Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy istnieje maść, która ułatwi odciąganie napletka u chłopa?

Polecane posty

Gość gość

Pytanie jak w temacie. Dziś byliśmy na bilansie z moim czeterolatkiem i pani doktor powiedziała zeby bardziej zadbać o siusiaka synka bo narazie nie można mu odciągnąć napletka. Poza tym narazie mały nie ma problemu z sikaniem lub jakimiś infekcjami. Skierowania do chirurga nie dostaliśmy. Szczerze mówiąc pani doktor trochę nas zbyła bo miała dużo pacjentów

Gość gość
Bardzo mi zależy aby uniknąć wizyty u chirurga więc bardzo proszę piszcie jeśli znacie jakieś sposoby na pozbycie się problemy

Gość gość
To podobno chirurg najpierw przepisuje masc,tsk czytalam. Nam kazala pediatra odciagac przy kapieli. A mozesz w.ogole cos odciagnac?boje sie ze mojego synka bedzie czekal.zabieg,jemu nic sie nie sciaga :( tylko jest dziurka na ujscie cewki moczowej. Podobno moj tata i moj brat maja stulejke,ale nic z tym nie robili i zyja,tyle.ze.ja sie nie dopytam ich o odciaganie,czy cokolwiek moga odciagnac:P wiem tylko od mamy ze tak maja,bo napomknela jak jej powiedzialamo problemie synka.

Gość gość
my byliśmy u chirurga, kazał ściągać skórkę i przepisał maść kuterid, pomogło, obyło się bez zabiegu. maść jest na receptę, uważaj z nią to silny steryd, trzeba smarować bardzo mało (główka od zapałki) i wiedzieć w którym miejscu (lekarz nam pokazywał).

Gość gość
smaruj oliwka dla dzieci i delikatnie naciągaj,rob to codziennie a unikniesz zabiegu.

Gość gość
u moich dwóch synów pomogła masc detromycyna aplikowana pod skórke na noc przez jakies 2-3 tygodnie, nie zgadzaj sie na zabieg bo po zabiegach jest okropny ból a napletek przykleja sie z powrotem

Gość gość
Ja nie robiłam nigdy tego u dzieci. Dziś to zdrowe dorosłe chlopaki mające dzieci.

Gość gość
a jak któyś miał problemy w wieku kilkunastu lat, to na pewno biegł do mamusi powiedzieć jej o tym,,,,

Gość dfeer
najlepiej robić to po kąpieli....a tak nawiasem mówiąc z takim problem to lepiej iśc do pediatry prywatnie niż na NFZ gdzie zbywają byle czym...

Gość gość
ale niektórzy lekarza mówią aby nie odciągać!

Gość niewiedząca mama
ja nie odciągałam,bo nie wiedziałam że się tak powinno,nikt mi nie powiedział a z internetu wtedy tak nie krozystałam jak dziś.. Dziecko ma 4 lata więc mam nadzieje ze nie bedzie mial problemów.

Gość gość
Bo prawda jest taka ze nie powinno sie za wiele robic. Odsuwac ile sie da i dac temu CZAS W wiekszosci przypadkow z biegiem lat samo sie wszystko odklei i odciagnie Z ciekawosci czytalam o tym po angielsku, znalazlam tez wyklad jakiegos polskiego profesora I to co sie teraz robi to jest stara szkola Nie jest to dla was zastanawiajace ze tyle chlopcow ma z tym problem? To jest zupelnie normalne i fizjologiczne ze napletek jest przyklejony, ze jest stulejka i to przez lata, a nie do 2 czy 3 roku zycia. Po to sie napletek zsuwa zeby odbyc stosunek wiec odciaganie na sile nie jest potrzebne przez pierwsze nascie lat. Na co 4 czy 5 latkowi odciagniety napletek??

Gość gość
Ale jak sie odciaga troche a nie odciaga w ogoke to jest roznica. Nawet lekarka zauwazyla u nas,ze nie odciaga sie nic. Jest tak zwezony napletek,ze tylko jest ujscie.cewki moczowej. U nas to najorawdopodobniej genetyczne(tata i brat)tylko nie wiem na ile oni maja.. ale skoro oni z tym zyja to moze i moj synek bedzie mogl.

Gość Ojciec chłopaka
Odczekać aż dziecko będzie mogło odciągać sobie samo, czyli kiedy będzie miało ok 5 lat, moze nawet trochę wcześniej. Rodzice nie powinni odciągać, bo mogą uszkodzić fizycznie, albo wywołać uraz psychiczny. Kiedy jest tylko mała dziurka trudno odciągać do tyłu ponieważ członek dziecka i żołądź są zbyt miękkie, delikatne, giętkie. Dlatego trzeba odciągać na boki wkładając opuszki kciuków w pobliże otworu. Dziecko moze to robić samo. Najlepiej podczas kąpieli. Dziecko moze wykonywać każdorazowo 3 sposoby odciągania - lekko do tyłu (do pojawienia się otworu), na boki (jak końcówka balonu) i na boki kciukami (metoda najskuteczniejsza). Nigdy nie na siłę. Odciąganie nalezy wykonywać najlepiej codziennie, albo nawet i dwa razy dziennie. Podobno pomaga maść sterydowa, ale z tym ostroznie - smarowaś tylko skórkę w okolicach otworu, a nie żołądź. Maść sterydowa po długim używaniu powoduje, że skórka staje się cieńsza. W przypadku mocno zrośniętego napletka (mały otworek) kuracja może trwać wiele tygodni. Konieczna cierpliwość i systematyczność. Osoby ze skłonnością do stulejki muszą odciągać napletek i myc żołądż codziennie (oczywiście powinni to robić wszyscy) ponieważ napletek może się zrosnąć w każdym wieku.