Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosc223

CHOROBA REFLUKSOWA PRZELYKU .. wykonczy mnie

Polecane posty

Gość gosc223

witam , od lutego nie umiem poradzic sobie z ta choroba , probuje wszystkiego nic nie pomagaa , codzien wstaje bol brzucha i tak caly dzien , to jest strasznie uciazliwe .. do tego te dusznosci nie moge do konca wziac oddechu :( macie jakies rady ? doswiadczenia z tym ??

Gość gość
emanera mi pomaga

Gość emanera jest dobra
mnie też pomaga i nie mam żadnych objawów.

Gość gosc223
ja biore wlasnie emanere ale mnie nie pomaga :(

Gość gość
bo ta choroba często wymyka się leczeniu. Jeśli nie pomaga emanera i odpowiednia dieta ( ważne żeby wyczuć co z jedzenia szkodzi zaostrza objawy ) to niestety trzeba przeczekać. można dla złagodzenia objawów popijać siemię lniane- naprawde pomaga

Gość gość
ja to miałem i wiem że nie jest przyjemne. Jak miałem atak, to myślałem ze jakaś grypa a tu ciagle kaszel i kaszel. Zacząłem pić siemię lniane, lekarz zalecił mi jeszcze Ranigast i oczywiście odpowiednia dieta - zadnych ostrych potraw, wiecej warzyw itp zero alkoholu i regularne jedzenie. Po dwóch miesiacach mi pomogło. Siemie lniane jak już ktos to napisał zdecydowanie pomaga ale nie wyleczy cię.

Gość gość
Też mam bardzo często problemy z trawieniem i nie jest to tylko uczucie zaparcia, ale też refluks przełyku, co nie jest wcale przyjemne. Pomogła mi dieta. Kiedy stosuję się do zaleceń żywieniowych wszystko jest w miarę ok, a tu poczytasz o refluksie http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-pokarmowy/refluks-przelyku-co-jest-i-jak-sie-objawia-refluks-przelyku_40191.html

Gość ania588
Tylko trzeba rozróżnić objawy refluksu od innych schorzeń. Głównie objawy to Do najczęstszych objawów należą zgaga (57-70%), bóle w nadbrzuszu (55-66%), odbijania (40-65%), zwracanie ( 35-60%), bóle za mostkiem ( 30-41%), nudności ( 12-40%) i ślinotok ( 20-35%) http://www.chorobarefluksowa.net/objawy-choroby-refleksowej-przelyku/ Często tez refluks towarzyszy astmie.

Gość gość
ile masz lat? palisz papierosy? lubisz alkohol? stosujesz dietę? jaką masz wagę ciała? czy masz wygodne proste łóżko i śpisz wysoko? piejsz na czczo cytryne wycisnietą na pół szklanki wody (odkwasza)?

Gość gość
przede wszystkim dieta.polecam ostropest plamisty,wylaczenie alkoholu .kawy smazonych i dobrze oczyscic organizm ze zlogow toksyn.Mysle ze masz zatruta watrobe ktora jest najwazniejszym narzdem naszego organizmu. On niej zalezy funkcjonowanie innych narzadow,serca zanieczyszczona watroba powoduje wszystkie inne choroby zwiazane z ukaladem krazenia.Depresje,bezsennosc,otylosc ,miazdzyce,leki,

Gość gość
ja też się długo męczyłam wręcz miałam wrażenie ze się dusze, gastrolog przepisać polprazol pomagał i na bóle brzucha mleczko do picia, chyba z pół roku tak się męczyłam a diety nic nie dawały a ja dodatkowo chodziłam głodna i przez to rozdrażniona mineło samo oczywiście mam jakieś 1 dniowe nawroty co jakiś czas, mam wrażenie że to od stresu i im mniej na tym się skupiałam tym szybciej przechodziło tylko teraz mam z kolei problem z jelitami bo stwierdzono u mnie jelito wrażliwe też chyba od stresu i zmęczenia coś jest chyba nie tak z moim układem pokarmowym obecnie czekam na wyniki badań w kierunku alergii pokarmowej jeśli to się wykluczy to będę robie badania na celiakię

Gość wiele lat
Od małego leczę to, żaden ranigast mi nie pomaga, nie ma efektu. Polprazol lekko, ale za słaby, najlepiej sprawdza się prazol (niestety na receptę, a lekarze lubią wysyłać co jakiś czas na gastroskopię), a i on nie zawsze. Można tylko walczyć z objawami i je zaleczyć jak w przypadku astmy, ale raczej się tego nie pozbędziesz i co jakiś czas będzie wracać, zależy jak silne masz objawy. Sporo daje dieta: Nie pić gazowanych napojów, szczególnie na czczo; Nie pić alkoholu, szczególnie piwa bo jest gazowane; unikać papierosów -chodzi o dym (podrażniać może też np. kurz); nie jeść zbyt dużych porcji -lepiej mniejsze, a częściej; Potrawy słodkie i ostre też podobno nie są dobre, choć u mnie da się je przetrzymać. Uważać trzeba na przeziębienie, grypę -u mnie nasila objawy i leczenie mniej wtedy pomaga.