Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mirrandinka

Do mam mieszkających w UK - mam do was pytanie!

Polecane posty

Gość mirrandinka

Otóż mieszkam za granicą, ale nie w UK. Dostaję tu co miesiąc coś około 200 euro na dziecko, a z tytułu urodzenia jednorazowo 2000 tys euro. Moja szwagierka mieszka w PL. Twierdzi, że ma koleżankę, która co miesiąc na dziecko dostaje 1500 funtów. Serio dostajecie aż tyle kasy? Bo szczerze nie chce mi się w to wierzyć.

Gość mia ta cara
wiesz wszystko jest mozliwe,tylko pewnie to wszystkiego razem tyle ma zasilek na dziecko ,dofinansowanie do mieszkania itd itp...Ostatnio w gazecie opisywali przypadek babki co dostaje 4.000 funtow miesiecznie i ma 9 cioro dzieci.I teraz panstwo buduje dla niej dom warty ok 500.000f ,chyba samych lazienek bedzie miala 5 lub 6:)Maja wlasnego konia(utrzymanie jest dosc drogie) 2 rasowych psow .I wszystko to od panstwa,bo kobieta nie przepracowala jednego dnia :) Inny przypadek faceta ,ktory mial tyle benefitow ,ze bank udzielil pozyczki na 200.000 na dom.

Gość mirrandinka
O to faktycznie raj tam mają heh :). Bo naprawdę nie chciało mi się w to wierzyć :D

Gość gość
może tyle dostawać jeżeli ma dziecko niepełnosprawne inaczej jest to niemozliwe nawet wliczając dofinansowanie do mieszkania i dodatek do przedszkola podstawowe dofinansowanie to Child Benefit - 78 funtów/mc, WTC około 200-250 f/mc przy pensji w okolicach najnizszej krajowej + CTC drugie 200-250 /mc (przy dwojgu rodzicach jedno dostaje WTC drugie CTC, samotny rodzic dostaje oba te swiadczenia ) 1500 funtów prawdopodobnie ma w sumie (900 pensja + 250 WTC + 250 CTC + 80 ChB) /WTC = Working Tax Credit, CTC = Child Tax Credit)

Gość gość
mam nadzieję, że królowa się za to weźmie wyłudzacze

Gość gość
Na benefity pożyczek nie udzielają, nawet przy wynajmie mieszkania z agencji benefity nie są brane pod uwagę. Tak wielodzietna rodzina mogła dostać nowy dom ponieważ jeżeli kwalifikowała się do pomocy socjalnej to urząd miejski ma obowiązek zapewnić mieszkanie z osobnym pokojem (sypialnią) dla każdego członka rodziny + podwójną sypialnię dla małżeństwa/pary [np rodziców, dziadków] (9 dzieci + 1 lub 2 dorosłych = 10 sypialni - jeżeli miasto nie miało tak dużego domu to po prostu MUSIELI im wybudować bo nie mogą traktować inaczej rodzin wielo- i małodzietnych (kazdy musi mieć swoj pokój - NIE MOGA wpakować np 5 dzieci do 3 pokoi bo sa małe (tzn moga jeżeli dzieci mają bodaj mniej niz 2 lata, ale jak podrosną wtedy mozna znowu starać się o większe mieszkanie) - i to jest jedyny powód dla którego można otrzymać tak duży dom.

Gość gość
Na dziecko dostaje 80 funtow miesiecznie rodzinnego i to dostaja prawie wszyscy. W reszcie sie za bardzo nie orientuje ile mozna poza tym wyciagnac, bo zadnych benefitow nie biore, ale jak masz bardzo niski dochod, znaczy dziadujesz to jest dodatek do oplat mieszkaniowych, dodatek do oplat za przedszkole, tax credit. i inne. Dodatkowo mozna dostac dodatek jako opiekun dziecka, gdy dziecko jest neipelnosprawne - zwykle rodzice udaja ze dziecko ma adhd albo jakies autyzmy. Dom jak ktos powiedzial tez z pomocy spolecznej, szczegolnie jezeli samotna matka, albo udaje ze samotna.

Gość gość
w UK juz nie dostaje sie kasy za urodzenie dziecka, no I benefity znaczaco ukrocili, poprostu za duzo juz jest bioracych.

Gość gość
omg spierniczam z tego UK to jest jakies chore, aby zdrowi ludzie dostawali pieniądze, bo za mało zarabiają....a byli karani ci co sobie radzą....

Gość gość
no niestety tak w tym UK jest, ci co ciezko pracuja placa duze podatki, ostatnio nawet rzad obnizyl prog podatkowy od ktorego placi sie 40% podatku, nie ma tez laczenia dochodow malzonkow, jak myslicie dlaczego tutaj jest pelno tych charity, bo tylko w ten sposob srednio zarabiajacy moga ukryc swoje dochody. Ciezko pracujacy I specjalisci w UK maja przerabane, placa najwieksze podatki, a nie maja nic, wszystko pelnoplatne.