Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zapłakaniec

Anemia, alergia i zielone kupki ze śluzem u niemowlaka. Pomocy

Polecane posty

Gość zapłakaniec

Witam. Moja Córeczka ma 2,5 miesiąca. Urodziła się w 38 tc, z masą 3060 g, 58 cm, 10 pkt Apgar. Od początku występowały kłopoty przy karmieniu. Córeczka pijąc moje mleko po chwili denerwowała się, prężyła i zaczynała płakać. Często nie dało się jej uspokoić na tyle, by mogła kontynuować picie mleka i zmęczona płaczem zasypiała po wypiciu 20-30 ml. Robiła charakterystyczne dla mleka kobiecego żółte luźne kupki po każdym karmieniu. Pojawiła się niej dziwna powiększająca się wciąż wysypka, ciemieniucha na główce, w brwiach i uszach, a także za uszami lekko pękała skóra. Objawy te nie ustąpiły pomimo stosowania takich specyfików jak Bobotic, Espumisan, Delicol i ostatecznie picia przeze mnie samej wody i jedzenia suchego chleba. Dodatkowo, gdy Mała miała1,5 miesiąca okazało się, że ma anemię. Hematokryt, hemoglobina i krwinki czerwona poniżej normy, MCV zawyżone, krwinki białe w normie. Pediatra stwierdziła, że zmiany skórne nie wyglądają już na trądzik a są atopowe i dostaliśmy skierowanie do alergologa. Ten stwierdził uczulenie na białko, mamy Nutramigen, zakaz herbatek ziołowych i dodatkowych szczepień. Niestety odstawiłam Małą od mojego mleka (czego teraz bardzo żałuję, ale dałam się zwieść głupim poradom). Przez czas, kiedy Córeczka była na mim mleku bardzo ładnie przybierała - 1,3 kg na miesiąc. Od kiedy pije Nutramigen - w miesiąc zaledwie 0,63 kg. Co prawda w tym miesiącu była szczepionka, okropne upały, które Mała źle znosiła i sam Nutramigen oczywiście wypluwała i dość długo, bo ponad tydzień piła go z glukozą. Za to wygoiła się ładnie buzia. Na anemię Mała dostała żelazo, witaminę B6, C oraz kwas foliowy. Po tej szczepionce di-per-te zrobiliśmy morfologię (według pediatry czwartkowa szczepionka nie może mieć wpływu na morfologię robioną w sobotę rano). Wyniki wyszły nieco gorsze( hemoglobina niższa, MCV nadal wysokie). Pediatra w związku z anemizowaniem się Małej postanowiła zmienić żelazo z Actiferolu na Ferrum lek. Córeczka bardzo źle go tolerowała, pojawiła się biegunka, rdzawy śluz w kale, niepokój, płacz przez sen. Powróciłyśmy do Actiferolu. W związku z tym, że miałam bardzo dobre wyniki morfologii w ciąży, Maleńka nie była wcześniakiem a jej MCV było powyżej, a nie poniżej normy postanowiłam zrobić badanie poziomu żelaza przy okazji powtórzenia morfologii. Okazało się, że wynosi 86 przy normach 37-120, więc pediatra... kazała zrobić korektę badań żelaza. Mamy receptę i skierowanie na zastrzyki EPO. Doszły takie objawy jak śluz w kupce (w tym ciemny, niemal czarny), kupki przy każdym karmieniu, zielone i cuchnące, śmierdzące gazy i popuszczanie kupki przy bąkach. Mała bardzo mało je, po wypiciu niewielkiej ilości mleka płacze i wypluwa butelkę. Przez dobę wypija koło 520 ml mleka wciskanego podstępem, waży 5030 g. Mocz prawidłowy (posiew). Poza tym trochę ulewa, charczy, ma krótkie bezdechy. Wciąż ma "ciemieniuchę" w uszach, brwiach, i na nosku pomiędzy oczami i przy płatkach nosa. Często ropieją jej oczka. Pomijając powyższe to bardzo energiczne i ciekawe otoczenia dzieciątko. Bardzo ładnie i długo trzyma już główkę, nn stop macha nóżkami, odpowiada uśmiechem na uśmiech - często się śmieje, jest bardzo aktywna w ciągu dnia - mało śpi. Wciąż chce podziwiać otoczenie, rozwija się szybko, rozprasza się też przy jedzeniu. Nie widać po niej oznak jakiejkolwiek choroby. Jeśli ktoś się zna, prosiłabym też o pomoc w analizie wyników krwi. Chcę zmienić pediatrę i nie wiem, kiedy mi się to uda. Nie wiem, czy i co mojemu dziecku dolega. OTO WYNIKI (W NAWIASACH NORMY LABORATORYJNE) WBC - 10,7 (4-20) RBC - 3,47 (3,7-5) HGB - 10,6 (10-13,5) HCT - 31,8 (34-39) MCV - 91,6 (80-96) MCH - 30,5 (27-34) MCHC - 33,3 (31-37) Płytki krwi - 678 (140-440) LYMPH% - 65,2 (20-70) MXD% - 9,5 (0-8) NEUT% - 25,3 (30-55) LYMPH# - 7 (1-4) MXD# - 1 (0-0,8) NEUT# - 2,7 (3-7) RDW-SD - 44,1 (37-54) RDW-CV - 12,7 (11,6-14,8) PDW - 10,2 (12-19) MPV - 8,9 (7,5-12) P-LCR - 16 (6-25). Proszę o pomoc i z góry dziękuję za odpowiedź.

Gość gość
myśle że skaza białkowa zrobiła swoje, plus witaminy i wszystko co przyjmuje - wszystko to wpływa na dziecko i choćby na kupki.. swoją droga kupki ciemne itd. są po żelazie - często też są zatwardzenia itd. - mój synek też miał problem ze skazą, z cerą itd. ale po tygodniu na nutramigenie, plus probiotyk non stop do konca 6 m-ca ( dicoflor, latopic, linex baby - średnio po 2 tyg każdego) i boboticu w sporych dawkach wszystko przeszło.. itd. ale nutramigenu też nie chciał pić i była walka do 4 m-ca dopóki nie zaćzłą jeść innych rzeczy a nutra a kaszce

Gość gość
anemia jest typowa dla tego wieku, jakie mcv wysokie? a za co odpowiada mcv? jak myślisz? ma niskie rbc itd., ale w tej chwili następuję wymiana krwi płodowej na swoją, i takie wyniki dzieci często miewają płytki troche za wysokie, ale dziecko jest jeszcze malutkie i wszystko się wyrówna

Gość gość
nie czytałam całego Twojego postu, przyznam że za długi :) nasz syn ma 6 mcy, miał anemię, dostał actiferol chyba na pewno to było żelazo oraz wit. c (aby się lepiej wchłaniała) alergię pokarmową ma również, i na pewno nie tylko skazę, np ma silne wymioty po groszku. Oprócz tego powinnaś dawać biogaję lub dicoflor. Ja mam wcześniaka z 35tc ;) Na pewno przy wprowadzaniu będziesz musiała uważać na seler, cytrusy, kakao, kaszki tylko na mleko te pierwsze, jeszcze chyba 2-3 rzeczy ale nie pamiętam jakie ;) oprócz zielonych kupek powiem jedno, nie ma czym się przejmować, anemię wyleczy lekarz tj u nas, no a z alergii może wyrosnąć :)

Gość gość
co to jest EPO?

Gość gość
powiem tak, pediatra strzela na ślepo, dziecku wszystko się wyrówna, kwas foliowy tylko podnosi mcv żelazo ma ładne, więc po co je podawać?

Gość gość
i ja poraz 4 oczywiscie, ze szczepionka ma wpływ na wyniki, lekarze wszystko zrobią, żeby o tym nie mówić widać to po płytkach krwi

Gość diagnosta lab.
EPo to erytropoetyna, zwieksza produkcje krwinek. Ale te wyniki sa ok jak na takie dziecko! Tak jak ktos napisal,nastepuje wymiana krwinek zawierajacy ch hemoglobine plodowa na zwykla. Wg mnie nie macie sie co morfologia martwic. Plytki podwyzszone u dzieci to tez norma!a byla krew pobierana z paluszka?a jak z zylki to moze troche dluzej leciala?wtedy aktywowane sa plytki krwi,"nabiegaja"do miejsca wklucia i stad ich podwyzszona ilosc w probce,co nie znaczy ze w krwi pacjenta. Zaczelabym podawac inne mleko,probowac moze traficie na takie ktore jej bedzie sluzyc. Skoro nic nie jadlas a zmiany byly to moze niepotrzebnie odstawialas?bo twoje mleko raczej nie bylo winne. Odstawcie te leki i szukajcie innego,dobrego lekarza,nawet prywatnie. I poobserwuj mala,moze jak leki odstawisz to i sie jej poprawi. Zelaza i epo na pewno nie potrzebuje! Jakby rbc miala 2 to trzebaby bylo panikowac. Lekko zanizona norma o niczym nie swiadczy,nie w tym wieku.

Gość diagnosta lab.
A poza tym,pomimo ze mcv jest w normie anoe wysokie,to swiadczy o duzych krwinkach. Jakby byly malutkie,przy nizszym mcv wtedy mowimy o niedokrwistosci z niedoboru zelaza, krwinki nie maja "sily"transportowac tlenu,dziecko jest slabe,blade,bez apetytu. A wasza pelna wigoru;)nie.szukajcie dziury w calym.