Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Urodziłam. Nie usunęłam.

A ja urodziłam mając prawie 17 lat. Nie usunęłam.

Polecane posty

Gość Urodziłam. Nie usunęłam.
Może i dla Ciebie bełkot,są tutaj i gorsze bełkoty :) Za chwilę schodzę już z tej miłej,nie miłej kafeterii :)

Gość gość
polakow jesr bylo i bedzie duzo :) ale gdyby polityka prorodzinna byla polityka prorodzinna nie tylko z nazwy-Polacy byliby w Pl a nie za granicami :) wiekszosc moich znajomych sziedzi z dziecmi za granica, dlaczego? bo kobieta moze spokojnie siedziec i zajmowac sie dziecmi a tylko maz pracowac i starcza im na zycie a nie ciulanie od 1szego do ostatniego. Ja bym chciala byc z dzieckiem do 4rz i gdyby byla taka opcja ze maz by tylko pracowal mielibysmy dwupokojowe wlasne mieszkanie moglabym miec spokojnie 3 dzieci ale nam sie nawet rodzinne nie nalezy, jestesmy tak bogaci ze zeby dostac 70 zl miesiecznie maz musialby zarabiac kilkaset zl mniej a ja nie miec wcale dochodu(obecnie rodzinnego) i moglabym pracowac na 1/2 etatu nie ma problemu i za jakis rok ide ale pod warunkiem ze pracodawca pojdzie mi na reke-moj maz ma 3 zmiany wiec. bym musiala sie dopasowac do godzin jego :)

Gość Mama po studiach.
ale z was żmije, i co was obchodzi autorka? Miała usunąć? Skoro chowa dziecko i jest szczęsliwa? Ja skończyłam studia,dziecko ma 2 latka,a ja 30 lat. I nie ubliżam. Ale jak ktoś nie zna kultury,szacunku to tak to z domu się wynosi. A studia nie sprawią ze słoma z butów wystawać nie będzie. Takie wyuczone ale i tak wstyd jakbym was znała. Jak ja skończyłam,to też mam się unosić i chwalić że moje dziecko będzie miało lepiej? Dobrze ma ale jak będzie miało,to nie przewidzę ani ja ani nikt. Trzymam kciuki. Pozdrawiam

Dla mnie zawsze było ciężko jeśli chodzi o wyjścia a ostatnio szczególnie bo cały czas zawodzę się na swoim chlopaku. Nie mieszkamy razem. Nie ma dla mnie czasu. Gdy jedzie gdzieś ze znajomymi nie zabiera mnie ze sobą. On nie daje mi pieniędzy bo nie może znaleźć pracy. Ostatnio pracował przez miesiąc na czarno to powiedział ze szef mu nie chce dać pieniędzy. Nie wiem czy mu wierzyć. Mojemu kuzynowi też raz nie dał więc może mówi prawdę ale nie mam pewności. Boję się ze mnie oszukuje z kasą i z tym co robi całe dnie :(

dobra, a kto was utrzymywał jak zaszłaś w ciążę i urodziłaś? Poza tym miałaś szczęście, bo twój facet cię nie zostawił. Niektóre laski nie mają takiego farta. Są skazane na biedę, odrzucenie, jakieś domy samotnej matki. Więc zrozum, że nieraz decyzja o aborcji wydaje się być jedyną słuszną decyzją.

Gość gość
"dobra, a kto was utrzymywał jak zaszłaś w ciążę i urodziłaś? Poza tym miałaś szczęście, bo twój facet cię nie zostawił. Niektóre laski nie mają takiego farta. Są skazane na biedę, odrzucenie, jakieś domy samotnej matki." przeczytaj moją wypowiedź o mojej mamie :) nie jestem autorką ;) ale wiesz co, ja jestem za aborcją, jestem byłam i będę

Gość gość
to dobre z ciebie kurwiszcze, jak w wieku 17 lat już zostałaś matką,

Gość gość
przynajmniej jest mamą, a ty się puszczasz i nic z tego nie masz :)

Gość gość
Również jestem przeciwna... Teraz, a wtedy mialam 19 lat w związku od dwóch lat - brak pracy, początek studiów. Zero pieniędzy, co ja bym dala temu dziecku? Pewnie nie wiele. Mimo ze minelo juz sporo czasu to zaluje i nie zrobilabym tego ponownie. Dzis będąc mama prawie dwu letniej dziewczynki zastanawiam się jak wygladaloby tamto dziecko. Czy moja córka mialaby starszego brata a może siostrę. Czy byliby podobni do siebie? Dużo pytań, zero odpowiedzi. Zaluje i juz tego nie zmienie. Zabilam wlasne dziecko. Dodam ze wciąż jestem z tym samym mężczyzna.

Gość gość
jesteś autorko dzielną kobietą i na pewno mądrą mamą a te co myslą ,że dziecko musi wychować się w luksusach ,wychowają sobie prawdopodobnie samoluba i nieroba, bo po co pracować jak rodzice wszystko dadzą, nie tędy droga.

Gość Chamy z was,po co wam to
Ale po co ten jad w stosunku do autorki?! Głupia,puszczalska? A przepraszam,kobieta co USUNĘŁA CIĄŻĘ to już nie jest puszczalska,już nie jest głupia? Bo zabiła dziecko i się z tym kamfuluje?! Żarty sobie chyba robicie. Dziewczyna wzięła odpowiedzialność za swój czyn,pokochała dziecko,wychowuje razem z ojcem dziecka. To chyba dobrze? Ojciec dziecka stanął na wysokości zadania. Będąc razem w związku(tam u nastolatek też śmiało napiszę związek) podołali trudnościom. Teraz pracują,żyją. I nie rozumiem? Lepiej jakby napisała,że usunęła,czy lepiej jakby napisała dziecko to jej piekło i ma go dość? Ludzie jednak to idioci. Ktoś napisze,że jest szczęśliwi,czy że biedny czy że bogaty a Ci z żaluj,jadu zrobią takie show na forum,że żal czytać. Narazie ta dziewczyna ma udany związek,a zapewne nie każda z was taki ma. Nikomu się źle życzyć nie powinno. Ja PUSZCZENIE rozumiem przez to że laska włazi do łóżka komu popadnie....a dnie ze stałym partnerem. SEX był i będzie,kto trzyma cnotę do ślubu? Inne czasy. Ważne aby dobrac się tak,że wrazie w ew.wpadki,jest wsparcie. A facet stanie na wysokości zadania. Co do dziecka,dziecko i bez LUKSUSÓW MOŻE SIĘ CHOWAĆ. Ja nie miałam niektórych rzeczy,ale jestem szczęśliwa że żyję,że oddycham :) Nawet na Polskie morze czasami nie miałam... ale i tak kocham życie. Mam dziecko co roku jeźdźimy na wakacje(Polskie morze,a co),ma ubrania,jedzenie,dodatkowe zajęcia. A pracujemy i zarabiamy po 1700 zł/os z mężem. Można dać radę,można? A że nie wyjedzie 4 razy w roku,a że nie pójdzie na 7 kółek zainteresowań to wybaczcie ale to też nie jest dobre! Dzieci bogatych rodziców tez potrafią być okropne i podłe,tym bardziej jak je uczycie aby biedniejszych traktowały jak ścierwa :O To jest to dla was? To jest przykład aby dzieci wychowywać i uczyć,,ta dziewczyna to puszczalska'',,ten chłopak to dziad bo nie ma pieniędzy'',,ten nie ma studiów to nikt'' i potem wyrasta taki egoista z nosem uniesionym,że każdy go mija bo ma w d***e.

Gość gość
ja usunełam bo zdradziłam meza i zaszlam w ciaze z kochankiem.mialam plodne dni a on powiedzial"o kurcze nie zdazyłem".mozecie sobie wyobrazic w jakim zylam strachu ale test wykonany 2 tyg.póżniej nie pozostawial zludzen.przyznalam sie mezowi.podjelismy decyzje o aborcji.dopiero czwarty lekarz zgodził sie usunac.to mmi sie sni,czasami placze bo to bylo moje dziecko.nieraz slysze w nocy kwilenie dziecka.sni mi sie dziewczynka.mam 3 duzych synów.ale nie wybacze mezowi źe opowiedźial to swojej matce ktora wyźwala mnie od najgoŕszych. kochanek nie dal ani grosza na aborcje.

Gość gość
p*****lnieta malolata, szmata cholerna, ktpora zgotowala dziecku los biedaka :O

Gość gość
mam 30stkę i nigdy nie byłam w ciąży. nie wyobrażam sobie, że miałabym być matką w wieku 17 lat. miałam super młodość i nie wyobrażam sobie, że miałabym tracić życie na bycie mamuśką w takim wieku. gdybym zaszła w ciążę jako nastolatka na bank bym usunęła i nigdy nie żałowała. cóż ludzie są różni- jednych uszczęśliwia posiadanie dzieci, a ja uważam takie życie za mało atrakcyjne i zawsze patrzyłam ze zgrozą na koleżanki, które zaczęły się rozmnażać już w LO, chociaż one mojego współczucia nie potrzebowały, bo raczej były szczęśliwe. zresztą nie spróbowały nawet innego życia, więc nie miały porównania.

Gość gość
"skoro zaszłaś jako 16 latka, to zoabaczymy co będzie dalej, bo widać z rozumem nie bardzo. Jak już urodzisz dziesiąte, to pewnie inaczej będziesz mówić. No i gratulacje ci się należą pewnie, bo zaraz po zasiłek dla samotnej matki nieletniej do MOPS-u polecisz usmiech.gif BRAWO!!!!" i to ma być ta tolerancja zwolenniczek aborcji. Mam wrażenie że masz ochotę siłą ją na zabieg zaciągnąć. Czemu niby ma mieć 10 dzieci? Ja rozumiem, że to co usuwają mają 4 a usunęły 6 wiec ona skoro nie usuwa urodzi 10...? a wy byście chciały darmowe aborcje i jakoś nie ma ze żerujecie na cudzych pieniądzach.

Gość gość
Ja jako 17 latka zaszłam w ciążę i też urodziłam. Jestem teraz szczęśliwą matką 6 letniego syna, a nawet w tym roku postaraliśmy się o rodzeństwo dla niego. Żałuję, że przeleciały mi lata studenckie, że zamiast szaleć musiałam zajmować się małym wtedy dzieckiem, ale z drugiej strony nie zamieniłabym się z nikim, dzięki moim dzieciom nie jestem sama, mąż też wspiera mnie jak może, zawsze wspierał, może nie jeździliśmy po świecie, na zagraniczne wakacje, ale mamy swój kąt, żyjemy na nienajgorszym poziomie i najważniejsze, że wszystko jest jeszcze przed nami. Zanim zaszłam w ciążę miałam mnóstwo przyjaciół i znajomych, teraz została mi jedna przyjaciółka, i wiem, że ludzie odchodzą, odwracają się kiedy młodej dziewczynie przydarza się ciąża. Dzięki tak wczesnemu macierzyństwu udało mi się naprawić relacje ze swoimi rodzicami, zżyłam się z rodziną a i moje dzieci są ich oczkami w głowie. Nikogo nie obarczam swoimi obowiązkami, jest czasem trudno i chciałoby sie wyjść, a z drugiej strony jak patrze na dziewczyny w moim wieku, które śmigają po baletach i mają multum znajomych, to zastanawiam się czy poradziłyby sobie w mojej sytuacji, kiedy oni wszyscy by sie wykruszyli. Poza tym przekonałam się, że mój mąż naprawdę bardzo mnie kocha, że nie byłam jego przypadkowym wyborem, jesteśmy już 6 lat po ślubie i nigdy nie dał mi powodów zazdrości, nigdy nie żałował, że zostaliśmy rodzicami tak wcześnie, wręcz jest szczęśliwy z tego powodu, bo gdyby nie dziecko to kto wie, może już byśmy o sobie nie pamiętali. nie będę się wykłócać o to, że moje życie jest lepsze od życia dziewczyn, które jeszcze dzieci nie mają, studiują sobie w najlepsze, bądź dopiero szukają życiowej drogi, ale widzę, ze podobnie do mnie są zgubione dziewczyny przed 30stką, które mają pierwsze dziecko, bo to zawsze nowa i trudna sytuacja, niezależnie od wieku. Trudno, nie będę już może świecić cyckami na baletach, ale może też dzięki temu uniknęłam wiele zła, fałszywych ludzi i tak o tym teraz sobie myślę.

Gość gość 2 i 1/2
Gratulacje! Czekasz na pochwałę i potwierdzenie słuszności swojego wyboru?

Gość gość 2 i 1/2
Bo tak naprawdę kogo to obchodzi?

Gość gość
A kogo k***a obchodzą wasze tematy? Każdy zakłada co chce. Was k***a obchodzi jak ktoś założy coś co was interesuje. Mnie autorki temat interesują,słusznie pisze.

Gość gość
No, trudno się raczej spodziewać zrozumienia istoty aborcji od kogoś, kto urodził dziecko samemu będąc w świetle prawa dzieckiem i serwuje teksty o 'małym bijącym serduszku'. W ogóle to tekst o tym, jak te kobiety mogą żyć bez wyrzutów sumienia albo że ciąża to nie przekleństwo świadczą o tym, że naprawdę tego nie rozumiesz, tylko nie w tym kontekście o jakim myślisz. I tak, to nie jest żaden koniec świata, tylko sęk w tym, że żadna osoba mająca tak zwaną czystą kartę nie wybrałaby sobie takiego życia świadomie. O czymś to chyba świadczy, prawda? Dzisiaj twierdzisz, że masz 'bardzo dużo', bo przecież masz dzieciaka, a co będziesz miała jutro, kiedy w jego życiu będzie coraz mniej miejsca dla ciebie i twoja życiowa rola skurczy się do minimum, a przecież nie będziesz miała wtedy nawet 40 lat..?

Gość gość
Weź mnie nie rozbawiaj. Lepiej jak urodzi,niż usunie jak smiecia! Gratulować laskom co usunęły,a wyzywać co urodziły,to trzeba być takim samym śmieciem,jak te co usuneły! Ja urodziłam jak miałam 28 lat. Bez studiów,planowane,zawód ekspedientka. K***a ludzie nie każdy leci na studia na pokaz. Odwalcie się w końcu od innych i dajcie im żyć.

Gość gość
No dla mnie bardziej rozsądne jest usunac ciężę w wieku 16 lat niż urodzić i robić z siebie wielka bohaterkę.

ja oczywiscie nie popieram zeby tak mlode osoby braly sie za miecierzynstwo - ale jak pokazuje Twoj przyklad jest to indywidulana sprawa, autorko;-) najwazniejsze ze Tobie/Wam sie udalo - a studia to smieszna sprawa jest. Ja zrobilam przepisowo - zaczelam studiowac majac 18 lat i wyrobilam sie do konca, na nienajgorszej uczelni , dziennie - ale dzis odwrocilabym kolejnosc i zrobila studia na pozniejszym etapie zycia, tak wiec nie ma co przesadzac. Po drugie studia i rynek pracy to rozne kwestie - a tytual zdewaluowanego magistra naprawde nie przydaje inteligencji czy madrosci;-) no chyba ze chcesz sobie postudiowac dla przyjemnosci;-)

Gość gość
Lepiej usunąć? P*****lnij się w głowe śmieciu! Ror masz racje brawo :)

Gość co za głupota
"wyrazy wspolczucia. Nigdy juz nie odzyskasz tych lat, ktore stracilas. Urodzic dziecko moze nawet analfabetka, psia suka i kazda dzi**a. Czyli kazde zero. Ale myslec, zdobyc cos w zyciu i dopiero powolywac na swiat czlowieka, zapewniajac mu wygody, moze garstka ludzi myslacych, madrch, odpowiedzialnych i wyksztalconych." XXX No to Ty faktycznie musiałaś skończyć mnóstwo fakultetów, pisząc takie bzdury. Gratuluję inteligencji!!! Co ma niby odzyskać? Co to jest starcić młodzieńcze lata? Żeniny to, że teraz gimnazjalistki puszczają się za kasę, mając po 12- 13 lat? A studia? W d... sobie można wsadzić ten papierek? Kończąć normalne studia- marne szanse na znalezienie pracy,a kończąć bardzo specjalistyczne, też nie dla wszytskich znajdzie się praca, więc przestańcie pieprzyć o wykształceniu! Pomyślmy, że wszuscy studiuja praco, arcitekturę, medycynę itp. Samych prawnikó, lekarzy itp. być nie może, więc może użyj najpierw trochę rozumu zanim cokolwiek napiszesz. I jeżeli ktoś- tak jak autorka- rodzi w młodym wieku, jest zwiążana z ojcem swojego dziecka, pracuje, kocha swoją rodzinę ponad wszystko, to niby jakim prawem nazywacie ją puszczalską??? Popatrzcie na swoje życie i to co macie. A ja jestem przeciwna aborcji, ponieważ ciąża jest czymś, czemu można zabobiec. Jeżeli ktoś uprawia seks i nie ma o nim pojęcia, to powinien liczyć się z konsekwencjami. Można się zabezpieczyć na różne sposoby, a jeżeli ktoś w ogóle nie chce mieć dziecki, to też można wykonać zabieg i "po problemie", jak to wy nieudacznicy to nazywacie. A nie pieprzycie gumoty, że 16 latka powinna usunąć. Nigdy wcześniej takich głupot nie słyszałam. Skoro kobiety powinny mieć prawo decyzdować o tym czy chcą urodzić, czy usunąć, to może niech skończone debilki wcześniej ruszą mózgiem i wcześniej o tym zdecydują 9zabezpieczając się). Szlag mnie trafia jak was czytam niektórych. Tylko wyrafinowane, pieprzone baby będę mówią że chcą o tym zdecydować.

Gość Idiotki z was
te co usuwają i wyzywają młode matki. One urodziły,wychowują. Wy dokonołayści aborcji i to jest wasza odpowiedzialność? Usunąć i z głowy :P Jesteście gorsze od 17 latki z wózkiem. A te co wyzywają to też majaą nie pokolei w głowie,bo same siebie ośmieszają. Żal w d**ę ściska? Że można młodo urodzić i wziąć odpowiedzialność w ręce,a nie pozbyć się? A jak wam dziecko zachoruje to też się pozbędziecie,bo tak łatwiej? Frajerki

"co za głupota "wyrazy wspolczucia. Nigdy juz nie odzyskasz tych lat, ktore stracilas. Urodzic dziecko moze nawet analfabetka, psia suka i kazda dzi**a. Czyli kazde zero. " x masz racje ;-) ale urodzic dziecko moze tez pani profesor czy twoja walsna matka czy tez przecietna kobieta - zmierzam do tego ze fakt ze ktos ma 17 lat - i moim subiektywnie zdaniem jest za mlody na to - nie swiadczy o niczym innym poza tym, ze ma....17 lat;-) spsob zachodzenia w ciaze jest taki sam u wszystkich: mezatek czy panien;-) x "Ale myslec, zdobyc cos w zyciu i dopiero powolywac na swiat czlowieka, zapewniajac mu wygody, moze garstka ludzi myslacych, madrch, odpowiedzialnych i wyksztalconych."" x nie trzeba byc wyksztalconych zeby zapewnic wygody materialne - trzeba miec po prostu duzo pieniedzy;-) bawi mnie twoja ciasnota umyslowa ze peiniadze rozna sie wyksztalcenie, pieniadze biora sie z inteliegencji + zradnosci zyciowej a nie z wyksztalcenia (czasem moga byc powiazane jesli ktos wyedukowal sie bardzo trudnej dziedziny;-)

i nastepna;-) x "diotki z was te co usuwają i wyzywają młode matki. One urodziły,wychowują. Wy dokonołayści aborcji i to jest wasza odpowiedzialność?" x a co ty myslisz ze swiat dzieli sie tylko na 17-latki ktore dokonaly aborcji albo urodzily????;-))) ;-) sa rowniez kobiety ktore nie staly przed takimi problemami bo zapoznaly sie wczesniej z zasadami antykoncepcji;-)

Gość ona sonia
ROR, ja cytowałam wpis wcześniej, tonei są moje slowa, bo nawet nei przyszłyby mi do głowy;) Tutaj zazwyczaj są same "mądre", "inteligentne", "wykształcone" heh, aż dech zapiera:)Tylko po wypowiedziach jakoś tego nie widać. Sporo osób uważa, że jak nie bedzie miało wykształcenia, to nie może nic dziecko zapewnić. Uszy więdną:)

Gość Nie każdy tutaj myśli.
Tym obrażaniem tej autorki,to same się przedstawiaci w świetle chamstwa. Tak was zapewne wycxhowano i tak wychowacie dzieci :) Więc nic godnego do zaobserwowania. Nie ma co dyskutować z wami,bo wasz poziom jest duyżo niższy od autorki. Nie popieram wczesnego macierzyństwa,ale napewno nie stanę po stronie Pań które używają słów z patologicznego środowiska.....a podobno to autorka jest z patoglii według was,ALE TO WAM SŁOMA Z BUTÓW WYCHODZI :)