się zaniepokoiłam. Pozdrawiam. Mama.

Gość gość
musicie przeleczyć się wszyscy, dbać o higienę zaleca się wygotowanie pościeli, ręczników, bielizny mycie rąk to podstawa !!!! duże szanse ze córa znów to przywlecze z przedszkola

Gość gość
ups, czemu napisałam Córka ?

Gość gość
tak wiem że musimy wszyscy, przyjmujemy wszyscy ten lek) i też juz wyprałam wygotowałam i wysprzatałam mieszkanie na cacy tak jak tam tez pisali między innymi. Zgłosiłam ten fakt w przedszkolu i okazało się że nie ja jedyna, i powiedziała mi opiekunka z przedszkola że juz poinformowali wszystkich rodziców o tym i mają przebadac swoje dzieciaki.

Gość gość
moja córka miała owsiki i mi od razu powiedziała lekarz ze musimy 2 razy przeleczyc......może zmien lekarza lub powiedz mu o tym na nastepnej wizycie. Pozdrawiam.

Gość gość
a skad pewnosc, ze przywlókł to z przedszkola, a nie na przykład z placu zabaw lub z kazdego innego miejsca ? Owsikami, można się zarazić z powodu braku higieny. Najbardziej narażone są małe dzieci, które nie mają wykształconego nawyku mycia rąk. Często też brudne ręce liżą, gryzą itp. Zarażenie występuje najczęściej w okresie letnim, ponieważ dzieci bawią się razem w brudnym piasku. Oczywiste jest, że nie przychodzą ciągle myć rąk.

Gość gość
Pewności nigdy nie ma ale w przedszkolu opiekunka powiedziała że kilkoro dzieci tez ma owsiki. Wiem że to "dziadostwo" moga przywlec z dworu i ze wsząd indziej.