Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AnkaSkakanka1983

pytanie do tych dobrych w kuchni- super pilne pytanie

Polecane posty

Gość AnkaSkakanka1983

Słuchajcie, mam mega problem i prośbę! Są takie ciacha - cinnabon na Rynku we Wrocławiu - mega zarąbiście pyszne. I ostatnio sobie wymyśliłam, że je zrobię i zaproszę na cinnabonową ucztę rodzinkę mojego TŻ (jego matka za mną nie przepada). Próbowałam już trzy (!!) przepisy i niby wychodzą dobre, ale to nie to. Czy któraś z Ws próbowała kiedyś zrobić Cinnabony? Może macie jakiś konkretny, dobry przepis?? PLS!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ciasto drożdżowe: - 3 szklanki mąki pszennej - 1/2 łyżeczki soli - 5 łyżek cukru - 3/4 szklanki ciepłego mleka - 1 jajko - 30 gr świeżych drożdży - 70 gr roztopionego masła Nadzienie: - 2 łyżki cynamonu - 75g miękkiego masła - 1/2 szklanki brązowego cukru - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Polewa 1 serek mascarpone(250 g) 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki esencji waniliowej sok z jednej pomarańczy Całość zmiksować. Polewać gorąca ciastka. Przygotowanie Drożdże rozcieram z łyżką cukru. Dodaję do masy pół szklanki ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce, aby drożdże podrosły (na ok. 15 minut). Następnie w dużej misce mieszam suche składniki. Dolewam do tego drożdże i resztę mleka, roztopione masło oraz wbijam jajko. Zagniatam przez ok. 10-15 minut. aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawiam na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. W międzyczasie przygotowuje farsz: rozcieram miękkie masło, pokrojone orzechy z cukrem i cynamonem. Następnie wyjmuję ciasto na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowuję je na kwadrat o bokach ok. 30 cm. Ciasto smaruję masą - farszem cynamonowym. Zwijam w roladę. Kroję na grube (ok. 2 cm) plastry i układam w okrągłej blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok. 3 cm – ciasto jeszcze urośnie! Odstawiam blaszkę z bułeczkami na ok. godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca smaruję mlekiem, żeby ładnie się zrumieniły. Piekę w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut. Na koniec polać przygotowaną pyszna polewą. Przepis od kogoś ale udany :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość beti_ona_kato
Fajny przepis, też spróbuję. Ale szczerze mówiąc to myślę, że to nigdy nie wyjdzie takie jak w Cinnabon. Pewnie mają takie myki, które nam do głowy nie przyjdą ;) Zresztą wydaje mi się, że połowa sukcesu to ten ich cynamon, który taaaaaaaaaak pyyyyyyyyyysznie paaaaaaaaachnie, że co jestem w silesii to normalnie lecę tam jak lunatyczka :D Zresztą, w sumie po co robić, jak masz pod nosem :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×