Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MALA MI I KOTEK

DO KATOLIKÓW

Polecane posty

Gość MALA MI I KOTEK

dlaczego kościół jest przeciwko in vitro ja jestem osobą wierząca ale niewidze w tym nic złego, kazde życje jest cenne i dobre

Gość MALA MI I KOTEK
ostatnio przeżywam jakoś schizofrenię z jednej strony chodzę do kościoła wiem że niewolno zabijać kraść, ale mam inne zdanie na temat in vitro, aborcji i eutanazji. bo niby dlaczego kobieta nie może decydować o innym życjiu zaraz by odp. katolik, a ja mu odpowiem a dlaczego niema prawa decydować o swojm ciele?, dlaczego jeśli ktoś nie może poruszyć najmniejszym palzem u reki nie może poprosić o smierć, i zawsze słyszę to samo: bo musimy cierpieć, bo życje dał nam pan bóg i on może je zabrać, wydaje mi się że to jest trudne do przyjęcia dla większości katolików a chodzą do kościoła bo tradycja tak nakazuje

Gość MALA MI I KOTEK
OJTAM OJTAM:)

Gość gość
albo jesteś katoliczką i przyjmujesz katolickie dogmaty - albo nie i wtedy nie nazywaj się katoliczką - wiara to nie jest supermarket, żebyś wybierała sobie tylko to, co ci pasuje - jak ci nie pasuje to zostań ateistką, buddystką czy kim tam chcesz!!!

Gość pobita Agnieszka
NIE NIE JESTEM KATOLICZKĄ JESTEM CHRZEŚCIJANKA

Gość pobita Agnieszka
ja jestem chrzescjianką ogólnie rzecz biorąc bo katolicyzm to kwestia interpretacji pisma św przez stolicę apostolska

Nie jestem katolikiem. Co do in vitro... mnie problem nie dotyczy. Ludzkie dna nadal całkowicie nie jest zbadane.. kto z tych co biorą kasę za in vitro jest wstanie przewidzieć czym ono będzie skutkowało w przyszłości. Może kiedyś to będzie miało sens gdy już skutki da się przewidzieć w 100%. Dziś poddając się tej metodzie zapłodnienia można płeć wybrać, ponoć ustrzec się jakiś tam chorób genetycznych, ale nie czytałem, czy tam nie słyszałem nigdzie, by jakiś naukowiec twierdził że da się przewidzieć skutki w przyszłości. Dzieci z in vitro będą się potem łączyć z naturalnymi.. nie mamy komputerów zdolnych obliczyć teorii ekonomicznych a co mówić o czymś tak skomplikowanym jak ludzkie DNA? Oczywiście jeśli ktoś uważa że ludzie są już mądrzejsi od natury.. ni8e będę go za to potępiał. Takie sądy mnie nadal bawią.

Gość gość
pobita Agnieszka NIE NIE JESTEM KATOLICZKĄ JESTEM CHRZEŚCIJANKA xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx to nie ma znaczenia!!! jeżeli zaliczasz się do wyznawców jakiejkolwiek religii a kwestionujesz jej dogmaty - to jak możesz się nazwać osobą wierzącą??? - sama wybierasz w co wierzyć w ramach tej religii a odrzucasz to, co tobie niewygodne??? nie jesteś żadna chrześcijanka tylko FARBOWANY LIS!!!

Jeśli wierzę że słońce wzejdzie nie jestem osobą wierzącą? :D

Gość gość
długo nad tym myślałeś? co ma piernik do wiatraka?

Wiatrak produkuje mąkę a z niej w głównej mierze składają się pierniki. ;)

Gość gość
jeżeli wierzysz, ze będą smaczne to też jesteś osobą wierzącą

Gość gość
co do kościoła katolickiego nie chce sie wypowiadac ... in vitro? kilka komórek zapładnionych jest poprostu wyrzucanych a zycie zaczyna sie od zapłodnienia do którego juz doszło poza organizmem Bóg nie jest potworem i to tylko wymysł katolicki ze musimy cierpiec -bzdura Bóg jest miłoscia !!!!!!!!! stworzył nas po to bysmy cierpieli a potem moze jeszze do piekła na kolejne męki - pomyśl co za sens ? cofnij sie do czasów Adama i Ewy - czy od razu załozeniem Boga była smierc i choroby ? nie ! Adam i Ewa zyli w raju na ziemi dopiero za nieposłuszenstwo zostal;i ukarani a my jako ich dzieci dziedziczymy grzech .Kara była słuszna bo Bóg chce dla nas jak najlepiej . Tak samo gdy dziecko chce dotknąc czegos goracego tłumaczysz mu , ostrzegasz a ono i tak swoje ... mamy przykazania które kazdy człowiek moze pzrestrzegac bo nie sa one jakies niemozliwe - wyłacznie dla naszego dobra - to Bóg nas stworzył i wie co dla nas najlepsze .

Gość gość
bo in vitro to wyciaganie kasy od ludzi a jest o wiele tańsza metoda naprotechnologia koszt to do 600zł do 1tys a koszt in vitro to około 10tys

Gość gość
Każda religia - kontrola, i wiele więcej, nie trzeba należeć do żadnej religii aby kochać Boga i Jezusa i ufać im, nie ludziom.

Gość gość
Bóg daje wolność nie ogranicza a przywódcy religijni - tak !!

kosciol sprzeciwia sie in vitro, bo zapladnia sie tam kilka zarodkow, jeden sie wszczepia a reszta ad kosz...nie byloby problemu gdyby wszystkie zarodki mialy szanse..

Gość gość
bo kk jest popiertolony jak lato z radiem, zaciekle broni kilku komórek ale czlowiekiem juz sie nie potrafi zajać...

Co za durne podejście, rodem z gazety wyborczej. :o Jak uważam że na leży dbać o kobietę w ciąży to znaczy że potem powinienem płacić alimenty? To taka logika. Mnie akurat podejście kościoła do in vitro zwisa, ale taka argumentacja mnie przeraża. Jesteś przeciwko maltretowaniu zwierzą to się nimi zajmij? No nie dajmy się zwariować.

Gość gość
ania z warkoczem kosciol sprzeciwia sie in vitro, bo zapladnia sie tam kilka zarodkow, jeden sie wszczepia a reszta ad kosz...nie byloby problemu gdyby wszystkie zarodki mialy szanse. xxxxxxxxxxx nieprawda!!! nic nie idzie w kosz!!!! dowiedz się najpierw dokładnie a nie powtarzasz brednie za swoim proboszczem!!!

In vitro: -jest egoistyczną próbą wzięcia w posiadanie człowieka dla samozaspokojenia; pseudorodzice chcą posiąść dziecko, a nie dać mu życie; nie ma czegoś takiego jak prawo do posiadania dziecka, bo człowieka nie wolno brać w posiadanie -poczęcie jest wyłączone z aktu miłosnego zjednoczenia kobiety i mężczyzny -dziecko jest poczęte poza bezpiecznym łonem matki, przez co narażone jest na traumę braku poczucie bezpieczeństwa w swoim życiu -dziecko nie jest poczęte z miłości, do czego ma prawo, ale z egoizmu -nie pozostawia się Bogu decyzji o tchnieniu życia; człowiek próbuje stanąć w miiejscu Boga -naraża się na śmierć inne zarodki-inne dzieci Aborcja: -kobieta może o sobie decydować-może w danym momencie nie uprawiać seksu; jeśli się na niego decyduje, to powinna to robić z całą odpowiedzialnością za konsekwencje -gdy już dała życie, jest za nie odpowiedzialna; nie ma prawa odebrać życia, które poczęła -to już nie jest tylko jej ciało, ale jest w niej drugi żywy człowiek -aborcja jest szczególnym okrucieństwem, bo dziecko w łonie matki jest bezbronne, uzależnione od matki i jej otoczenia Eutanazja: -Bóg nie chce cierpienia, ale, jeśli je dopuszcza, daje Łaskę do przyjęcia go -tylko Bóg ma prawo decydować o momencei śmierci; On dał człowiekowi życie i da śmierć w najlepszym dla tego człowieka momencie