Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Onaonashiiiiit

Obsesja na punkcie piekła

Polecane posty

Gość Onaonashiiiiit

Boje się panicznie piekła a z drugiej strony średnio wierzę w Boga. Po prostu istnienie Boga jest dla mnie bardzo abstrakcyjne, tak samo jak i istnienie piekła jednak obawiam się, że piekło istnieje. Mam już obsesje na punkcie piekła, że trafie tam ja i moi bliscy :(

Gość gość
Skoro się sama prosisz to możliwe, że stąd właśnie ten lęk.

Gość Onaonashiiiiit
Tak, tak jak umrę się pomartwię. Dziękujemy tej pani ;p. Chodzi o to, że naczytałam się dzisiaj tylu debilnych artykułów o piekle a jednak dalej mam w głowie tą nutę niepewności.

Gość Romeo z Biedronki
Ksiądz i biskup ne martwią się, że pójdą do piekła. Spox.

Gość Onaonashiiiiit
Chyba wejdę na pudelka aby się trochę uspokoić :( i to nie jest podszyw bo na serio jestem mocno przerażona :(

przestań się mazać i smęcić kolega wyżej ma rację, piekła nie ma a ty kokodżambo i do przodu :classic_cool: hahahah🖐️

Gość Onaonashiiiiit
Ale nie umiem się cieszyć niczym jak myślę sobie, że gdzieś tam jest piekło :( jak sobie wyobrażam, że miałabym teraz wypić np. piwko (za picie też jest wieczne potępienie) to od razu mi się odechciewa :(

skąd wiesz że coś jest prawdziwe? skąd wiesz że piekło może istnieć? czy zamartwiasz się piekłem opisanym w koranie, tym opisywanym przez Jezusa, a może tym z mitologii greckiej, a może jeszcze jakimś innym?

za wszytsko jest wieczne potępienie...za czytanie horoskopów też, a ja robię to namiętnie każdego dnia :D gdybym miała sie przejmować, że robiąc sobie przyjemność grzesząc to bym już o******a dawno :D dla mnie pojęcie 'grzech' nie istnieje, bo wszytsko wg dekalogu jest grzechem. Niby to tylko 10 przykazań, ale to taka studnia bez dna :D do każdego punktu jest milion innych podpunktów :O a piwko? z największą przyjemnością sączę i chyba jeszcze nigdy nie pomyślałam, ze w ten sposób grzeszę :D krzywdzę kogoś tym?

Gość Onaonashiiiiit
Skąd wiem, że piekło może istnieć? Od początku dzieciństwa mi to wpajano, tzn. musiałam chodzić do kościoła, no ogółem po prostu zostałam wychowywana w wierze katolickiej. Zamartwiam się piekłem opisywanym przez Jezusa. Wierzę w Boga tak na 50 % i nie chcę postępować według jego woli tylko przez strach związany z piekłem. A wiele osób tak robi i dosłownie w*****a mnie to.

Gość Onaonashiiiiit
Przepraszam, że być może pieprzę trzy po trzy ale boli mnie głowa od siedzenia na kompie i czytania o piekle. http://piekloistnieje.zohosites.com/ przeczytałam sobie coś takiego i podczas czytania tego mroziła mi się krew w żyłach chociaż wiem, że to jest totalny debilizm!

Gość Onaonashiiiiit
Asiula Cebula jasne, że nikogo nie krzywdzisz, ale według wiary krzywdzisz siebie.

Wmówienie małemu dziecku że piekło naprawdę istnieje jest jedną z realnych krzywd jakie może wyrządzić tylko wierząca osoba. Jednym z pierwszych kroków na mojej drodze do utraty wiary było zdanie sobie sprawy że piekło, jeśli istnieje, musi być puste. Jeśli Bóg istnieje i jest sprawiedliwy to jest niemożliwym aby skazał kogokolwiek na nieskończoną karę za przewinienia w naszym krótkim życiu. A Bóg jak wiadomo jest nie tylko sprawiedliwy, ale i miłosierny, więc tym bardziej piekło musi być puste. Pamiętam że w tym czasie przeczytałem gdzieś że kościół ogłosił tysiące świętych, o których "wiemy" że są w niebie, natomiast nie ma ani jednego człowieka o którym powiedział że poszedł do piekła. I to potwierdziło moją teorią. (to jest błąd logiczny, ale wtedy byłem wierzącym i mi to nie przeszkadzało ;-) ) Tak więc możesz być spokojna, nawet jeśli piekło istnieje, a nie istnieje, to jest całkiem puste.

Gość gość
ALE DURNE PROWO :D

Gość gość
Piekło to inni, jak powiadał Sartre. A czy piekło istnieje po śmierci, tego się po prostu nie da stwierdzić, bo nikt nie zwrócił z zaświatów.

Gość gość
znam to skądś. też się go obawiam

Gość gość
a ja nie chcę żyć wiecznie z Bogiem, który był dla mnie takim niesprawiedliwym katem.

Gość mroz
Kosciol wielu ludzi skazal na wieczne potepienie. Rzucal klatwy i nie dawal rozgrzeszenia. Bycie dobrym i sprawiedliwym nie jest takie trudne wiec lepiej nim byc. Picie piwa jest zakazane do 18-go roku zycia, a w niektorych krajach do 21-go roku zycia. W niektorych krajach jest calkowita prohibicja, a w niektorych czesciowa lub czasowa. Najczesciej prohibicja jest w krajach arabskich, w Szwecji i w USA [przynajmniej niektore stany]. Nie przestrzegajac ziemskich zasad prawnych podlegamy karze. Z kosciola mamy tylko 10 przykazan, ale nasze ziemskie prawo jest bardzo rozbudowane i rygorystyczne. Nie wystarczy sie wyspowiadac, czasami trzeba posiedziec w wiezieniu, a nawet zginac z reki kata [sa jeszcze kraje, w ktorych kara smierci obowiazuje]. Karze sie wic na Ziemi i w Niebie pewnie tez !!!

Gość Herr Piecia Goras
dziwna obsesja. Piekło jest na ziemi i istnieje wokół nas, a ludzie są jego aniołami. Oczywiście, musi być hierarchia, i tak szeregowymi aniołami są ludzie, czyli motłoch, a potem szarsze, starsi szeregowcy, księża, generałowie, biskup, a naczelny wódz to papież, paniatno????