Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy szukacie religii??

Polecane posty

Gość gość

która by wam odpowiadała najbardziej? Ja nie wierzę w boga ale ostatnio zaznajomiłam się z religiami świata z encyklopedii i po tym wszystkim co przeczytałam najbardziej odpowiadał by mi buddyzm albo dźinizm. Te dwie religie chcę jeszcze zglębić. Jest tu ktoś kto tak jak ja szuka dla siebie religii?? Ja nie wierze w boga ale wierzę w duszę i kilka innych rzeczy stąd też moje poszukiwania:)

Gość chlebek ze smalcem
Chcę dokonać apostazji. Nie chcę należeć do żadnego kościoła tylko dlatego, że bardzo wierzę w Boga. Wiem... paradoks.

nie szukałam nigdy religii , jeśli już to wiary w Boga . No i znalazłam a właściwie Bóg pozwolił mi się znaleźć:)

Gość gość
troche paradoks ale chyba cie rozumiem.. Jest też religia uznająca boga pod każdą postacią- Sikhizm, nad tym tez sie zastanawialam ale moja wiara w ewentualnego boga jest zbyt słaba :)

ale ty szukasz wiary , która tobie będize odpowiadała czy która jest prawdziwa ? Bo wiar bardzo poręcznych , bardzo wygodnych ,sankcjonujących grzech a nawet go tłumaczących jest cała masa , znajdziesz nawet nie szukając . Ale czy w życiu chodzi tylko o wygodę ? czy może o prawdę ?

Gość gość
szukam wiary która będzie odpowiedzią na moje wątpliwości

a jaka jest twoja wątpliwość i jak na nia odpowiada buddyzm ?

Gość Ja juz znalazlam, a wlasciwie
odkrylam ze od zawsze jestem animistka. Moj mezczyzna jest buddysta...

z drugiej strony po co komuś wierzącemu jest ustalanie reguł - jeśli wierzysz to wiesz co jest dobre a co złe - żaden kościół ci w tym nie pomoże

Gość goooooooo
a ja wierz e boga jedynego pana naszego i stworce,nie mniej bogow cudzych przede mna!

Gość gość
ja też wierze w idee animistyczne ale to dla mnie za mało... poziomkowa zgadzam sie z toba w 100% przy czym czasami jak ktoś pyta jakiej jestem wiary to nie wiem co odpowiedzieć.. ide na łatwizne i mówie że ateistką a wiem że nią nie jestem.. Nie jestem raczej w stanie uwierzyć że przedmioty mają moc (jeśli tak jest w buddyzmie to o tym jeszcze nie przeczytałam:)), jednak wierze że duszę mają moc, czyli każdy z nas i że jeśli mocno w coś wierzymy to się to może spełnić.

Przedmioty mają moc? W jakim sensie? Przedmioty mają pewne właściwości które możemy wykorzystać. Moc ma nasz umysł, nasza dusza, nasza wola.

Gość gość
wierzę w duszę i to że dzieki nim rozwinął się taki świat jaki widzimy... że wszelkie cuda, magie i inne nie wytłumaczalne przez naukę zjawiska są właśnie sprawką dusz. I wierzę że każdy z nas może się rozwijać.

czyli większość z was wierzy ,zę dusza istnieje i że ma jakaś siłę sprawczą . Ale kto stworzył duszę ?

i czy - waszym zdaniem - duszę maja wszystkie istoty żyjące czy tylko ludzie ?

Nikt nie stworzył duszy. Cały świat jest energią która jest ze sobą połączona i na siebie oddziaływuje niezależnie od czasu i przestrzeni. Jej materialna realizacja to nasze ciała.

Wszystko jest energią, czyli duszą.

Gość autorka....
według mnie dusze mają wszystkie istoty żywe, wierzę że dusze ludzkie są jednymi z najwyżej rozwiniętych a że duszę robaczków to takie małe kaleki które mają szanse się rozwinąć :) wiem że może to być śmieszne ale ja tak to "widze". A co do stworzenia dusz to ciężko mi powiedzieć jak to sobie wyobrażam, to jest chyba jedna z moich wątpliwości...

czyli twoim zdaniem dusze były zawsze ? to można zaryzykować stwierdzenie ,ze dusza jest bogiem , jakaś formą bóstwa ?

a apropo energii - to energia nie istnieje sama z siebie , zawsze ma swoje źródło . Jeśli więć i ta energia duszy ma swoje źródło - to co nim jest ?

Gość Nie rozumiem tej na paści na
Tak, można powiedzieć, że dusza była "zawsze" czy ten duch, który przenika wszystko, tyle, że poza naszymi ciałami i światem materialnym nie ma czasu. Ale nie nazwałabym jej w żadnym razie bogiem.

Gość praktykująca katoliczka
Ja już swoja znalazłam - po wielu latach okazało się, że jest nia ta, w której mnie ochrzczono, w której przyjęłam pierwsza Komunię Świętą i w której mnie wybierzmowano. Czasem trzeba odejść, żeby można było wrócić, więc szczęśliwych poszukiwań.

Sorki, to ja :D Jak Ci odpowiedzieć, skoro założenie jest bledne?

duszę robaczków to takie małe kaleki które mają szanse się rozwinąć XXXX o co robaczkowi rozwinięta dusza ? po co mu w ogóle dusza ?:)

sory ,ale ze względu na brak waszych w miarę stałych loginów gubię sie już kto jest kim i na jakie moje pytanie odpowiada :)

Przed chwilą czytałam temat o żywieniu dzieci i niechcący skopiowałam login "Nie rozumiem tej na paści na". Trochę mi laptop szwankuje. :D

To ze energia musi miec zrodlo. Ona jest zawsze. Poniewaz wszystko jest w ruchu. Od zawsze, ale bez pojecia czasu :)