Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

KingaStefankaFanka

Czy właściciel domku jednorodzinnego na zwykłym osiedlu mieszkaniowym

Polecane posty

Czy ma prawo codziennie od rana do wieczora u siebie na podwórku ciąć drewno piłą tarczową i robić przy tym straszny hałas? Rozumiem kilka dni, ale sąsiad mojej babci tnie codziennie od wielkanocy :o podejrzewam, że zamieścił gdzieś ogłoszenie bo nic tylko przywożą do niego nowe drewno, on tnie na kawałki i komuś zawozi :o i tok od poniedziałku do soboty, ciągle hałas i w ogóle nie można wyjść na dwór. A jak się mu zwróci uwagę mówi że w dzień może robić u siebie co mu się podoba :o Wydaje mi się że jednak nie może i mam zamiar zadzwonić...tylko nie wiem czy po straż miejską czy na policję? Jak myślicie?

Gość gość
tak, może sobie ciąć kiedy chce i ile chce, oprócz godzin nocnych od 22.00- do 6.00 rano wtedy możesz wzywać policję czy straż miejską

Gość gość
Może go pocałować w środek d**y 🖐️

No nie wiem, wydaje mi się że nie macie racji :) tzn po pierwsze na taką działalność musiałby mieć zgodę sąsiadów, a nikt mu niczego takiego nie podpisze. Poza tym w ogóle musiałby zgłosić działalność...a nie może tego typu prac wykonywać na normalnej działce, musiałby mieć działkę pod działalność, a nie ma :) dlatego uważam że mamy racje i zamierzam od poniedziałku ostro się za to zabrać bo gościu przesadza juz z tym dorabianiem sobie

Gość gość
To ciekawe,bo jak puscilam muzyke na dworze (lezalam na kocy,muza leciaa z komorki) to policja podjela interwencje. Bylo to w srodku dnia. I reakcja natychmiastowa,bo chyba z kwadrans leciala dopiero. A jak ksiadz napieprza w te swoje gary to decybele sa nieporownywalnie wieksze i nic nie mozna zrobic. Czyli zalezy kto dzwoni i kto halasuje:(

No właśnie :) dlatego najpierw zgłoszę to sama tzn w imieniu babci...a jak reakcja nie będzie odpowiednia zgłosi to nasz znajomy, który jest w naszym mieście szycha :D i zobaczymy :p

Gość gość
A zastanowiłaś się nad tym co twój donos może spowodować. Może ten człowiek dorabia sobie do nędznej renty/emerytury albo potrzebuje kasy na jakiś inny ważny życiowo cel. Jak wpadnie w machinę urzędniczą i coś mu tam udowodnią , sąsiad może póść z torbami. U nas za niewielkie wykroczenie zwykłego człowieka potrafią zgnoić, za to mafia działa i ma się całkiem dobrze.

Sąsiad nie ma prawa zakłócać spokoju każdego dnia.To nieprawda co piszą inni że od godz. 6-22 może to robić😡. Prawdopodobnie sąsiad ma cichą działalność i przyjmuje zamówienia na cięcie drewna.Wzywaj Straż miejską, albo policję! Jeżeli to nie poskutkuje trzeba przypilnować klijentelę która przywozi drewno do cięcia - spisać numery samochodów i zgłosic do Urzędu Skrbowego.Zobaczysz jak facet zmięknie, zrobią mu koło pióra, a Twoja babcia będzie miała upragniony spokój.Do czego to podobne żeby takie rzeczy odbywały się w poblizu osiedla mieszkaniowego gdzie mieszkają ludzie😠 Takich d*pków trzeba nauczyć rozumu.

Gość gość
Takich d*pków trzeba nauczyć rozumu. x najlepiej wyeksmitować, albo co tam się bawić w jakieś procedury, od razu kula w łeb i zakopać w ogródku

O nie, biedy ten sąsiad nie ma na pewno tylko on należy do takich ludzi, którzy żadnej okazji do zarobienia kasy nie przepuszczą. Już wcześniej sobie dorabiał skręcając nielegalnie jakieś tam szafki w garażu, ale to nas nie obchodziło bo nie chodzi nam o to żeby mu narobić kłopotów, tylko o to żeby w końcu była cisza, raz kiedyś chociaż. I oczywiście że go zgłoszę, zaraz w poniedziałek, niech tylko włączy tą swoją piłę

ciąć drewno sąsiad może kiedy zechce - ale na swoje potrzeby .Natomiast to co uskutecznia teraz to - pewnie masz rację - nieformalna dizałaność.A taka podlega nie tylko opodatkowaniu ale także zapisom o zagospodarowaniu przestrzennym . Bo to ,ze ktoś ma swój dom nie znaczy ,ze mozę w nim prowadzić każą działalność - nawet legalnie . Jeśli prosba nie poskutkowała - zgłoś na policję , straż czy inne służby .

Sąsiad był wiele razy upominany przez różnych ludzi z osiedla że ma przestać...ale jakoś nic sobie z tego nie robi :o i nie ma innego wyjścia jak wreszcie to zgłosić, niestety.

nic sobie z tego nie robi bo na gadaniu zawsze sie kończyło . Proponuję najpierw to zgłosić np . przez telefon ale później napisać pismo . Telefon to tylko gadanie , pismo zostawia ślad i ktoś musi ise do niego ustosunkować i na nie odpowiedzieć.

Kurcze no :o że też akurat koło mojej babci musi mieszkać taki cieć :o będę musiała zrobić tak, jak mówisz, chociaż wcale nie mam ochoty bo nie lubię robić ludziom świństwa. Ale tak dalej być nie może, babcia z dziadkiem coraz częściej do mnie przychodzą "na kawę" i zostają do późna... :D

Gość gość
cisza nocna obowiązuje od 22 do 6 rano - przynajmniej tak jest w Krakowie o 6.01 ani straż miejska ani policja nic z tym nie zrobią, jedynie sprawdzą w jakim celu to tnie etc, też mieszkam na osiedlu domków jednorodzinnych i 2 domy dalej sąsiad ma warsztat samochodowy...

to nie jest świństwo tylko domaganie sie respektowania swoich praw . Nie pozwalaj wpędzić sie w poczucie winy bo tu winy twojej ani twoich dziadków nie ma . Skoro sąsiad jest takim pracowitym człowiekiem z pewnością znajdzie inne .,cichsze zajęcie . A ludzie maja prawo do spokoju we własnym domu . Prawo , nie przywilej .

na osiedlu domków mozę być możliwość prowadzenia działalności gospodarczej o ile nie jest ona uciążliwa dla otoczenia .i o ile przewiduje ją PZP dla danj gminy . Warsztat samochodowy to jednak nie to samo co cięcie piłą tarczową i to pewnie jeszcze na podwórku .

No i dobrze, niech go sprawdzą, może się wystraszy ze ktoś coś węszy koło jego lewych interesów i przestawi się na co innego. Tylko o to mi chodzi, dorabiać sobie może jak dla mnie nawet calą dobę i w ogóle bez przerwy, tylko niech to nie będzie takie głośne, żeby można było normalnie wypić sobie kawę na tarasie...Naprawdę, nie chcę być świnią, ale muszę :o

Gość gość
To nieprawda,ze policja nic nie zrobi w ciagu dnia. W prawie nie funkcjonuje taki termin jak cisza nocna. Zaklocac spokoju nie mozna caly dzien.

Gość gość
Też mam sąsiada który cały dzień tnie drewno zgłosiłam do straży miejskiej , powiedzieli że może ciąć i nic nie zrobią .To trwa miesiącami od czterech lat. można ogłupieć . Przyjdą znajomi i nie można posiedzieć na ogrodzie ,porozmawiać bo się nie słyszymy. Co robić ??????

Gość franek z  waniek
pzreciez ministerstwo to dokładnie okresla http://dokumenty.rcl.gov.pl/D2012001110901.pdf tam masz tabele nie wolno nu jezeli pzrekracza podane normy , a ide o zakład ze pzrekracza , bowiem miejska cisza jest na poziomie 50 decybelów +-

Gość franek z  waniek
straz miejska w wiekszosci przypadków sie nie zna ! od niedawna unia europejska zmniejszyła dopuszczalny poziom chałasu w miejscu pracy o 5 decybeli . złuż mu sprawe w sadzie , wczesniej idz do adwokata nich mu wystosuje pismo , a potem sprawa w sadzie i odszkodowanie , - wygrane masz tylko swiadkowie potrzebni

Gość franek z  waniek
kup miernik hałasu około 80 zł dokonuj pomiarów , zapisuj zrób dokumentacje zdjeciową i wyslij pismo tam gdzie na tej stronie podaja .

Gość Pan Janusz Desznik
mmmmmmmmmmmmmuaaaaaaaaaaaaaaaaaa w ciipuśkę Kinkuśki 😘😍 choć bardziej lubie całować męskie bagiety ;-)

Gość mataczz
jacy Wy nieporadni jestescie :) przeciez ja wiecznie zyc nie bede by wam wszystko podawac na tacy :)

Gość gość
czemu piszesz kropka w kropke to co bylo poruszone na portalu piekielni.pl?