Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość natalia-maryna

czy płód ma dusze jesli tak to od kiedy

Polecane posty

Gość natalia-maryna

czy nie zastanawiałyście się kiedy s od kiedy istotka otrzymuje dusze 2 razy poroniłam i jestem ciekawa czy moje maleństwa trawiły do nieba jeśli ktoś chce krytykować niech lepiej nie pisze

Gość gość
myślę, że płód ma duszę od początku jego istnienia, tj. momentu poczęcia.

ciekawe pytanie :) wierzę , ze człowiek " dostaje duszę " :) w momencie poczęcia >jest to coś w rodzaju trójcy - jajeczko, plemnik i dusza - razem doskonałość.

Gość gość
Jeżeli waszym zdaniem komórka bez mózgu, rąk, wszystkiego tam ma duszę to czemu zwierze podobno jej nie ma?

Gość gość
To jest pytanie które nurtuje wielu filozofów i nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi. Wg Arystotelesa "embrion ludzki musi w czasie swego rozwoju w łonie matki przejść przez wszystkie fazy rozwoju istoty żywej: jest zatem najpierw ożywiony duszą jedynie wegetatywną, potem z niej wyłania się dusza zwierzęca, aby w pewnym momencie (według Arystotelesa po 40 dniach od poczęcia) mogła zaistnieć dusza ludzka. " Jesteś wierząca? http://pl.wikipedia.org/wiki/Dusza_%28filozofia%29

Gość Kubus Muchatek
to zalezy czy jestes zwolenniczka skrobanek czy nie jak jestes - nie ma nawet jesli skrobanka jest na tyle pozno ze organizm dziecka jest w stanie przezyc poza organizmem matki - vide przypadek amili tylor :classic_cool:

tez tak myślę ze moje maleństwa miały duszyczki i to mi daje siły ze może kiedy odejdę spotkam je tam no możne i ciekawe wszędzie szukałam ale nie znalazłam odpowiedzi a wiem ze tu zawsze ktoś napisze i doradzi

gość Jeżeli waszym zdaniem komórka bez mózgu, rąk, wszystkiego tam ma duszę to czemu zwierze podobno jej nie ma? xxxxxxxxxx bo ten ,który duszą obdarowuje tak to urządził .

Gość racjonalnie myslaca
nie ma i i Ty te nie masz,nikt nie ma.dusza to wymysl kosciola.masz tylko mozg i jak umrzesz to pojdziesz do ziemi.proste czy ma Ci to marysowac?:P

narysuj , jeśli potrafisz bo wytłumaczyć niego nie umiałaś :) skąd pewność ,ze duszy nie ma ? bo ty tak twierdzisz ?:D

Gość gość
"człowiek " dostaje duszę " w momencie poczęcia >jest to coś w rodzaju trójcy - jajeczko, plemnik i dusza - razem doskonałość." Hahahahahahahahaha!!!!! :D Jeden z lepszych tekstow na kafe! :D:D:D:D:D:D Tak, wasz zarodek ma dusze i ma grzech pierworodny, jest zbrukany i jak poronicie to bozia zsyla wasza fasolinke do piekla, hahahahahahaha!!!!!

wymysł kościoła ? a którego ? na świecie pełno jest wierzeń odwołujących sie do duszy - czyżby wszyscy byli wyznawcami jednego kościoła ?

proponuję jeszcze więcej wykrzykników i emotek - twój post od razu zyska na merytoryczności :)

Gość racjonalnie myslaca
allium bo to nielogiczne:Ojaka znowu dusza,to jakies zabobony i wymysl kosciola:O

Gość racjonalnie myslaca
natalia-maryna jesli ja zakladam topik o racjonalnym mysleniu i pisza mi fanatycy wiary,ze nie mam racji,choc topik nie jest dla nich-wiec i ja moge sie na Twoim topiku wypowiadac.

no to wypowiedz się - ale na temat . Oszczędź nam swoich chichotów :)

a gdzie ten twój topik ? chętnie przeczytam twoje racjonalności :)

Gość gość
Zagadnienie duszy rozważali już starożytni przed czasami Chrystusa. W innych kulturach (pozaeuropejskich) też istnieje pojęcie duszy. Radzę się doedukować, a nie bezmyślnie szczekać na "kościół'

"dusza to wymysl kosciola" x to najzabawniejsze, co tu przeczytałam od tygodnia:D dziewuszko, jeśli masz tak marną wiedzę z zakresu religioznawstwa, to w google sobie sprawdź. chyba, że to trolling.

Gość racjonalnie myslaca
no dobra,przekonalyscie mnie.TAK dusza istnieje,od dzis bede wierzyc,zaraz pojde do kosciola,hurrra mam dusze:D

no tak, filozofii oraz religioznawstwa powinnam napisać. chyba, że greccy filozofowie byli dla Ciebie katolikami:D

Gość gość
Jedni mówią że zarodek dostaje duszę już na początku swojego bytu są jednak relacje osób które jako dzieci opowiadały historie jak ta: "Byłem w ciemnym pomieszczeniu , obok mnie były jeszcze inne osoby i jedna najstarsza przewodniczka która mówiła kiedy kto ma prawo przejść przez tunel a potem już pamiętam tylko tyle że obudziłem się w pomieszczeniu leżąc w łóżeczku a wraz ze mną mnóstwo innych maleńkich dzieci" (szpital). Ta opowieść pochodzi z nautilusa .

Gość gość
dusza to nie wymysł kościoła ... doucz się, a potem pisz na dany temat.

Gość racjonalnie myslaca
allium topik zostal usuniety bo widocznie byl za malo katolicki:(zapomnialam sie powolac na boga i pewnie dlatego:O