Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama_natiiirr

badania krwi, moczu u niemowlaka - pytania

Polecane posty

Gość Mama_natiiirr

witajcie jakie są badania moczu? badanie ogólne i na obecnośc bialaka czy jeszcze jakies? a krwi? morfologia z rozmazem, obecnośc glisty ludzkiej i jakie jeszcze? jak się pobiera krem rocznemu dziecku? z palca? czy jeśli się zdecyduje na wszyskie mozliwe badania krwi to dziecko będzie musiało byc kłute kilka razy czy za jednym razem pobiora? Bardzo poszę o jakies odpowiedzi, to dla mnie ważne

Gość Mama_natiiirr
a i jeszcze jakie badania kału zrobic? na pasozyty tylko?

Gość diagnosta lab.
A w jakim kierunku chcesz robic badania?w kierunku pasozytow? Jezeli chcesz zbadac mocz to na poczatek badanie ogolne,bialko bedzie na wyniku jak jeden z parametrow. Ilosciowo bialko oznacza sie juz w roznych przypadkach chorobowych,tak o nie ma potrzeby. Jesli z badania ogolnego wyjdzie infekcja,mozesz zrobic posiew. Staraj sie nawet na badanie ogolne pobrac mocz do pojemniczka a nie do woreczka. Z kalu mozesz zbadac pasozyty i lamblie-bialko gsa,jest to dokladniejsza metoda na lamblie. Jest jeszcze bad.ogolne na obecnosc resztek pokarmowych. Krew:morfologia z rozmazem jak najbardziej,pasozyty tez mozezz zrobic,ale to sa kosztpwniejsze badania,glista u nas kosztuje 50zl,lamblie ponad 100. Na.sama morfologoe to moze i sam palec by przeszedl. Na wiecej badan lepiej z.zyly,zazwyczaj pobiera sie jak doroslemu z zaglebienia lokciowego. Kluje sie raz,chyba ze nie uda sie za jednym razem pobrac eystarczajacej ilosci krwi (np.igielka sie przytka,ucieknie zylka). Na paluszku tez nie musi sie skonczyc jednym,zalezy jak sie trafi,jak sie dobrze ukluje,to mozna duzo pobrac,a czasem leci tak slabo,ze trzeba dokluwac.

Gość Mama_natiiirr
bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. chcę zrobic córce badania w kierunku pasożytów, jakiś bakterii i sprawdzic czy nie ma anemii. Wszystkie badania zrobię prywatnie w POlsce. Mieszkam za granica i tutaj lekarze mnie zbywaja, jutro lęcę do kraju więc porobie badania. Szkoda mi tak męczyc dziecko, kłuc, ale martwię się bo od kilku tygodni bardzo źle śpi, jest niespokojna, ma wysypkę, podkrązone bardzo oczy, wręcz czarne podkowy pod oczami, więc musze ją przebadac