Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kikimoora

Postanowiłam spędzić tegoroczne wakacje pod znakiem języków obcych

Polecane posty

Gość Kikimoora

Przypomnę sobie rosyjski, nauczę chorwackiego, dojdę do perfekcji w angielskim. Ktoś ma podobnie ? :)

Gość panna marianna - reaktywacja
Ja na co dzień obcuję w języku obcym bo nie mieszkam w Polsce. A od niedawna uczę go inne osoby:)

Gość Kikimoora
Też marzę, żeby wyjechać. Teraz kończę studia licencjackie i tak się zastanawiam, czy nie wyjechać gdzieś do pracy. Chciałabym nauczyć się dobrze władać przynajmniej trzema językami, dodatkowo myślę o filologii chorwackiej lub rosyjskiej.

Gość Mirranda
ja tez - ucze kota wyslawiania sie poprawna polszczyzna na Wigilie :)

Są różne programu typu Au pair. ja zaczynałam właśnie od nich, potem jeździłam już na własną rękę. Od 1 roku studiów każde lato spędzałam poza Polską.

Gość Kikimoora
Tak w ogóle mam pytanie - jak polepszyć swoje umiejętności językowe? Uczyłam się kilku języków w życiu i jedynie angielski i rosyjski pamiętam. Łacinę i niemiecki zapomniałam.

Jak byłam mała to w każdą Wigilię wierzyłam, że mój ówcześny sierściuch zagada do mnie po ludzku. Ale się nie doczekałam. Cóż miałam wyjątkowo tępego kota.

Gość Kikimoora
Z tym au pair to fantastyczny pomysł. Rozważałam też wyjazd na Erasmusa.

Kikimoora - jedyny sposób to mieć jak największy kontakt z tym językiem. Słuchać radia, dużo czytać, jak się da wyjechać za granicę do danego kraju, lub znaleźć jakiś nativów do pogadania na miejscu. Trochę powtarzać gramatyki, ale największa swoboda przychodzi właśnie gdy się człowiek stara czytać, słuchać i gadać w tym języku.

Gość Kikimoora
Najgorsza jest ta blokada, gdy jesteś za granicą po raz pierwszy. Wydaje ci się, że masz pustkę w głowie, stresujesz się, że zdanie nie zabrzmi tak jak powinno. Rok temu byłam we Włoszech i początkowo w ogóle nie potrafiłam się porozumieć z otoczeniem, mimo że mam duży zasób słów i obcykaną gramatykę. Potem na szczęście się przełamałam i teraz już sobie w miarę radzę.

Początki są ciężkie, ale potem jak się człowiek przełamie to już jest ok. Choć ja po 10 latach wciąż nie lubię dzwonić i zawszę piszę sobie tekst na kartce:) A Włochy to kraj z którego właśnie piszę:)