Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość emilka119

nietypowe połączenie opakowań tabletek

Polecane posty

Gość emilka119

Wie ktoś może czy skuteczność pigułek będzie zachowana, gdy po wzięciu 21 tabletek dobiorę 7 z nowego opakowania, zrobię 7 dni przerwy, a następnie wezmę 21+14 ? I dalej już normalnie zamierzam brać. Zapomniałam tabletki w ostatnim tygodniu i wzięłam 2 na raz, więc teoretycznie powinnam wziąć 2 opakowania pod rząd, jednak wcześniej planowałam połączyć kolejne 2 opakowania by nie mieć okresu na wakacjach. Chodzi mi o to czy skuteczność zostanie zachowana biorąc najpierw 28 a potem 35 tabletek, i czy krwawienie wystąpi podczas 7-dniowej przerwy. Bardzo proszę o odp, gdyż nigdzie nie znalazłam informacji na temat takiego podziału opakowań.

Gość gość
Będzie zachowana, ale po co tak kombinujesz? Weź po prostu dwa opakowania pod rząd. A jesli chodzi Ci o to, ze chcesz wziąć 35, potem 7 dni przerwy, po ktorej chcesz wziąć dwa opakowania to nie ma najmniejszych przeciwwskazań, żeby wziąć trzy opakowania pod rząd. Ale przypominam, że mimo połączenia opakowań, bez względu na to czy dwóch czy trzech, i tak mogą pojawić się plamienia. A przy zapomnieniu tabletki w ostatnim tygodniu mozesz po prostu przerwać opakowanie i zacząć przerwę.

Gość emilka119
Dziękuję za odp. Niestety się zagapiłam i wzięłam od razu 2 tabletki na raz zamiast zrobić przerwę. Zależy mi na tym żeby nie łączyć 3 opakowań, nie chcę żeby wystąpiły plamienia, a teraz nie mogę połączyć dwóch, gdyż okres wypadł by mi w środku wczasów.

Gość gość
Przy połączeniu dwóch opakowan też mogą wystąpić plamienia. Nie masz na to wpływu. Nie rozumiem dlaczego upierasz się, żeby nie łączyć 3 op. Mozesz też skrócić branie tabletek do 14 dni i przejść do 7-dniowej przerwy. Mozesz tez skrocic przerwe rozpoczynajac kolejne opakowanie tuz po rozpoczeciu krwawienia. Te rozwiazania zminimalizuja ryzyko wystapienia plamien.

Gość gość
Oczywiscie wszystko to dotyczy tabletek jednofazowych.

Gość emilka119
Tak tak, chodzi o jednofazowe. Wiele razy łączyłam 2 opakowania i nigdy żadne plamienia nie wystąpiły, nie wiem jak będzie przy trzech. Pierwszy raz w ciągu 3 lat zapomniałam tabletki i akurat musiało się to stać przed wyjazdem :(