Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy komornik ma prawo

Polecane posty

Gość gość

pobierac pieniadze za moje dlugi z alimentow?

Gość gość
to raczej oczywiste

Gość gość
wie ktos? a jezeli tak jaki procent maksymalnie moze pobierac?

Gość gość
jak sie nie myle to 60 procent? z umowy o prace. ale iles tam musi ci zostawic,zebys mial z czegos zyc:) lepiej plac m.cznie po 30zl:)

Gość gość
dostaje 400 zl alimentow, a komornik zarzadal 200 zl. Ciekawostka jak mam zyc za 200 zl z dzieckiem? we wrzesniu dopiero moge isc do pracy i go splace ale co do tego czasu ?

Gość gość
dostajesz alimenty i musisz splacac za alimenty? bo czegos tu ni e rozumiem.

Gość gość
zapytala sie ile moga pobrac za jej glugi z pieniedzy ktore dostaje z alimentow !!!

Gość gość
no tak, dostaje alimenty od ojca dziecka, i za te alimenty mam splacac komornika bo nie mam innego dochodu, o czym komornik wie.

Gość Nie jestem tego do końca pewna
ale jest minimalna kwota wolna od zajęcia i chyba wynosi 900 zł. Najlepiej dwoiedz się na jakimś forum prawniczym. W każdym razie na pewno nie może zostawic Ci 200 zł na miesiąc

Gość gość
Alimenty sa wolne od zajec komorniczych nawet jesli wplywaja na twoje konto ! To pieniadze twojego dziecka a nie twoj dochod.komornik nie ma prawa ich zajmowac i mozesz zlozyc na niego skarge do sadu. Z pewnoscia chce abys dobrowolnie splacala dlug :-)

Gość gość
Tez mysle ze nie moze zabierac az tyle, gdybym dostawala 600 czy 800 zl alimentow to co innego, 400 zl to smieszna kwota a co dopiero 200 zl ktore mi zostaje? pisalam jakis czas temu na forum prawniczym i zero odzewu.

Gość roxy-ana
moim zdaniem nie ma prawa jesli to twoje jedyne zrodlo dochodu

Gość gość
Aaaa no wlasnie ! Tez myslalam ze nie moze zabierac pieniedzy ktore sa na dziecko, na poczet mojego dlugu. Mam do splacenia 1000 zl, to nie jest jakas wygorowana suma, ale z takich alimentow no jak ja mam to splacic? Chcialam dobrowolnie ale od wrzesnia kiedy bede miala swoj dochod, niestety przeklety komornik mnie wyprzedzil. Zajal mi konto i nie wiem co teraz? Mam zlozyc na niego skarge?

Gość roxy-ana
alimenty sa na dziecko? a nie na ciebie? no to pisz skarge na komornika

Gość gość
no nie na mnie, na dziecko, placi je jej ojciec (moj byly maz) nigdzie nikt nie wiedzial czy komornik tak moze, obojetnie kogo pytalam, obojetnie gdze pisalam, gdzie zlozyc skarge i czy w ogole mi sie to oplaca i czy w ciagu dwoch miesiecy to sie wyjasni, bo moze nie ma sensu skoro za dwa miesiace ide do pracy i zabierze ten tysiac z wyplaty?

Gość gość
Komornik nie ma prawa ruszyć pieniędz dziecka - bo tak naprawdę to pieniądze dziecka a nie twoje.

Gość gość
Zacytuję ci z innego forum: Komornik nie ma prawa zająć środków które sa alimentami co precyzuje art. 833 , pragraf 6 Kodeksu Postępowania Cywilnego, może natomiast zająć rachunki bankowe dłużnika. W sytucji tej należy uzyskać od MOPS rodzaj zaświadczenia o tym, że konto założone jest przez nich i jedynie w celu przesyłania na nie świadczeń alimentacyjnych lub innych okreslonych w wyżej wspomnianym artykule, który dla jasności obrazu pozwolę sobie przytoczyć poniżej w koniecznym zakresie: Art.833 § 6. Nie podlegają egzekucji świadczenia alimentacyjne, świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, świadczenia rodzinne, dodatki rodzinne, pielęgnacyjne, porodowe, dla sierot zupełnych oraz świadczenia z pomocy społecznej. Z dokumentem tym należy udac się (najlepiej osobiście) do komornika i wyjaśnić sytuację, informując go jednocześnie iż na to konto nie wpływają inne środki.W razie braku reakcji komornika, przysługuje Pani prawo wniesienia skargi na jego czynnośc, w trybie art. 767 Kodeksu postępowania Cywilnego, którego treść również pozwolę sobie zacytować: Art. 767. § 1. Na czynności komornika przysługuje skarga do sądu rejonowego, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej. Dotyczy to także zaniechania przez komornika dokonania czynności. Do rozpoznania skargi na czynności komornika właściwy jest sąd, przy którym działa komornik. Jeżeli do prowadzenia egzekucji został wybrany komornik poza właściwością ogólną, skargę rozpoznaje sąd, który byłby właściwy według ogólnych zasad. Alimenty nie podlegają egzekucji ani przez komornika ani przez bank. Natomiast inne długi komornik może zając nawet całe konto.

Gość gość
Komornik zajmujac konto nie wie, ze tam sa alimenty -to co wplywa na konto to jest wierzytelnosc twoja - po pierwsze masz kwote wolna od zajec i do 11 tys zlotych mozesz spokojnie z konta wyplacac wiec nawet jesli potem bedzie wplywala kwota z wynagrodzenia to do powyzszej kwoty bez problemu w bankh wyplacisz tylko w okienku a nie z karty - do czasu przekroczenia tej kwoty wolnej od zajec bank nawet nie wysle zadnych pieniedzy z konta do komornika. Gdybys przekroczyla te 11 tys. To wtedy idziesz do komornika i on ma obowiazek zwolnic kwote alimentow tj. Wszystkie inne pieniadze wtedy pobiera np.z pracy a alimenty bank ci wyplaca. Ja np. Mam 4000 zl alimentow i komornik nie rusza ani grosza bo to pieniadze dzieci nie moje. I tak od paru lat:-)

Gość gość
Komornik zajmujac konto nie wie, ze tam sa alimenty -to co wplywa na konto to jest wierzytelnosc twoja - po pierwsze masz kwote wolna od zajec i do 11 tys zlotych mozesz spokojnie z konta wyplacac wiec nawet jesli potem bedzie wplywala kwota z wynagrodzenia to do powyzszej kwoty bez problemu w bankh wyplacisz tylko w okienku a nie z karty - do czasu przekroczenia tej kwoty wolnej od zajec bank nawet nie wysle zadnych pieniedzy z konta do komornika. Gdybys przekroczyla te 11 tys. To wtedy idziesz do komornika i on ma obowiazek zwolnic kwote alimentow tj. Wszystkie inne pieniadze wtedy pobiera np.z pracy a alimenty bank ci wyplaca. Ja np. Mam 4000 zl alimentow i komornik nie rusza ani grosza bo to pieniadze dzieci nie moje. I tak od paru lat:-)

Gość gość
Ale komornik przyszedl do mnie do domu, po to zeby poinformowac mnie o egzekucji, wypytywal o wszystko, czy mam jakies rzeczy do zajecia (samochod, nieruchomosci, zloto, papiery wartosciowe itp) wytlumaczylam mu sytuacje, powiedzialam ze jedyny moj dochod to alimenty na dziecko w wyskosci 400 zl/msc ktore wplywaja na moje konto! A on na to ze mam wplacac na konto komornika 200 zl/msc, raz zplacilam potem juz nie bo nie dawalam rady, i przyszlo pismo ze zajal moje konto, a po jakims czasie nastepne ze zajmuje moja wierzytelnosc w urzedzi skarbowym. Co za gnojek!