Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ból piersi u nastolatki!

Polecane posty

Gość gość

Cześć! Miesiączkuję od czterech lat. Na początku moje okresy były bardzo nieregularne, ale wtedy nie było potrzeby do obaw, które zaczęły się wraz z podejrzewaniem u mnie niedoczynności tarczycy. Byłam ospała, wykluczona z życia, odczuwałam zimno przy 40 stopniowych upałach, przybierałam na wadze, której nie udało się zrzucić oraz moje okresy trwały ponad dwa tygodnie z przerwą 80, 100 dni. Moją mamę bardzo to zaniepokoiło, więc jeździliśmy po lekarzach (dodam, że moja mama oraz moja babcia od strony mamy mają problemy z tarczycą), ale żaden nie był w stanie nam pomóc. Jedna z lekarek, endokrynolog zapisała mi lek Euthyrox, który brałam ponad rok oraz podejrzewała u mnie chorobę Hashimoto. Nic się nie poprawiło, oprócz wyregulowania się okresu. Teraz mój cykl trwa 31 dni, okresu dostaję 11 dnia każdego miesiąca i trwa on 4-5 dni. Ostatnia endokrynolog, u której się pojawiłam potwierdziła, że mogę cierpieć na chorobę Hashimoto oraz odstawiła Euthyrox. Niestety z powodów prywatnych zraziłam się do niej. Jednak trafiając do szpitala zrobione zostały mi badania tarczycy i okazało się, że są lekko zachwiane. Po skończeniu ostatniej miesiączki zaczęły boleć mnie piersi, co mnie bardzo zaniepokoiło, bo dotychczas cierpiałam tylko i wyłącznie na PMS. Ból pojawiał się przy ucisku (dodam, że nie śpię na brzuchu). Obecnie kończy mi się kolejny okres i znowu zaczynają mnie boleć piersi. Mam 15 lat. Jestem dziewicą. Przeczytałam, że może to być związane ze zmianami hormonalnymi (Jakby nie patrzeć to Euthyrox to hormony) występującymi przy chorobach z tarczycą. Napiszcie co mam zrobić w tej sytuacji. Jestem zestresowana jak cholera bo boję się że mogę być chora. Proszę o pomoc!

Gość gość
Powinnaś pójść do innego lekarza -ginekologa -endokrynologa.

Gość gość
GOŚĆ: ok. to by była moja pierwsza wizyta u ginekologa. bardzo się jej boję.

Gość gość
Czego się boisz? To lekarz i zapewniam że nie gryzie. Mama pewnie zna dobrego i sprawdzonego lekarza do którego spokojnie mozesz iść. Naprawdę nie taki gin straszny. :) a po co dalej te stresy??

Gość gość
i tak nieunikniona jest wizyta u endo tylko proszę odpowiedzcie mi czy te bóle piersi moga byc w jakis sposob zwiazane z Hashimoto albo tarczyca?

Gość gość
Różne sa przyczyny bólu piersi. Zaburzenia hormonalne, torbiele albo inne zmiany. Nie koniecznie choroby tarczycy.

Gość gość
idz do innego lekarza, warto konsultować z innymi, a co do ginekologa, to pomyśl, że twoja kuśka jest jedną z miliona jaką on widział, od dziecięcych po babcine i to dla niego chleb powszedni :) poza tym możliwe że jedyne co zrobi to bedzie to zwykłe usg aby zobaczyć jajniki :) To lekarz, pamiętaj o tym :)

Gość gość
a do czego mozna porownac bol kiedy piersi rosna? dodam ze mam na prawej duza niebieska zyle biegnącą do sutka a na drugiej cieńszą oplatającą brodawkę.

Gość gość
mnie piersi bolały po każdych tabletkach anty, po jednych odrazu a po innych po kilku tygodniach a jeszcze innych dopiero po kilku miesiącach, bo organizm jakimoś hormonami dopiero sie nasycił :) lekarka mi powiedziała, że mam po prostu nadwrażliwośc na hormony i tyle....bez tabletek też mnie bolą 10 dni przed okresem az do 2 od okresu i nie mam tak wcale od początku miesiączkowania, a dopiero po kilku latach od początku okresu tak mi sie pojawiło. A jeszcze jak rosły to mnie mega bolały, więc może u ciebie też rosną :P

Gość gość
podskocz i ja będą cię bolały to znaczy że rosną :) ja nie mogła na włefie podskoczyć a do tego jak ktoś mnie lekko trącił w nie to myślałam że umrę...

Gość gość
w takim razie do ktorego roku zycia rosna?