Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Cię kawostka

przeznaczenie, własny wybór, a może ślepy los? w co wierzycie?

Polecane posty

Gość Dj 80's
Tekst grecki (Textus receptus): και προσκυνησουσιν αυτω παντες οι κατοικουντες επι της γης ων ου γεγραπται τα ονοματα εν τη βιβλω της ζωης του αρνιου εσφαγμενου απο καταβολης κοσμου Biblia Warszawska: I oddadzą mu pokłon wszyscy mieszkańcy ziemi, każdy, którego imię nie jest od założenia świata zapisane w księdze żywota Baranka, który został zabity. Biblia Tysiąclecia: Wszyscz mieszkańcy ziemi będą oddawać pokłon władcy, każdy, którego imię nie jest zapisane od założenia świata w księdze życia zabitego Baranka. Biblia Gdańska: I będą się jej kłaniać wszyscy mieszkający na ziemi, których imiona nie są napisane w księgach żywota Baranka zabitego od założenia świata. nic tu nie ma o przeznaczeniu, było by gdyby imiona były zapisane, oddanie pokłonu oznacza tylko oddanie pokłonu

"Oczy twoje widziały czyny moje,W księdze twej zapisane były wszystkie dni przyszłe,Gdy jeszcze żadnego z nich nie było." PS 139:16

Gość Dj 80's
w Ps139 król Dawid oznajmia o tym ze bóg zna go jak nikt inny, tak dokładnie jak tylko można znac człowieka, tzn ze nic przed Bogiem nie jest zakryte, my ludzie potrafimy przewidywać wypowiadane słowa jeśli kogoś dobrze znamy wiec o ile bardzie zna nasze nas sam Stwórca? tu też nie ma słowa o przeznaczeniu

Gość Beruthiel
Ech, szkoda gadać... kurde, nie w humorze dzisiaj jestem i wszystko mnie denerwuje :(

Gość Dj 80's
a gdzie ty masz tu choć wzmiankę o przeznaczeniu,?? Bóg wie ile dał dni życia ziemi, nic poza tym, umiejętność przewidywania przyszłości, wciąż nie jest równoznaczna z wiarą w przeznaczenie które pozbawia nas wolnej woli

Gość Cię kawostka
A czy w Apokalipsie nie ma mowy raczej o tym, że Barankowi oddadzą pokłon wszelkie stworzenia? Opłukanie swych szat w krwi Baranka daje prznależność do Jego ludu, a św. Jan miał wizję raczej tego, że wszyscy i ci którzy należgo do Boga i ci którzy nie należą jednakowo oddadzą pokłon Barankowi.

Gość Cię kawostka
a słowa Boga skierowane do Jeremiasza? "zanim ukształtowałem Cię w łonie matki, znałem cię. Nim przyszedłeś na świat poświęciłem Cię. Prorokiem dla narodów ustanowiłem Cię." http://www.nonpossumus.pl/ps/Jr/ Czy w tym tekście, tej wizji proroka nie ma śladów przeznaczenia?

Gość Beruthiel
Przez całe nasze życie powinniśmy oddawać cześć Barankowi. A przez to, że wszyscy tego nie robią, to się wszystko sypie i jest chaos zamiast porządku na świecie.

Gość Dj 80's
Cię kawostka masz racje

Gość Robson894
wiedza o przeznaczeniu nie musi oznaczac odbierania wolnej woli jezeli duch lub ktos mógłby sie przeniesc o 100 lat do przodu i spojrzec na nasze line zycia z tamtego punktu czasu juz by wiedzial co sie STAŁO jakich wyborów dokonalismy i co sie wydarzyło, wiec mozna w ten sposób wiedziec co jest komu przeznaczone znajac cała jego linie zycia

Na mnie nie patrz, ja owce lubię... a tak poważnie, to sprowadziliście całkiem fajną rozmowę do plucia religijnym jadem.

Gość Dj 80's
"zanim ukształtowałem Cię w łonie matki, znałem cię. Nim przyszedłeś na świat poświęciłem Cię. Prorokiem dla narodów ustanowiłem Cię." nie tu nie ma żadnych śladów przeznaczenia, a raczej czysta wolna wola Boga, akurat w tym wypadku

Gość Cię kawostka
Moorland, nadal szukamy odpowiedzi na pytanie co kieruje naszym zyciem. Przeznaczenie, czy przypadek.

Gość Cię kawostka
Robson, być może właśnie tak jest. Jest przeznaczenie i mamy wybór. Albo pójdziemy zgodnie z przeznaczeniem, albo wybierzemy inną drogę. Może tak właśnie jest. Nie wiem.......

Gość Dj 80's
Robson894 gdzie ty w biblii wyczytałeś o przenoszeniu ducha o 100 lat naprzód :) zdecyduj sie albo mamy wolna wole albo przeznaczenie jeśli chodzi o Boga nie musi przenosić sie w czasie żeby wiedzieć co sie wydarzy 200 czy 1000 lat naprzód, jest tak potezny i inteligentny ze takie rzeczy z łatwością przewiduje a po 2 sam dba o to by jego proroctwa sie spełniały, to jak przewidywanie ruchów pionków w grze w szachy

Murland. Znajdź pavlo, znajdź fubu. I załóżcie sobie lewackie kółko wzajemnej adoracji, jak temat ci się nie podoba . . .

Co nie wymaga komentarzy "ludzie nie wierzą w baranka, więc wszystko się wali".

sęk w tym, że wolny wybór nie jest w sprzeczności z przeznaczeniem. I w tym jest pies pogrzebany.

Gość Robson894
biblia nie jest dla mnie wyznacznikiem niczego, zreszta jak słusznie zauwazyliscie mało tam sensu w jej tresci

Gość Beruthiel
Ciekawy ten temat, tylko trudny i smutny :(

Robson - każdy widzi tyle sensu ile chce widzieć, co nie zmienia faktu, że to co wierzymy ma wpływ na to jakie wybory podejmujemy - i koło się zamyka.

Gość Cię kawostka
Dj, a gdyby tak nie wyrywac z kontekstu tych słow tylko przeczytać większy fragment: **** Pan skierował do mnie następujące słowo: 5 "Zanim ukształtowałem cię w łonie matki, znałem cię, nim przyszedłeś na świat, poświęciłem cię, prorokiem dla narodów ustanowiłem cię". 6 I rzekłem: "Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!" 7 Pan zaś odpowiedział mi: "Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. 8 Nie lękaj się ich, bo jestem z tobą, by cię chronić" - wyrocznia Pana. 9 I wyciągnąwszy rękę, dotknął Pan moich ust i rzekł mi: "Oto kładę moje słowa w twoje usta. 10 Spójrz, daję ci dzisiaj władzę nad narodami i nad królestwami, byś wyrywał i obalał, byś niszczył i burzył, byś budował i sadził". ***** Czy nie ma mowy o tym, że Bóg miał konkretny plan co do niego, że pozolił rodzicom Jeremiasza się spotkać, by powstał właśnie on? I to Bóg wybrał mu właśnie taką drogę? Powołał go? Przeznaczył? A skoro Jeremiasza to może każdego człowieka do czegoś przeznaczył?

Gość Robson894
pytanie w temacie idzie krok za daleko bez wyjasnienia pierwszego problemu - czym jestesmy? kupą miesa z mózgiem czy istotami duchowymi jezeli jestesmy kupą miesa to rzadzi wszystkim przypadek wiec udowodnienie przeznaczenia wymaga najpierw udowodnienia lub chociaz wiary ze jestesmy czyms wiecej niz kupa miesa

Cię kawostka - weź pod uwagę, że wiele osób w ogóle nie czyta/nie zna/nie wierzy w Biblię, mają własne przekonania, należą do innych religii i są całkiem szczęśliwi pomimo braku dzieci i wypełniania planu bożego którego w tej wersji nie znają.

Gość Cię kawostka
Właśnie o to mi chodzi. Bóg przedstawia Jeremiaszowi swoją wizję. Pokazuje mu do czego go przeznaczył. Jeremiasz czuje się słaby, nie czuje się na siłach by to udźwignąć. Chce zejść z drogi przeznaczenia. A Bóg go zapewnia, że to On da mu siły, by dokonać dzieł, które sam mu wyznaczy? Daje mu wybór. Kim zostałby Jeremiasz, gdyby jednak wybrał inną drogę?

Takie gówno jak wy kończy śmiercią jezusową, a tacy wybrańcy jak ja zostają wniebowzięci. Siła wyższa zaprogramowała was jak psy i tylko szczekacie, wzięła sobie kilku kretynów i opętała ich aby spisali biblie a reszta ma jej przyklaskiwać. Gardzimy wami jak żydzi jezusem, jak hilerowcy żydami, jak jezus faryzeuszami, jak muzułmanie innymi bogami, jak hiena świeżym mięsem, jak buddyści odradzaniem się, jak telegrafista Titanica wiadomościami o górach lodowych, jak Czerwony Kapturek przestrogami babci, jak dzień nocą, jak starszy brat Kevina McCallistera Kevinem, jak Galileusz bzdetami kościoła.

Gość Dj 80's
Æðelgast Murland. Znajdź pavlo, znajdź fubu. I załóżcie sobie lewackie kółko wzajemnej adoracji, jak temat ci się nie podoba . . . - mądrzysz sie jak zwykle , rzadko kiedy uda ci się mieć racje, może sam sobie załóż kółko wzajemnej adoracji podobnych tobie...

Prawdopodobnie poradziłby sobie równie dobrze. W prawdziwym życiu nie mamy objawień, nikt nam nie mówi co mamy zrobić z zapewnieniem, że nam pomoże. Sami musimy wybierać, więc lepiej zdać się na siebie i swoje siły.

Gość Cię kawostka
Moorland, dlatego zadałam pytanie otwarte. W co wierzycie? Każdy pisze zgodnie ze swoim mysleniem. I to jest fajne, że można czerpać z bogactwa umysłu drugiego człowieka.

Gość Robson894
ale macie rozkminy co do przeznaczenia w biblii przecież Jezus miał przeznaczone ze umrze na krzyżu żeby zbawić nas i mówił o tym, że takie jest jego przeznaczenie nawet chciał w chwili słabości żeby Bóg to zmienił, oddalił od niego ten los, ale się nie dało więc biblia wspomina o przeznaczeniu wyraźnie