Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Cię kawostka

przeznaczenie, własny wybór, a może ślepy los? w co wierzycie?

Polecane posty

Robson, nie zupełnie. Wszystko jest matematycznie skalkulowane tak na prawdę. Wszystko jest częścią tej samej machiny. Posiadanie ducha, albo jego nie posiadanie, nie ma tu nic do rzeczy. Nie ma miejsca na przypadek!!!

Gość Robson894
jeżeli tak, to po co nam przeznaczenie gdybysmy byli tylko kupą mięsa, czemu miałoby ono służyć?

Cię kawostka - lepiej skupiać się na tym co działa, niż na tym w co ludzie wierzą. Wszystko sprowadza się do funkcjonalności naszych przekonań, nie ich głębi.

Gość Cię kawostka
Robson, kurczę napisałeś to tak prosto, że aż głupio mi, że sięgam po mało znane fragmenty, a przeciez masz rację, Jezus prosił "oddal ode mnie ten kielich" a jeśli nie "chcę Twoją wolę wypełnić". Dzięki Robson :) :) Dziękuję Wam za miłą rozmowę. Musze już iść. Bardzo dużo mi pomogliście, każdy z Was. :) dobranoc

Gość Dj 80's
Cię kawostka Bóg miał plan co do Jeremiasza, ale tak jego jak i każdego z nas kształtuje w łonie matki, wszyscy jesteśmy jego dziełem, Jeremiasz mógł odmówić, nie odmówił, Bóg o tym wiedział bo zna serce każdego z nas i wybiera tego kogo chce Jeremiasz mógł odmówić, miał wolną wolę, Bóg ma swój plan co do ziemi i ludzkości w sensie ogólnym, my dalej jednak decydujemy w takiej mierze o jakiej wcześniej już dyskutowaliśmy

Robson Podobnie Jan Chrzciciel, który był Eliaszem, który miał nadejść. Wszystko jest wypełnieniem dawno napisanego scenariusza, który jednak nie był zrozumiały dla wszystkich od samego początku, jednak z czasem widzimy, że się wypełnia w całości. Wszystko to nie tylko zaświadcza, o przenikającym wszystko Boskim pierwiastku, ale napawa nas optymizmem, zaświadczając o odwiecznym porządku.

Gość Robson894
tylko w tym wszystkim przydałby sie jakis dotyk anioła, cos namacalnego

Wtedy przeznaczenie nie służyłoby niczemu. Ale by istniało, bo możliwe byłoby napisanie matematycznych algorytmów opisujących wszystko, jako funkcję czasu.

Gość Beruthiel
Dla Robsona: Pod koniec Biblii jest napisane, że pod koniec czasów ostatecznych pojawi się znak Bestii. I będzie to według mnie chip podskórny zakładany na czole i na nadgarstku. Kto się zgodzi na przyjęcie znaku Bestii, ten będzie przeklęty i nie będzie mógł wstąpić do Królestwa Niebieskiego.

Gość Dj 80's
Robson894 ale macie rozkminy co do przeznaczenia w biblii przecież Jezus miał przeznaczone ze umrze na krzyżu żeby zbawić nas i mówił o tym, że takie jest jego przeznaczenie nawet chciał w chwili słabości żeby Bóg to zmienił, oddalił od niego ten los, ale się nie dało więc biblia wspomina o przeznaczeniu wyraźnie - Jezus sam sie zaoferował że umrze za ludzkie grzechy, to było ustalone , nie przeznaczone, a co gdyby zmienił zdanie?? Czy Bóg jest takim despota żeby syna którego kocha, którego sam zrodził zmusić do tego??nie obrażajmy Boga gdybyś znal całość słowa bożego a nie tylko wyrywał fragmenty i budował na nich swoja opinie, miałbyś zapewne racje

Gość Robson894
ale kto by to napisał i czym takie przeznaczenie by sie róznilo od przypadku? bo zeby ktoś stwierdził, ze coś było komus przeznaczone - jakiejś kupie mięsa - to musialaby istniec jakaś świadomość (byt) poza tym materialnym światem świadoma tego że danej jednostce coś było przeznaczone musi być obserwator który by zaswiadczył o przeznaczeniu, inaczej jest to równowazne z przypadkiem jezeli wszytsko jest tylko materią to nie ma niczego co by zaświadczyło o istnieniu przeznaczenia

Gość Beruthiel
Nieprawda. Jezus nie miał umrzeć. Ale nie będę się z Tobą dzisiaj kłócić, bo mi się nie chce. Jutro mogę się posprzeczać :P :-D

Gość Robson894
narka Cię kawostka

Gość Dj 80's
Æðelgast zbyt daleko posuwasz się w swoich domniemaniach, ten scenariusz jest tak napisany że prawie każdy może być w nim aktorem, tu liczy sie cel, ludzie o odpowiednim usposobieniu biorą udział w jego realizacji, choćby Izajasz który sam sie zaoferował"oto jestem, poślij mnie" niezależnie od naszych decyzji kierowanych wolna wolą Bóg realizuje plan dla całej ziemi, a wolna wola ludzi często decyduje czy maja w tym udział czy nie Morrland miała racje we wszystkim co mówiła, widać rozumie i widzi więcej niż tzw "znawcy pisma"

Gość Beruthiel
A Moorland to nie jest facet przypadkiem?

Hmmm Jan Chrzciciel, też się zaoferował? I Jeremiasz? Poza tym warto przytoczyć: "Znowu po raz drugi odszedł i modlił się, mówiąc: Ojcze mój, jeśli nie może mnie ten kielich minąć, żebym go pił, niech się stanie wola twoja. " Mt 26:42

Gość Robson894
oprócz tego Jezus wiedział, że jeden z uczniów go zdradzi, a drugi się go zaprze 3 krotnie, czyli znał ich przeznaczenie nie bylo tutaj kwestii CZY tylko kiedy

Dj, a gdzie tu sprrzeczność z przeznaczeniem? Równie dobrze można słowa Boga interpretować jako sugestywne wezwanie? A słowa Izajasza, jako odpowiedź na nie. Poza tym cały rozdział ma charakter wizji, a zdaje się Izajasz był jedynym człowiekiem, który w przytoczonej "Scenie" uczestniczył. Reszta to Serafy. Byó jasne że Bóg pośle człowieka. Kto inny miał odpowiedzieć na Jego wezwanie?

Gość Dj 80's
stary, mylisz wolą Bożą z przeznaczeniem, z wiarą w przeznaczenie, p;odpinasz do tego fragmenty które nic o przeznaczeniu nie mówią, postępujesz podobnie jak KK w przypadku tworzenia swoich nieprawdziwych ideologii

Aha. Ja wyciągam zbyt daleko idące wnioski? "Oczy twoje widziały czyny moje,W księdze twej zapisane były wszystkie dni przyszłe,Gdy jeszcze żadnego z nich nie było. " Ps 139:16 Jak inaczej zinterpretować ten jasny i klarowny komunikat?

Gość Beruthiel
Edelgaście odpiszesz mi? :(

Gość Dj 80's
interpretować? czy nie można wziąć tego tak jak jest?? tu jest twój problem, wszyscy interpretują, stad tyle religii i tyle samo nieprawdziwych odpowiedzi Bóg jest logiczny, biblia jest logiczna, jeśli mowa o wolnej woli od której w sumie zaczęły się problemy ludzkości to nie wkręcaj tu, że tak było przeznaczone, bo nie nie logiczne chyba że jesteś tu tylko po to żeby zamieszać i przegonić rozmówców...

Brać jak jest? Zatem jeszcze raz przytoczę: "Oczy twoje widziały czyny moje,W księdze twej zapisane były wszystkie dni przyszłe,Gdy jeszcze żadnego z nich nie było. " Ps 139:16 Bierz, jak jest :D

Gość Dj 80's
Jak inaczej zinterpretować ten jasny i klarowny komunikat? - w logiczny i prosty sposób Bóg zna ilość dni ziemi i to nie jest przeznaczanie, sam ją stworzył to najlepiej wie co uczynił, tym bardziej może być to tak samo określona liczba dni jak i cała wieczność, to nie koliduje z prawem wolnego wyboru które otrzymaliśmy od Boga, co innego przewidywanie konsekwencji naszych wyborów, ale konsekwencje to nie przeznaczenie, to wynik działania

Gość Dj 80's
i gdzie tu mowa o przeznaczeniu?? żadnej wzmianki nie da sie dostrzec nawet kiedy wyrwałeś to z kontekstu

Gość Beruthiel
Edelgaście zajrzyj do swoich tematów :) Podziwiam Was Chłopaki, że jest tak późno, a Wy potraficie rozmawiać z sensem na tak trudne i ważne tematy. Niesamowite. O tej porze to ja potrafię już tylko czytać :-D

Wtedy byłoby napisane: "Liczba dni". I nie jest napisane wprost, ale coś mi się widzi, że to ta sama Księga w której są zapisane imiona.

Gość Dj 80's
ale nie odpowiedziałeś na moje twierdzenia, przyszedłeś tu mieszać i psuć wątek , czy się mądrzyć jak zwykle nie mając wystarczającej wiedzy??