Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

sushi

Polecane posty

Gość gość

Uwielbiam sushi. Ostatnio koleżanka zapytała mnie się , jakie wino do niego podaję. Zgłupiałam. Nie wiedziałam, że do tego typu potraw podaje się również wina. Szukałam informacji, jaki trunek najlepiej współgra z tego typu daniem. Na próżno. Macie jakieś propozycje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zaraz pojawisiereklama o ile zaklad

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość morinka83
szampan, crémants, Cava- te wina najlepiej podkreślą smak sushi. Bardzo dobrą Cava mają w sklep-wina.pl. miałem okazję ostatnio go kosztować na imieninach szefa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
haha i juz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mam czarna duszę
nie lubię surowizny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
I tak tego nikt nie przeczyta, ale machnąłem małą rozprawke na temat win do sushi ;) Jeżeli chcemy sushi zjeść po europejsku to wypada wybrać do tego wino dość powściągliwe w smaku i bogate w kwasowość. Merlot i carmenere raczej odpadają, wasabi wyrwie im głowę i zatknie na palu jako trofeum. Do tego azjatyckiego chrzanu – terrorysty należy się zbliżać z bardziej wyrafinowaną bronią. Wprawdzie polska fantazja podpowiada żubrówkę (też zielona – zaskoczone wasabi nie zauważy jak się zbliża), np. z sokiem z liczi, to jednak chcąc uparcie pozostać w kręgu europejskiej kultury gastronomicznej polecam uwadze kilka win. Fanowi Mozeli i Rheingau łączenie sushi i rieslinga wydaje się nazbyt oczywiste, więc możemy zacząć od lekkiego brata samego pana boga jak zwie się ten szczep. W wydaniu halbtrocken od Georga Breuera pod etykietą z napisem “Charm”, na przykład. Wysoka kwasowość naturalna dla tego szczepu i ożywcza, wibrująca owocowość bez wahania rozprawią się ze skomplikowaną paletą smaków sushi. Smakuje mi również od jakiegoś czasu Cuvee Blanc od producenta Chateau Musar, słynnego wina libańskiego. Szczep Obaideh daje dziwne naftowe i słone aromaty i to wino samo w sobie smakuje niestety nieciekawie, o ile nie płuczemy nim gardła po wypchanym po brzegi morską dobrocią futomaki. Wówczas smakuje zadziwiająco przywoicie. Sprawdza się równanie, kiedy 2 i 2 daja niekiedy 5. Przenieśmy się z tych stepów akermańskich, gdzie “wino nurza się w zieloność i jak łódka brodzi”, do Portugalii. Rozpowszechniony jest tam dość mocno Fernao Pires, czyli gatunek winorośli, utożsamiany ze szczepem Maria Gomes, znanym głównie z interpretacji Louisa Pato z Bairrady. Polecam Quinta do Alqueve, Fernao Pires, vinho regional ribatejano. Winnica zlokalizowana jest ok. 60 km na północ od Lizbony, zarządcą jest Paulo de Saturninno Cunha, pochodzący z rodziny, która przez wiele pokoleń była w posiadaniu tej stuakrowej parceli. Wino to, z 8 procentowym dodatkiem fermentującego w beczce chardonnay, fermentowało w kadzi stalowej, która zachowuje świeżość i owocowy charakter wina. Mały dodatek beczkowego chardonnay wzmaga aromaty z grupy beczkopochodnych – masła, wanilii, miodu akacjowego, dojrzałych przypieczonych jabłek. Mimo to, wino jest nadzwyczaj świeże i radosne, w stylu nowoświatowego sauvignon blanc, a wspomniany dodatek chardonnay czyni je dodatkowo okrąglejszym i treściwszym. Ten sposób kompozycji wina z dwóch różnych składników, o przeciwstawnych aromatach, by uzyskać kompromisową równowagę jest czymś co może nie do końca mnie przekonuje, wino bardziej powinno być wyrazicielem terroir niż produktem obmyślanym i z góry zaplanowanym. Niemniej efekt w tym przypadku maskuje filozoficzne dywagacje – wino jest po prostu dobre, a to w tym przecież chodzi. I dobrze smakuje z sushi. Zresztą nawet jak nie smakuje to można je wypić przed podaniem dania na stół.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja osobiście do sushi najchętniej pijam Ruedę i Grüner Veltlinera. Popularne są też: Pinot Grigio, Chablis, Chardonnay, no i Sauvignon Blanc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×