Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćX

Ludobójstwo czy znamiona?

Polecane posty

Gość gośćX

jak nazwać uganianie się za Polakami części opętanych Ukraińców... w pięknym roku 1943... zwłaszcza 11. lipca z... kosami, siekierami, kołkami, sztachetami... nożycami...? sorry już nie mogę dalej... żeby ich doszczętnie wyrżnąć, obedrzeć ze skóry, nadziać na pal... nie tylko dorosłych, także narodzone dopiero co dzieci, ba... żeby tylko... także nienarodzone... wypatroszone z łona matek, jak ślimaki... jak więc nazwać? ludobójstwem? czy noszącym jedynie 'znamiona'? (mam nadzieję, że coś poczytaliście o tym, albo ktoś ma z rodziny, kto żyje w następnym pokoleniu? z tym... wspomnieniem?)

Gość sdasdasd
poczytaj o Ustaszach jak mordowali, robili zawody kto zamorduje więcej osob, rekordzista w jeden dzien poderżnął gardła 1380 osobom :O

Gość gość
"to było ludobójstwo, którego dokonał zdziczały naród ukraińców" otóż tego ludobójstwa nie dokonał naród ukraiński a dokonali go PRAWDZIWI Ukraińcy, Prawdziwi Patrioci tylko PRAWDZIWI są w stanie coś takiego na taką skalę zrobić dlatego wystrzegajmy się tych PRAWDZIWYCH zawsze i wszędzie!!!!!

Z formalnego punktu widzenia nie ma zadnej roznicy pomiedzy ludobostwem a "czystka etniczna o znamionach ludobosjtwa" dlatego kompletnie nie rozumiem dlaczego PO tak obsesyjnie upiera sie w tej sprawie.

Gość Herr Pecia Goras
jak nie wiadomo o co chodzi, to zazwyczaj chodzi o pieniądze. Może od tego jednego słówka zależy, czy potomkowie będą mieli możliwość wyszarpać z budżetu państwa jakąś , kasiorkę. A co jak jest możliwość, to czemu nie, podatnicy i tak zapłacą, albo ich policja skarbowa za łeb i do pierdla wsadzi do sprawy

Gość gość
Chociaż być może z formalnego właśnie punktu widzenia jest różnica pomiędzy ludobójstwem a czystką etniczną o znamionach ludobójstwa, to ja też tak jak Ty Maćku kompletnie nie rozumiem dlaczego PO tak obsesyjnie upiera się w tej sprawie. Dla tych Ukraińców, którzy zareagują na to jak na naplucie w twarz jest to zpełnie obojętne czy "znamiona" czy "ludobójstwo" czy (zaledwie???) "mord".

Gość gość
Herr Pecia Goras, może faktycznie masz rację i "walka" toczy się o nasze pieniądze.....???

Z formalnego to jest chyba roznica pomiedzy zbrodnia wojenna a ludobojstwem, czyli to o co kotlowali sie w przypadku Katynia, ale moze czystka etniczna tez jest jakos inaczej traktowana przez prawo miedzynarodowe, musze sie w to wczytac. Poza tym to jest dla mnie troche takie siedzenie okrakiem - niech sie zdecyduja na jedno albo drugie. Bo jaka jest roznica miedzy ludobojstwem a czytska etniczna o znamionach ludobosjtwa, za wyjatkiem tego, ze jedno jest zawarte w jednym slowie, a drugie w czterech? Zupelnie nie rozumiem tej przepychanki.

Gość Herr Pecia Goras
no pewno, język prawniczy jest tak specyficzny, że nawet przecinek jest ważny, patrz Jakubowska z SLD, jak coś tam w ustawie coś pominęli

Gość gość
te pieniądze są chyba jednak jedynym logicznym wyjaśnieniem tego problemu

Mozliwe. Tak czy siak zenujaca sprawa. To tak jakby sie klocic czy bestialska zbrodnia to dopiero jak ci utne glowe, czy tylko jak ci strzele w potylice. Zawsze zastanawialo mnie jaki system wartosci maja ludzie, ktorzy w ten sposob wartosciuja sobie morderstwa na "lepsze" i gorsze.

Gość Herr Pecia Goras
ja jestem przekonany, że chodzi o pieniądze. Mam na myśli Katyń i polskich oficerów. Pewno użycie nazwania tej zbrodni odpowiednim słowem, może uchronić Rosję od gigantycznych odszkodowań wojennych, dla potomków tych ludzi

To tak, ale ta sprawa jest w instancjach europejskich juz, ale nie wiem na jakim etapie.

Ps. Rosjan jestem w stanie w jakims sensie zrozumiec - staraja sie bronic jak moga, ale jaki interes maja te nasze grymboly, ktore tak glosuja, to nie rozumiem.

Gość jkjdkjdkjkjskk
ciekawy tok myślenia skoro to wszystko jedno , i nie maróżnicy wielkiej między znamionami a samym ludobójstwem to powinno wam być wszystko jedno na co się zgodzili, a wy uważacie ,że skoro wszystko jedno to powinni się zgodzić na waszą wersję , jak wszystko jedno to wszystko jedno

Gość Herr Pecia Goras
może chodzi o to, że Ukraina stara się do Unii Europejskiej, a Polacy bardzo ją wspierają, i jako nie uchodzi Ukrainie podrzucić "świnię"

Gość Herr Pecia Goras
profesor na projektowaniu części maszyn, mawiał: wszystko jedno jest wtedy gdy się zesrasz. Wszystko jedno, która nogawką wyleci

Mi osobiscie jest wszystko jedno, napisalem tylko, ze nie rozumiem tego obsesyjnego trzymania sie wersji nazwania tego samego w 4 slowach zamiast w jednym. Jak mi to ktos sensownie wytlumaczy, to nie ma zadnego problemu:)

Ukraina to jest kraj podzielony na 2 czesci i nie jest nigdzie powiedziane, ze oni sie jakos bardzo staraja o wejscie do UE. Wschodnia czesc Ukrainy ciagnie bardziej ku Rosji, co pokazuja zreszta wyniki wyborow i zwyciestwa takich postaci jak Janukowycz. Akurat cos takiego jak Wolyn przeciez Ukrainie nie zaszkodzi, bo to ani zadna tajemnica i sprawa sprzed 70 lat. Bardziej moga jej zaszkodzic te sprawy z uwiezieniem Tymoszenko, lamanie praw czlowieka czy mozliwe falszowanie wyborow.

Gość jkjdkjdkjkjskk
chodzi o to żeby dowalić po , każdy sposób jest dobry ,żeby pokazać ,że po jest beee, cel uświęca środki , już dawno powiedziano ,że nie ma wielkiej rosji bez ukrainy , dltego polską racją stanu jest ,żeby zrobić wszystko ,żeby ukraina znalazłą ssię w orbicie UE a nie rosji poniał???

Gość jkjdkjdkjkjskk
a konkretnie gdyby polski sejm to przyjął to w czasie wizyty naszego prezydenta narodowcy ukraińscy zrobili by zadymę

A ze trzeba teraz prac PO ile wlezie, to jest racja. Poczulismy krew, PO tonie i trzeba atakowac i korzystac z kazdej okazji. Chodzi mi tylko o to, ze to PO odrzucila wniosek o ludobojstwie, a nie na odwrot. To oni byli na nie.

Jesli PO glosuje z obawy przed "ukrainskimi narodowcami", to nie mam wiecej pytan;)

Gość jkjdkjdkjkjskk
własnie , nie zaprzątaj tym sobie głowy , to trudniejsze niż pomidorowa z kluskami :)

Gość gość
Ludobójstwo

Gość gość
malo wiecie o historii ale coz, historie pisza zwyciezeni a PL jest tak zakalmana pod tym wzgledem

Moja rodzinka uciekła w noc rzezi z Janowej Doliny. Dziadek został z bratem (kozaka strugali). A potem? ... Potem schowali się w kiblu po szyję w g... i dzięki temu przeżyli. Dożył prawie setki ale? .... to co widział sponiewierało jego do końca swoich dni!!! Ludobójstwo? Znamiona? ........ Po prostu rzeź!!! I nie ważne jak partia teraz rządzi? Jaka będzie rządziła. Wszyscy dziwnym trafem unikają jak mogą tego tematu. Kilka lat temu Kaczyński dekorował w Lublinie Janukowycza w tych własnie dniach, a na Ukrainie odsłaniano pomnik wodza banderowców. I co? A no to że .... Że przed Uniwersytetem czekali Polacy z kresów wraz z księdzem Isakowiczem z prostymi pytaniami do wielkich Polski i Ukrainy, no i? .... Delegacja wyszła ..... Tylnymi drzwiami wyszła. I po zawodach zawodach.

Gość gość
Bo dalej Ukraina to dziki kraj. Aby mówić o dialogu trzeba przyznać się do winy. Niemcy potrafili a Ukraińcy? Dalej gloryfikują swoich siepaczy. Ciekawe jakby w Niemczech stawiano pomniki nazistom. I to jest właśnie ta różnica.