Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak długo żyją plemniki a jak długo mają zdolność do zapłodnienia?

Polecane posty

Gość gość

J/w. Wyczytałam, że potrafią przeżyć nawet do 7dni ale informacje są róźne. Tknęło mnie to, gdyż pięć dni po współżyciu pominęłam tabletkę zażyłam 13h później i teraz nie wiem co o tym sądzić. Czy po takim czasie plemniki mają jeszcze zdolność do zapłodnienia?

Gość wojująca feministka
Mimo tabletek nie powinnaś pozwalać żeby facet się w ciebie spuszczał, trochę godności to worze na sperme! :O

Gość gość
Godność to ja mam sypiając z mężczyzną z którym już jestem kilka lat. Co za dziwni ludzie na tym forum:/

Gość zdrada czy nie
nic sie nie stanie... nie martw sie... nie wziecie tabletki dziala na to co po tym niedopatrzeniu robisz a nie przed tym i nawet gdyby tyle zyly co mi sie wydaje ze 3 dni a nie az tyle ale nawet to i tak wtedy byla zachowana ochrona antykoncepcyjna wiec mozesz czuc sie bezpieczna:)

Gość gość
aaaa dziekuje :) jednak się ktoś normalny znalazł :) zastanawia mnie tylko to, że w opakowaniu tabletek pisze, że jeśli zapomnie się tabletki w pierwszym tygodniu a w tygodniu poprzedzającym pominięcie doszło do stosunku należy się poradzić lekarza. Nie jest to jednoznaczna odpowiedź:/

Gość gość
5 dni

Gość kolezanka,fooooos
moze ktos inny sie wypowie :D

Gość gość
72 godziny, a czasem do 5 dni. Dlatego tabletki 'po' sa do 72 godzin, a do 5 dni po jeszcze mozna miec taki kapturek z hormonami zainstalowany, ktory nie pozwala sie komorce zagniezdzic

Plemniki zwykle nie żyją więcej niż kilka, kilkanaście godzin od wytrysku. Ale ważną zasadą bezpieczeństwa jest aby niedopuszczać do wytrysku w pochwie lub na wargi sromowe.

Gość gość
To nieprawda co pisze zdrada czy nie. Jeżeli stosunek był do 7 dni przed pominiętą tabletką to szansa na ciąże jest, zwłaszcza jeżeli pominęłaś tabletkę w pierwszym tygodniu. Jednak szansa jest malutka, bo wzięłaś tabletkę tylko godzinę później niż powinnaś, a hormony nie mają zegarka i nie mówią: 'o, minęło 12h, czas spadać na łeb na szyję!'. Pozabezpieczaj się dodatkowo przez najbliższy tydzień, pamiętaj o tabletkach i spokojnie poczekaj na krwawienie, nie masz wielkich powodów do obaw.

Gość gość
Dziękuję bardzo za wypowiedź. Wolałam się upewnić bo tak jak powiedziałam zirytowało mnie to, że w ulotce tabletek pisze, że jeśli doszło do stosunku w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki, a był to pierwszy tydzień, należy poradzić się lekarza..

Gość gość
gość-dziękuję. Zabezpieczać się nie będę bo nie ma z kim tego robić :) wyjeżdżam dzisiaj za granicę. Tabletkę zawsze biorę o 16 a pominiętą wzięłam o 5 rano jak się przebudziłam i przypomniałam... Liczę na to, że do niczego nie doszło..

Gość gość
W ulotce pisze, jeśli minęło mniej niż 12h od pominięcia tabletki czyli w moim przypadku do 4 rano, ochrona jest zachowana a ja wzięłam o 5 i było to już 5 dób po stosunku

Gość gość
Prosze :) to, że minęło aż 5 dni też zmniejsza szanse wpadki. Plemniki owszem mogą tyle przeżyć, ale szansa na to jest niewielka.

Gość wojująca feministka
Mam nadzieję, że zaciążyłaś :classic_cool:

Bezpieczniej jeżeli facet spuści się do ust lub na twarz, bo jak do pochwy to później nigdy nic napewno niewiadomo... to się zapomniało tabletki, to tabletka nie zadziałała. Bezpieczny jest również wytrysk w pupie.

Gość gość
A tabletki po działają 72h nie dlatego, że tyle żyją plemniki, tylko dlatego że tyle czasu mija od zapłodnienia do zagnieżdzenia jajeczka w macicy, a te tabletki nie dopuszczają do zagnieżdzenia. Dlatego ich skuteczność spada z każdą dobą i dlatego są nazywane tabletkami wczesnoporonnymi.

Gość gość
dziękuję gość:) ooooby :) shock wave-głodnemu chleb na myśli :)

Gość gość
Tak jak mówię, ulotka mnie zaintrygowała. Jeśli w tygodniu poprzedzającym.... nalezy poradzić się lekarza a, że plemniki mogą przeżyć nawet 7dni to już mnie to nieco zmartwiło ale staram się być dobrej myśli.

Gość gość
Bo teoretycznie plemniki mogą przeżyć 7 dni. Ale po pierwsze szansa na to jest mała, a po drugie tak jak pisałam, hormony nie zaczynają spadać równo po 12h, to jest taka bezpieczna granica, której nie powinno się przekraczać, ale nie jest tak, że po 12h od razu zaczyna się jajeczkowanie.

Ja bym nie zaryzykował wytrysku do pochwy, nawet gdybym wiedział że dana kobieta regularnie łyka tabletki antykoncepcyjne.

Gość gość
dziękuję gość-uspokoiłaś mnie :) shock wave- a kogo to interesuje :P